måndag 9 mars 2015

En sekt som kallas public service

Public service har alltid varit vänstervridet. Men det har ändå alltsomoftast funnits någon sorts anständighet och relativ professionalism baskom vänsterperspektiven som gjort att även borgerligt sinnade kunnat svälja de vinklingar och problemformuleringar som presenterats i den statliga TV:n och radion. Detta stadium är nu definitivt passerat.

Vinklingar och nyhetsvärderingar ur ett strikt vänsterperspektiv är vardagsmat. Men de senaste veckorna och månaderna har varit ovanligt mörka för public service. Allt fler bör ifrågasätta varför de betalar TV-avgiften, om de nu gör det.

Public service har radat upp fadäser. De har frågat en israelisk ambassadör vilket ansvar judarna har för den växande antisemitismen (och sedan klippt bort frågan ur programmet), hävdat att offren för attacken mot Charlie Hebdo inte var oskyldiga (och kallat det "felsägning"), ägnat sig åt rasregistrering och nu senast i P3-programmet Tankesmedjan även kallat chefredaktören för Göteborgs-Posten, Alice Teodorescu, för "husblatte".

Påhoppet på Teodorescu försvaras med att det skedde i ett "satirprogram". Visst ska man kunna skämta, även grovt, i ett sådant program. Men det har blivit kutym att gömma politiska ställningstaganden och rena påhopp på åsiktsmotståndare bakom etiketten "humor". Inte sällan i den lite mer "hippa" ungdomskanalen P3. Någonstans måste man fråga sig vad som är ett public service-uppdrag och inte.

Sanningen är att uppmaningen till Teodorescu att "sluta vara husblatte" inte alls var en del av en komisk poäng. Dilan Apak sade det när två av programledarna pratade i munnen på varandra och man kan höra (ungefär 19.30 in i programmet) hur hon kommer på sig själv och harklar sig.

Att kalla en högerperson som Alice Teodorescu för "husblatte" ingår i en serie av liknande påhopp på borgerliga med utländsk bakgrund. Hanif Bali har kallats "husneger" av sina politiska motståndare. Tino Sanandaji har fått mycket osmakliga påhopp på Twitter från tidigare SR-anlitade Behrang Kianzad.

Jag tror att det hela är ganska enkelt. Det blir kortslutning i vänsterns identitetspolitiska hjärnkontor när personer som enligt alla makt- och rasanalyser bör vara vänster i själva verket är höger. Dessa personer blir ett villebråd man kan bete sig lite hur som helst mot. Efteråt kommer osedvanligt krystade förklaringar. Som att "husneger" inte skulle vara nedsättande. Att "husblatte" skulle vara satir.

En förklaring till att övertramp kan inträffa gång på gång är att SVT och SR är inskränkta och sektliknande tillhåll. Public service företräds av personer som säger sig stå för allas lika värde och slår sig för bröstet för sin mångfald. Men det handlar i själva verket om olika nyanser av rött och rosa. Högerpersoner äga icke tillträde till några framträdande positioner i den statliga radion och televisionen, och sanning att säga skulle det nog vara svårt att över huvud taget stå ut. Förment neutrala programledare finner för gott att håna och förminska meningsmotståndare - utan att se något fel i det.

När alla tycker likadant i alla frågor finns det ingen som kommer med andra perspektiv. De perspektiv som tillhör ungefär halva befolkningen, som röstar borgerligt, exkluderas. Det sker därmed heller inget ifrågasättande, ingen eftertanke.

Det värsta med nämnda rasistattacker, hån, antisemitiska frågeställningar och relativisering av terrordåd är att ingen på statsradion förefaller ha reagerat på dem förrän efter kritiken har haglat. Det säger förfärande mycket om klimatet på public service i dag.

Läs även:
Fnordspotting, Neo

32 kommentarer:

Anonym sa...

När alla tycker likadant,konsensus eller likriktning förtryck av det fria ordet.Teodorescu från Rumänien får skäll för att vara husblatte,de som skäller hamnar i samma fålla som förtryckarna i Rumänien.Det har utmärkt beskrivits i boken Noshörningen av författaren Ionescu från Rumänien,alla blir noshörningar utom en person som står emot förtrycket och konsensus.

Ådärkomdenja sa...

