söndag 1 mars 2015

Feminismen är ett elitprojekt


Det är kontroversiellt att inte vara feminist i Sverige. Nya ministrar förväntas inte bara betala TV-avgiften utan också svära trohet till statsfeminismen. Fråga Nyamko Sabuni hur omtyckt man blir om man har en annan uppfattning.

När Jens Spendrup i en intervju undslapp sig att han inte är feminist och dessutom motsätter sig kvotering i näringslivet, möttes han av vad pressen kallar en kritikerstorm. Han fick skit för det, helt enkelt.

Eftersom svenska medier lider av sådan konformitet är det lätt att förledas att tro att de förmedlar någon sorts allmängiltig värdering som delas av hela det svenska samhället. Att det är så här Sverige ser ut, tycker och känner numera.

Tittar vi på de senaste valresultaten ser vi dock att det inte riktigt stämmer. Visserligen har de borgerliga partierna, KD undantaget, backat in på den vänsterfeministiska planhalvan. De kritiserar inte teorin om könsmaktsordningen längre. Alliansregeringen införde en så kallad jämställdhetsbonus för att med morot snarare än piska få män att vara hemma med barnen mer. Även för borgerliga partier är det alltså viktigt att med politiska styrmedel knuffa oss i en viss riktning i jämställdhetens namn.

Skillnaden är att det nu även finns ett växande SD på planen. Och det partiet är det mest uttalat antifeministiska. Jag tror att det finns en potential här. När Jimmie Åkesson i ett sommartal med stor tydlighet säger att han inte är feminist, och möts av applåder, är det inte bara en liten grupp sverigedemokrater som lydigt applåderar sin partiledare. Jag är övertygad om at Åkesson ger uttryck för en känsla som delas av betydligt fler än 13 procent av valmanskåren.

Den aggressiva jämställdhetsfascismen, en politik som det kostar mycket socialt öppet kritisera, har i hög grad skrämt bort oliktänkande från scenen. Jag behöver knappast påminna om vad som hände Pär Ström och varför Pelle Billing numera inte syns lika mycket. Den som sticker ut hakan och ifrågasätter statsfeministiska doktriner och som tar debatten mot radikalfeministerna måste ha väldigt tjock hud.

Det är förstås ironiskt att det är feministerna - som själva inte spiller något tillfälle att förmedla hur hotade och utsatta de är - som i dessa fall har hotat, hatat och skrämt meningsmotståndare till tystnad.

Egentligen är den svenska feminismen i hög grad ett elitprojekt. Det är få som väljer parti utifrån feministiska kriterier. Fi lyckades trots hela det mediala etablissemangets oreserverade stöd inte ta sig in i riksdagen.

Vem bryr sig egentligen om vad vägskyltar kallas, vilket kön bestick anses ha eller hur stor andel kvinnor som sitter i börsbolagens styrelser? Vanligt folk har alldeles för fullt upp med viktigare saker än att grunna på dessa perifera och irrelevanta frågor som genusvetare och hobbyfeminister med studielån lägger tid på.

Jag tror därför att stödet för den extrema feminism som företräds av flertalet riksdagspartier och tillåts dominera inom myndigheter, public service och en rad andra medier, är ganska begränsat. SD och borgerligheten bör göra upp med den extrema feminismen en gång för alla. Ta tydlig ställning mot det kollektiva skuldbeläggandet av män som grupp och för en större personligt ansvar. Sluta upp med att utmåla kvinnor som svaga och hbtq-personer som offer.

Folkpartiet hyser jag inget hopp om, och Centerpartiet är det säkrast att inte tro någonting om alls längre. Men Moderaterna och framför allt Kristdemokraterna borde kunna ta steg bort från feminismen. Tyvärr är det inom M en strid som inte kommer att bli helt enkel. Såväl MUF som partiets kvinnoförbund är tydligt statsfeministiska i dag, vilket är en avgörande skillnad jämfört med när jag var aktiv i MUF för över ett decennium sedan. KD skulle under Busch-Thors ledning ha viss potential.

