torsdag 26 mars 2015

Från blått bidrag till rött


Hitta ett problem som involverar kostnader och chansen är stor att politikerna svarar att det kan lösas med bidrag eller subventioner.

Alliansen införde de så kallade rot- och rut-avdragen för ombyggnationer hemma och hushållsnära tjänster. Det skulle göra i hög grad svarta branscher vita. Enligt Alliansen innebar avdraget en sådan ökning för branschen att reformen gick jämnt upp eller till och med gav ett litet överskott till statskassan.

Men ur ett liberalt perspektiv är det ytterst tveksamt att gynna enskilda branscher med skattelättnader och subventioner. Det är utan tvekan att föredra om politikerna sätter en skattesats och upprättar ett regelverk så att en bransch inte kräver riktade subventioner för att fungera.

Den rödgröna regeringen vill minska rot-avdraget och lägga pengarna på byggsubventioner i stället. Ett fel ska nu alltså bli två. Ideologiskt tror sig regeringen säkert slå en homerun. Socialdemokraternas inställning har nämligen hela tiden varit att de enda som tjänar på rut och rot är de rika. Rut har kallats "pig-avdrag" och rot har betraktats som skattesponsring till välbärgade villaägares nya uteplatser.

Genom att styra dessa miljarder till byggandet av hyresrätter tror sig regeringen bedriva klassisk omfördelningspolitik. Om det ändå vore så enkelt. Ty egentligen begår de rödgröna samma misstag som Alliansen. De som tjänar mest på subventionerna, oavsett om det gäller avdrag för ommålning av bostadsrätten eller byggnation av "billiga hyresrätter", är företagen.

Alla kan vittna om att målerier och golvläggares arbete har stigit i pris sedan rot infördes. För kunden blir priset ändå något billigare än tidigare, tack vare avdragets storlek. Men inte så mycket som 50 procent. Självfallet passar företagarna på att höja sina priser. Något liknande såg vi efter sänkningen av restaurangmomsen.

Byggsubventioner på några miljarder årligen kommer inte förändra den katastrofala situationen på den svenska hyresrättsmarknaden utan sannolikt bara hamna i byggbolagens fickor. Så har blå bidrag blivit röda, och inget har egentligen förändrats till det bättre.

Nog låter det hela som en idé som endast en politiker kan ha kläckt.

9 kommentarer:

JonasBsson sa...

Varför förstår inte partierna till vänster det fantastiska som den store kommunistledaren till höger försökte göra? Det borde vara en självklarhet i en äkta kommunistisk planekonomi att man ska kunna rekvirera en snickare från staten, ja alla ska betalas av staten i en evighetsloop, halleluja!!
Min granne, snickaren, skrattade gott när han köpte en ny Mercedes för en miljon till sin fru.

Amnexis sa...

Jag som jobbat som hantverkare i många år kan intyga att svartjobben inte försvann med ROT/RUT. De minskade, visst. Men det finns fortfarande många arbetstillfällen där ROT/RUT inte är applicerbara. Ta t.ex. jordbruket.

Många bönder hyr in letter o andra balter för arbeten på gården. Svart. De får stängsla, snickra och måla bl.a. (måla om ladugården, snickra på den täcks inte av ROT/RUT). De jobbar för 100kr/timmen, svart. Ofta 12 timmar om dagen i 3 månader eller så, innan de åker hem igen. De vilar upp sig i hemlandet ett par månader och återkommer för mer svartjobb.

Problemet stavas alla svenska regleringar och de höga arbetsgivaravgifterna, samt de obefintliga kontrollerna från skatteverket. Förutom de vidöppna gränserna då...

Magnus sa...

När det gäller Rut så finns det ingen något så när pålitlig statistik som visar att reformen skulle ha skapat många tusen vita jobb, åtminstone inte om vi bortser från läx-RUTandet och liknande flinkheter, som var en mycket tveksam utvidgning/tänjning av det ursprungliga konceptet (och som just därför aldrig såldes in av Alliansen; man lät det bara hända, men vad jag förstår blev läxhjälp möjligt att söka rut-avdrag på först efter en del ändringar i ramverket).