Varför skall Sverige öht ha statsägda media, som i närmast monopolliknande och avgiftsobligatoriskt baserat, sprider vänsterpropaganda, parad med oförskämdheter. Lägg ned hela rasket, jag skulle iaf inte sakna något, det finns utmärkta alternativ. Idag får man Stasivibbar när man noterar hur PK-samhället drar åt ett håll, med garanterad assistans från dessa statliga basuner.

Micke sa...

Skillnaden mellan när vänstern använder begreppet husblatte och när Erik Almkvist säger blatte och lilla hora är att Neo inte skriver någon artikeln om den senare.

Hans Li Engnell sa...

Nu handlar Neos artikel inte om ett enskilt uttalande eller ord utan om vänstervridningen på public service. Ett betydligt bredare ämne.

P sa...

Skillnaden mellan när vänstern använder begreppet husblatte och när Erik Almkvist säger blatte och lilla hora är att riksmedia skriver spaltkilometer om Almkvists övertramp (Med all rätt) men undviker att skriva om vänsterns övertramp förens trycket blir för stort, och då skriver man något pliktskyldigt utan uppföljning eller kritiska frågor. De "skyldiga" inom vänstern blir inte heller av med sina arbeten eller tvingas löpa gatlopp i media...

Amnexis sa...

Nu när Micke inte tillåts fara ut i oförskämdheter så märker man hur blaskiga hans resonemang verkligen är.

Anonym sa...

Kliv ut i verkligheten journalister - den som finns utanför Södermalm.

SvT, SR m.fl. är självfallet fullfjädrade propagandamaskiner för staten. Jag har mer respekt för SvD, och faktiskt t.o.m. DN. I övrigt finns det matnyttig information på Avpixlat, Fria Tider, Exponerat och på många bloggar. Jag håller knappast med om allt dessa alternativa medier ropar ut, men de gör i.a.f. ett nyanserat försök till resonemang. Vilket den statliga propagandamaskinen fullständigt förbisett.

Jag håller Motpol.blogspot som en mycket större samhällsbildare än våra hundraåriga traditionella medier. Det ska ju egentligen inte riktigt vara så, fastän nu Hans är en begåvad skribent.

/ Magne

Micke sa...Nu handlar Neos artikel inte om ett enskilt uttalande eller ord utan om vänstervridningen på public service.
------------------------
Ja och då är det rimligt att man är klar över att Neo är lika enkelriktade som SR fast med andra förmånstagare.Micke sa...

u när Micke inte tillåts fara ut i oförskämdheter så märker man hur blaskiga hans resonemang verkligen är
-------------------------
Bra att du fortfarande redovisar din visdom utan att relatera till ämnet.

Herr Carlsson sa...

Public service har problem med sina verktyg... genusdiskurser och köns-pyramider, hudfärgs-mätning, kvoteringsbryderier och gruppindelning. I själva verket simpel kollektivism, här i sin kanske ofräschaste form där människor delas in och rangordnas efter hudfärg, kön, yttre attribut dvs egenskaper som är medfött något som inte kan ändras. En människosyn som degraderar dem till att endast vara stereotypa representanter i ett fack, okapabla till att vara självständiga individer.

Men det som verkligen borde ha mer relevans: diversitet och mångfald, kunskaper, idéer och olika åsikter de egenskaper vi förvärvar. De är inte välkommet. De kan resultera fel åsikt, och alla måste ha lika åsikt, tycka lika och gilla lika - inte olika. Undrar t.ex. hur en ideologi och partisympati-pyramid skulle se ut gjord på Sveriges Radio? Skulle den överensstämma med- och spegla befolkningen i övrigt? (vilket är ett av grundkriterierna). Tyvärr, i nuläget står inte Public Service för mångfald, bara enfald.

Anonym sa...

Ekot ljuger och förfalskar medvetet i politisk syfte. Helt sjukt

http://cornucopia.cornubot.se/2015/03/magasinet-neo-om-vanstermediat-sveriges.html#more

Hans Li Engnell sa...

Neo aspirerar inte på att vara public service. Neo tvingar ingen att betala 2000 kr/år oavsett om du läser tidningen eller inte.

Anonym sa...

Susanne Einerstams intervju-svar i medierna häromsistens beskriver ju rätt fint vilken mentalitet man har.