Om inget av allianspartierna tar tydligt avstånd från det feministiska elitprojektet och ger ett vettigt alternativ, kommer de väljare som ledsnat på genuspedagogik, genuscertifiering, genusbudgetering, hat mot den fria sexualiteten och pekpinnar om hur män och kvinnor ska vara för att leva upp till jämställdhetsmålen i det feministiska Sverige, att till slut ledsna. Och gå till SD.

Den toleranta feminismen.

34 kommentarer:

Anonym sa...

Finns bara ett sätt att hantera kvinnor som köper sex i Gambia,avliva dom....

Micke sa...

Du är Sveriedemokrat

Hans Li Engnell sa...

Jag är inte feminist. Det är inte riktigt samma sak.

Micke sa...Problemet är att du underförstått hävdar att dom väljare som valt partier utom SD är idioter då dom inte ser samma hot som dig i en feminism som inte ens kommer in i riksdagen.

SD har också en genuspolitik och den har mer gemensamt med avel än med den frihet du söker.

Du kommer INTE att få den frihet du söker av dom. Så långt är allt klart.

Anonym sa...

@Micke: Det finns nog väldigt många som inte är Sverigedemokrater i grunden. Men som överväger att rösta SD ändå eftersom samtliga alternativ är ännu obehagligare. SD har fått upp mot 20% i opinionsmätningarna. Inte beror det på att en femtedel av väljarkåren är rasister utan det beror på att de andra partierna är så usla. Sju nyanser av MP, typ. Vem vill rösta på sånt?

Hans Li Engnell sa...

Det är du som kallar alla som inte tycker som du idioter, Micke. Jag skulle kunna samla en hel bok med sådana kommentarer från dig som jag raderat.

Peter Dahl sa...

Hallå
Någon som har tid ork intresse för att skriva om varför vi (ny)liberaler finner att SD är ett alternativ dvs analyserar varför allianspartierna ideologiskt havererade och varför Reinfeldt /Borg blev mp

Micke sa...

Det är du som kallar alla som inte tycker som du idioter, Micke. Jag skulle kunna samla en hel bok med sådana kommentarer från dig som jag raderat.

Jag kan samla ihop en större bok med liknande epitet riktade mot mig som du inte raderat så det går på ett ut.

Nu var det inte det inlägget handlade om som du mycket väl vet men du är inte tvingad att ta ställning till det. Det är din blogg.

Micke sa...


Någon som har tid ork intresse för att skriva om varför vi (ny)liberaler finner att SD är ett alternativ
-----------------------------
Därför att nyliberalism är elitism.

Micke sa...

D har fått upp mot 20% i opinionsmätningarna. Inte beror det på att en femtedel av väljarkåren är rasister utan det beror på att de andra partierna är så usla.
-----------------
Ja du har sagt det några gånger och jag förstår fortfarande inte vad som gör att minoriteten Sverigedemokrater och deras politik ska implementeras i alla andra partiers politik för att det ska råda demokrati.

Anonym sa...

@Peter Dahl: Jag har nog en ide om varför borgerligheten hamnade snett, åtminstone delvis.

Jag tror M/Alliansen satsade allt krut på att göra den ekonomiska politiken lite mer höger. I alla andra frågor lade man sig platt för att inte spilla energi på mindre viktiga strider.

Problemet var att icke-ekonomiska frågor seglat upp som mycket mer centrala de senaste tio åren. Främst "identitetsfrågor" om genus, invandring/multikulti etc. M gav eftergifter här eftersom dom felbedömde dessa frågors växande betydelse. Det är därför dom började snacka om att könskvotering nog är bra, alla i världen har rätt till svenska socialbidrag osv.

Nu är det svårt för dom att backa bandet. Inte bara har det gått lång tid. Utan dessutom har alla kritiker tystats ner med anklagelser om rasism, kvinnofientligt näthat osv.

Jag gillar inte SD själv. Men som sagt var, ironiskt nog så kan dom nog vara det minst dåliga valet idag för liberalkonservativa/borgerliga väljare.

Anonym sa...

SD kan komma att bli stora. Frågan är om den liberala och socialkonservativa falangen inom partiet kan hålla samman. Nu senast ser vi Hahnes "Stockholmsgrupp", som utmanar om makten. Kan Jomshof, Söder, Åkesson, Karlsson hålla dem borta? Kommer partiet dela upp sig inom en snar framtid? Det är inte säkert att SD kan växa utan att partimedlemmar bildar ett parti. Det vore den naturligaste vägen, om man söker ett liberal konservativt parti.