Uppumpade siffror t o m efter 2010 om att RUT skulle ha gett 10.000 nya jobb eller mer i Sverige var i själva verket projektioner, dvs gissningar, som i allt väsentligt byggde på data från tiden före 2006 och några småstudier från Finland. Rut var aldrig någon succé, och det är som du skriver både dyrt och mycket tveksamt att gödsla vissa branscher med skattefinansierade subventioner för att stödja en massa småjobb i dessa branscher. Det är verkligen inte riktig tillväxt vi talar om. Rutavdragets förmåga att driva ut svartjobbandet ur branschen torde också vara nästan lika med noll - och det inser förmodligne många inom moderaterna, det finns en attityd bakom att "svartjobbande är väl för fan alltid nödvändigt, haha!".

Det handlar om en riktad skattebonus till den övre medelklassen och överklassen, till deras livsstil. Nej, begränsa det här avdraget rejält.

Anonym sa...

Det är mycket mer dramaturgi medialt att bomba ekonomisk politik med massor av specialriktade åtgärder, subventioner och stöd. Då tror alla särintressen att de lyssnas till. Och politikerna kan lättare spela handlingskraftiga.

Alla diskussioner kring ekonomi tar också utgängpunkten i det lilla perspektivet. Där känslorna kan utnyttjas effektivast.

Att helt enkelt sitta tysta på sina kammare och göra ett rakt igenom gediget arbete vad gäller hur ekonomin skall fungera som mest optimalt för landet totalt sett, det ger inga pluspoäng. Det syns oftast efter så lång tid dessutom ifall man gjorde ett kompetent jobb att man inte kan sola sig i handlingskraft.

Nej, korta snabba riktade löften till nichade grupper skall det vara. Att man sedan bryter löften och helt enkelt byter ut dem mot nya löften straxt därefter snarast bidrar till intrycket av handlingskraft och god vilja.

Dessutom borde gamlingar som själva vill betala med egna pengar för att få välja sig lite försiktig städhjälp ett par gångar om året veta hut. De ger ju alibi till danderyd villornas alla trädäck, köksöar och ständigt förädlade badrum. Nej, inspektioner och ekonomisk belysning innan en hemtjänst läggs in på schema skall det vara. Vänligt men bestämt. Statsversorgschutzverband genuss.

Kajsa Prytt

Anonym sa...

ROT och RUT ska bort helt, ingen bransch ska subventioneras på det viset. Restaurangmomsen bör också återställas samt att ungdomar inte ska vara billigare att anställa. Yngre har lättare att vara flexibla, flytta till jobb, ränna runt med otryggare arbetsförhållanden medan en äldre behöver stabilitet på ett helt annat sätt. Ränteavdraget (bidraget) bör också avvecklas snarast medan räntorna är såpass låga som de är.

Alla typer av olika bidrag ska helt enkelt inte existera, dels kostar de staten direkt men även indirekt pga all pappersexcercis och de blir alltid snedvridna, man bör istället arbeta på andra sätt för att komma åt eventuell problematik på enstaka områden.

Tramset om att nybygga för pengarna.. Med tanke på vem vi har som bostadsminister så lär väl pengarna landa i Turkiet förr eller senare på någon gemensam kulturell satsning som sägs gynna Sverige.

Det trista med att ta bort ROT nu däremot är att inga byggare etc kommer att sänka sina priser precis som restaurangerna inte sänkte sina priser när momsen gick ner.

Melmac sa...

Vilka är det som tillhör övre medelklassen? Är dem som tjänar mer än 30.000 i mån?

Anonym sa...

Allt till alla blir inget för någon.
Sverige kan bli Nordens Venezuela om politiker får löpa fritt.

Melmac sa...

Var det inte GP som införde ROT 2004?

Micke sa...

Varför ska man ha socialbidrag till företag?