(I det fallet gällande påstådd ökning av tillfälliga anställningar mellan 1987 och 2014).

Micke sa...

Neo aspirerar inte på att vara public service.
------------
Det påstår jag inte heller men det är lika viktigt att veta vem som kritiserar som ATT någon kritiserar och ha klart för sig att ALLA har en helt egen agenda.
Det finns gott om folk som INTE delar din och Neos syn att SR är en vänsterkonspiration som av någon outgrundlig anledning har tvärpolitiskt stöd för sin existens i riksdagen.

Anonym sa...

"Det finns gott om folk som INTE delar din och Neos syn att SR är en vänsterkonspiration som av någon outgrundlig anledning har tvärpolitiskt stöd för sin existens i riksdagen."

Det finns personer som tror att Fotbolls-VM 1958 inte ägt rum, att jorden är platt, att tomten finns, att i paradiset får man 72 oskulder om man dör som martyr, att ufon syns till lite då och då på jorden... Det motbevisar dock inte fakta. I vårt fall är faktan att SR, SvT och andra propagandainstitutioner, är just, vänsterpropaganda/kulturmarxism.

/ Magne

Amnexis sa...

Micke:

Vi får väl se hur länge till de borgerliga står ut med SVT/SR, de har ju havererat fullständigt på sistone. SD vill reformera eller lägga ner public service.

Riksdagsman Hanif Bali, M, verkar inte ta särskilt stor hänsyn till det "tvärpolitiska stödet" när han skriver sina tweets iaf;

https://twitter.com/hanifbali/status/574223252895186944

https://twitter.com/hanifbali/status/574921527306625024

Finns fler från de gamla Allianspartierna på Twitter som nu efter de senaste månadernas praktfulla fadäser av public service kraftigt ifrågasätter SVT/SR existensberättigande och licenstvånget som följer med detta spektakel.We're like the arrow that springs from the bow. No hesitation, no doubts.

Nu nedlägger vi kronhjorten SVT/SR en gång för alla! Säg upp licensen du med!

Anonym sa...

@Amnexis:

Inte betalt licens sedan 1990. Över min döda kropp att jag kommer att göra det igen. Detta kommunistnäste får inte ett öre av mig. Varför betala för politisk propaganda?

Lägg ner skiten, eller öppna enbart för de som är villiga att betala för skräpet.

Micke sa...

Grejen med er (högerextrema) är att ni skulle betala licens om SVT var nazidominerat. Djupare än så sitter det inte för er.

Anonym sa...

Då var det slut på diskussionsunderlag för Micke. Därmed blev det ett återtog till invektiv, återigen.

Hur väl stämmer Mickes senaste inlägg överens med praxis här på bloggen? Den att: "Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej."

Hur kan referenser till Nazityskland utgöra relevans för ämnet? Diskussionsunderlaget var ju nämligen att Public Service är en vänsterorganisation, som motarbetar Sverigedemokrater samt frihetliga perspektiv, därtill borgerliga.

/ Magne

Amnexis sa...

Precis lika lite som jag vill ha kommunister på SVT/SR (om de nu tvunget måste finnas) så vill jag heller inte se nazister där. Konsekvensneutrala journalister som inte ägnar sig åt skönmålning/mörkläggning av olika fenomen med politisk bäring räcker fint för mig.

Men som jag sagt förr, lägg helst ner SVT/SR, möjligtvis kan jag tänka mig en radiokanal och en hemsida för ren samhällsinformation.

Micke sa...

Då var det slut på diskussionsunderlag för Micke. Därmed blev det ett återtog till invektiv, återigen.
----------------------------

Det är så här i Sverige.Jag har rätt att betrakta och uttrycka att vem som helst som högerextrem utifrån min egen ståndpunkt som har sin utgångspunkt i fri marknadsekonomi med gemensam offentlig sektor vars storlek avgörs av riksdagen.

Micke sa...


Hur kan referenser till Nazityskland utgöra relevans för ämnet?

Dom har det om jag hävdar att ni inte skulle ha några problem med Svt`s utformning OM ni ensamma kontrollerade SVT och därför att jag anser att all modern RASISTISK högerextremism har sina rötter i nazism.