/ Magne

Brooke sa...

Svensk feminism som den yttrar sig inom politiken står ideologiskt nära radikalfeminismen.

Orsaken är troligtvis den svenska puritan- och nykterhetskulturen samt den svenska konsensuskulturen där ingen får tycka annorlunda.

Man kan dra paraleller till narkotikapolitiken, där den svenska vänstern kraftigt avviker från kontinentens vänsterpartier.

I de relevanta frågorna som svensk statsfeminism berör så är högern enig. Du får alltså ingen bättre liberal politik av att rösta höger då högern är överens med feminismen i de viktigare moralfrågorna (prositution, porr, censur).

Enda anledningen till att jag kan tänka mig att SD skulle föra en sexualliberal politik är om de övergav sin kristkonservativa värdegrund, och det kommer knappast att hända.

Anonym sa...

Spelar nog begränsad roll om SD har interna stridigheter.

Så länge det finns väljare som INTE vill ha Miljöpartiets invandringspolitik så kan nog SD skörda mängder av röster, trots sitt bruna förflutna och en hel del aktiva knäppskallar.

Det enda de borgerliga partierna behöver göra för att vinna åter massor av SD-röster är att spela tillbaka bandet något decennium eller två och återgå till en normal invandringspolitik. Precis den politik som andra europeiska länder aldrig övergav.

Hur svårt kan det vara? Förstår de inte att de formligen trycker iväg borgare i ett proteströstande?

Micke sa...SD kan komma att bli stora. Frågan är om den liberala och socialkonservativa falangen inom partiet kan hålla samman
-----------------------
Det finns ingen liberal falang i SD.

Ett parti som strävar efter en stat baserad helt och hållet utifrån etniskt och religös tillhörighet kan per definition inte innehålla liberaler.

Anonym sa...

Micke borde läsa lite Putnam.

Micke sa...Det finns många sätt att se på kvinnor.

Det här sättet är vanligt bland 13 procent av väljarna.

Det är fler än dom som röstade på FI och det kommer att utgöra underlag för dom högerextremas politik gentemot invandrare och kvinnor som inte underordnar sig den nya ordningen.

I valet mellan det och att stå ut med dom käringar som ni hänger upp era liv på så vet jag vad jag väljer att oroa mig för.


http://www.metro.se/metro-debatt/sparka-svartskallen-du-ar-smuts/EVHobz!j6sn05A7lI0hE/

Anonym sa...

"Spelar nog begränsad roll om SD har interna stridigheter."

Det beror på vilken synvinkel man studerar fenomenet. Enligt mig kan ett alternativ till SD i invandringsfrågan gynna Sverige. Sverigedemokraterna kan inte bli ett 7-klövern, samt inte bli maktgalna. Det alternativa partiet skulle verka som en ventil, dit liberalkonservativa, utstötta väljare från SD, skulle dras till och möjligtvis bilda ett 10 %, eller 20 %, parti.

Det finns redan nu många som säger: "Jag håller inte med SD i mycket, men de har den bästa politiken bland partierna som har reell möjlighet att få politiskt inflytande i riksdagen." Det ger möjlighet till ett nytt massinvandringskritiskt samt liberalkonservativt parti.

/ Magne

Micke sa...

Man kan inte vara liberal och rösta på SD även om man kombinerar ordet med konservativ.

Anonym sa...


Magne

Att bilda ett helt nytt liberalkonservativt parti - det förekommer sådana aktiviteter - tror jag är hopplöst, det kommer att ta alltför lång tid innan det når kritisk massa. Enda vägen i så fall vore om ett antal etablerade allianspartister ställde sig i spetsen.

Varför inte istället "uppfostra" något av de befintliga allianspartierna genom att bli medlem? I Centern finns det knappat 29 000 medlemmar och partiet saknar i sitt program att de skall bedriva Miljöpartiets invandringspolitik eller tjänstgöra som dörrmatta åt V+S+MP.

Bli medlem i Centern,kräv rättning enligt partiprogrammet, återgå till en normal invandringspolitik. Om vi är 30 000 som gör det får vi dessutom en partikassa om 1,7 miljarder att nyttja för saken.

