onsdag 18 mars 2015

Närodlade politiker


Centerpartiets paroll inför riksdagsvalet i höstas var "närodlad politik". Det där med "närodlat" har partiet fortsatt att använda som något slags prefix.

DN visar i dag (ännu ej online) hur andelen utrikesfödda riksdagsledamöter i varje parti ser ut. "Bäst" är Vänsterpartiet med 23,8 procent utrikesfödda i sin riksdagsgrupp. Folkpartiet är tvåa med 15,8. Sämst är Centerpartiet med 0. Inte en enda centerpartistisk riksdagsledamot är född i ett annat land (SD ligger på 4,1 om du undrar).

Onekligen fungerar prefixet "närodlad" även här. Centerpartiet är det enda riksdagspartiet som har närodlade politiker på riktigt.

DN:s rubriksättning är för övrigt intressant: "Få företrädare i politiken för utlandsfödda". Som om det viktigaste för en person född i ett annat land när denne står vid valurnan är att rösta på en person som också är född i ett annat land. Allt annat är detsamma. Identitetspolitik, ni vet.

12 kommentarer:

AV sa...

Klart vi som är födda utomlands har heeeelt andra erfarenheter och egenskaper än de som svenskar.

Fnordspotter sa...

Var inte så hård mot dem. Tidigare har de bland annat utsett islamister som kräver särlagar för muslimer till riksdagskandidater.

Anonym sa...

Jag reagerade också på det där konstiga resonemanget. Eftersom jag själv inte är född i Sverige borde jag alltså känna något slags automatisk samhörighet med alla andra som inte heller är det. Tanken är märkligt inskränkt. Enligt samma "logik" borde en inflyttad person i en kommun alltid bäst företrädas av vem som helst annan inflyttad - inte någon född på orten. Så om du t.ex. flyttat till Linköping bör du företrädas av någon, vem som helst, som inte heller är född där.

I grunden anar jag dock något annat bakom sådana här resonemang. De avslöjar nämligen att journalistkåren kommer från en svensk medelklass där man tänker "utlänning som utlänning, de är alla ändå lika". De kan helt enkelt inte bli kvitt sina fördomar trots all besynnerlig självspäkelse.

//Rick

Micke sa...

Centerpartiets paroll inför riksdagsvalet i höstas var "närodlad politik". Det där med "närodlat" har partiet fortsatt att använda som något slags prefix
-----------------
Relaterar till den den politik och dom väljare som partiet drev och företrädde för 10 år sedan innan partiledningen sålde partiet till Svenskt näringsliv.

Sen dess har Centerpartiet inte kvar några av sina traditionella väljare och är på väg bort från riksdagen.

Riga sa...

Jag är vit, heterosexuell man. Har inget emot att företrädas av transexuella eskimåer om de håller med om "gör din plikt, kräv din rätt".

Anonym sa...

Bara en fundering: Om vi har, låt oss säga, ett land som under flera generationer byggt upp något som fungerar, som skapar välstånd för de som bor där och som är erkänt internationellt som ett bra land.
Vem skulle vara bäst för att förvalta detta land? Är det personen som växt upp i landet, som förstår hur det fungerar, som förstår alla sociala koder och som är en del av detta samhälle, eller är det en som kommer utifrån och som kanske inte förstår allt den ser men som, utifrån sina egna erfarenheter, ser de brister som finns?

Nej, jag trollar inte, jag fiskar :-)

Micke sa...

Om man ser till att vi har 13 procent nazister i riksdagen med vidhängande högerextrema tendenser hos den konservativa högern och den yttersta vänstern så är det ingen självklarhet att etniska svenskar är bäst på att bevara Sverige som det är idag.

Det tog inte många år för nazister att göra Tyskland till ett massivt självmordsprojekt med argumentet att "det är judarnas fel".

Anonym sa...

Och "Micke" är verkligen inte alls en sverigedemokratisk strumpdocka...

Anonym sa...

Menar Hans att en svensk från Polcirkeln i Lappland är mer "närodlad" i Helsingborg, än nabon i tvillingstaden fyra km bort, Helsingör, är?

Inse att det sverigedummokrater kallar "fosterlandet" är en stormaktsskapelse från 1600-talet.

http://www.brogren.nu/sknehuvudstad.htm

Anonym sa...

En intressant detalj i Centerns historia är deras partiprogram från 30-talet.

http://snd.gu.se/sv/vivill/party/c/program/1933

Notera särskilt pkt IV, det är en riktig liten goding som kan förklara det obefintliga antalet rasifierade i dagens Centerparti.

Amnexis sa...

15:37:

Börjar faktiskt misstänka det på riktigt. Efter så jävla tacksamma kommentarer han bjuder på börjar man ju undra...

Men någonstans är det inte omöjligt att han är på riktigt, du ska se hur många liknande stolpskott det finns på twitter (som inte döljer sina identiteter).

Micke sa...

En intressant detalj i Centerns historia är deras partiprogram från 30-talet.
---------------------
Ja det är en annan intressant aspekt och att partiet vägrat göra upp med denna period.

Dom har dock sedan kriget drivit sin politik sakta men säkert åt andra håll. Först åt mitten med samarbete åt vänster för att tillslut landa i någon form av frihetlig näringslivsliberalism.

Dom skiljer sig alltså oerhört från dom 13 procent nazister vi har i riksdagen som helt enkelt applicerade den nazistiska judehatet från 30 talet på muslimer med framgång genom att under 20 år gnälla om vilket skitland Sverige är (som är ett av världens rikaste länder sett till allmänt välstånd) och som en konsekvens av nedmonteringen av skolans så finns det tillräckligt med underlag av obildade som tror på denna beskrivning.