D.v.s er motivation för att krossa SVT skiljer sig från Egnell som troligen yttterst ser frågan ur ett helt liberalt perspektiv och imnte vill se någon som helst inblandning av staten i media.

Detta är min UPPFATTNING om VAD NI VILL.

Gnäll lite mindre och svara lite mer i sak.

Micke sa...

Diskussionsunderlaget var ju nämligen att Public Service är en vänsterorganisation, som motarbetar Sverigedemokrater samt frihetliga perspektiv, därtill borgerliga.


SR är ett företag vars existens är grundat i tvärpolitiska beslut i riksdagen och om man anser att dom borgerliga partierna är vänsterpartier som tar beslut mot sina väljares vilja så får du leva med den fantasin. Det är din rätt. Du får till och med uttrycka den.

Amnexis sa...

SVTs chef Ulf Johansson:

"SVT bestämmer vad som är nyheter"

http://youtu.be/QiA-JiUvjxo

SVT bedriver numer politisk opinionsbildning för rödgröna, kan inte tänka mig att det finns tvärpolitiskt beslut på detta. Public Service har kraftigt avvikit från sitt uppdrag. Därmed har den "tvärpolitiska överenskommelsen" tappat sin legitimitet.

Fullt med KDare, Moderater och andra borgerliga som nu luftar ett ordentligt missnöje med det håll SVT/SR har kommit att utveckla sig.

Public Service dagar som vänsterpolitiska åsiktsuppfostrare och opinionsbildare är förhoppningsvis snart räknade.

Micke sa...


SVT bedriver numer politisk opinionsbildning för rödgröna, kan inte tänka mig att det finns tvärpolitiskt beslut på detta.
----------------------

Ja visst är det konstigt. Den enda förklaringen måste vara att sossarna tagit över alla partier utom just SD mot deras väljares vilja vilket skulle ge SD rätten att befria dom med våld. Eller?

Christoffer sa...

För mig som följer sydafrikansk politik så är detta vardagsmat. Svarta personer som stöder oppositionspartiet DA (som en majoritet av landets vita röstar på) kallas regelbundet för kokosnötter, husnegrer, "sellouts" osv av ANC-supportrar. Även av många av ANC:s ledamöter i parlamentet.

Det är mycket tråkigt att se denna retorik börja smyga sig in i den svenska debatten, och särskilt då att den kommer från så kallade "anti-rasister".

Amnexis sa...

Micke:

Ultra-nazisten Andreas Johansson Heinö går i täten när vi marscherar mot Gärdet för att med befria SVT/SRs lokaler från marxister:


http://www.bt.se/ledare/heino-vad-hander-pa-sveriges-radio/

Micke sa...Du menar Svenskt näringslivs springpojke som jobbar med att kanalisera ALLT informationsflöde via kapitalet så att vi blir friare?

Gick inte förra gången. Inga partier ville ha skiten.

Micke sa...

SD gillar dessutom inte Heinö och tvärtom så du får byta hållhake en gång till i det flöde av referenser till normala demokrater som du tror dig kunna åka kälke med.

http://www.friatider.se/de-vill-f-rbjuda-rasistiska-partier-efter-sds-framg-ngar-0

Amnexis sa...

Micke:

Jag debatterar inte utifrån SDs perspektiv utan mitt eget, det sammanfaller dock ibland med SDs syn. Jag tar ibland dem i försvar om det är onyanserade påhopp på förslag jag stödjer. Jag torde dock vara okänd för Heinö.

De kan ju förbjuda rasistiska partier om de vill, SD har ingen rasism på partiprogrammet, ska enskilda företrädares incidenter räknas så har Sverige inga tillåtna partier kvar alls.

Var tror du jag vill åka kälke nånstans lille vän? Jag vill bara ha ett (med internationella mått mätt) normalt styre i Sverige, inte någon Lilla Marxistens Experimentlåda.

Micke sa...

SD har ingen rasism på partiprogrammet
---------------------------
Jo dom trots idiogt tvättande kvar rasbiologin.

Dom är troligen för infantila för att förstå vad dom själva skrivit.

Amnexis sa...

Då har Micke säkert en länk och vet exakt vad han ska peka på för formulering som utan tvekan är rasistisk, enligt National Encyklopedins definition av ordet (inte Rev.Fronts definition m.a.o..), i SDs partiprogram?