Micke sa...

1,7 miljarder att skriva hatmail för?

Anonym sa...

1 mars 2015 19:22:

Nej, nej, nej. Jag varken tror eller kommer försöka omvända Centerpartiet. Annie Lööf & Co kommer i all oändlighet säga: "Vi i Centerpartiet vill se 4000000 miljoner människor i Sverige inom 10 år, då kan vi bli ett riktigt u-land." Det är med andra ord hopplöst. M, C, KD, FP kommer dock återgå till mindre invandring i framtiden, eftersom pengarna inte räcker till och skatterna annars måste höjas, vilket S, M, V inte har något problem med. Annars kan borgerligheten alltid låna pengar för att finansiera kalaset.

Ett borgerligt frihetligt parti kan få röster i Sverige, men det kanske tar 10 år innan det partiet kommer, till dess uppmanar jag folk att lägga ŕöstsedeln på Sverigedemokraterna.

/ Magne

Amnexis sa...

En länk till det okunniga trollet:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Liberalkonservatism

Anonym sa...

Magne

Min tanke var mer av sorten att kapa Centern genom att tillskansa sig en röstmajoritet, inte att försöka övertyga Lööf och andra i Reinfeldtdoktrinen marinerade.

Det vore en fullständigt omöjlig uppgift.

Kapning.

Micke sa...

En länk till det okunniga trollet:
------------------
Beskrivningen refererar i detta fall till en form av LIBERALISM inte den fantasiblandning av traditionell konservatism och liberalism som ni hittat på för att dölja er nazigrund.

Micke sa...Finns bara ett sätt att hantera kvinnor som köper sex i Gambia,avliva dom....
------------------
Där fick du med hela spektrat av högerextremt hat i en enda mening utan att du fattar det själv.

Anonym sa...

2 mars 2015 08:13:

Jag förstod vad du menade, och det var det jag sade: Det är en mycket svårt uppgift att börja omvända Centerpartiets 30000 medlemmar. Det är då mycket roligare och mer lärorikt att bilda ett parti som kan ta liberalkonservativa väljare från SD. Ukip och Fremskrittspartiet är ideologiska förebilder. Det är nog så att Sverigedemokraterna kommer växa sig starka, få 26-30 % i valet 2018, och där kommer det finnas en drös väljare med konservativt liberala åsiker som vill ha en arbetskraftsinvandring. Då finner jag det lämpligt att bilda ett liberalkonservativt parti, och ta dessa röster.

/ Magne

Brooke sa...

Liberalkonservatismen är en pervers ideologi som argumenterar för större ekonomisk frihet samtidigt som man bekämpar alla riktiga uttryck av frihet (de sociala friheterna, att inte behöva tvingas på någon äcklig religion etc. etc).

Anonym sa...

Brooke:

Är radikal liberalism att föredra?

/ Magne

Micke sa...

Varför måste nazister vara något annat än nazister?

Amnexis sa...

Hur fick micketrollet kommentarerna till inlägget om feminister att handla om nazister? Jo trots att SvP endast fick ett drygt hundratal röster så vill nazitrollet att vi ska se nazister i varje buske. Tror faktiskt Micketroll är utsänd av sossarna för att pajja diskussioner mellan höger och liberaler.

Moderera kommentarerna hårdare tack.

Mona sa...

Micke får allt att handla om nazister. Verkar en aning enkelspårig.

Micke sa...

Undrar vilken gång i ordningen jag måste fråga varför Amenexis inte läser inläggen i tråden innan han svarar?

Micke sa...

Tror faktiskt Micketroll är utsänd av sossarna för att pajja diskussioner mellan höger och liberaler.
-------------------------
Din paranoida läggning är inte någon nyhet och det är ingen nyhet att den viktigaste uppgiften för en pragmatisk nazist (alla Sverigedemokrater) är att låtsas vara något annat än nazist. Det är svårt att släpa med sig Auschwitz in i riksdan och bli kvar där. Det var det som Åkesson förstod och 13 procent har köpt förklädnaden.

Om jag får önska (vilket jag inte är lika jävla dum som Amnexis att tro att jag får) så släpps inte en enda av hans grovt rasistiska skitinlägg (alla) igenom.