måndag 22 december 2014

Den svenska moraaalen


Svenska resebyråer är upprörda över att det förekommer sexhandel på hotell i Thailand dit de skickar turisterna (nämen!).

Ving, Fritidsresor och Apollo har avslutat samarbetet med flera hotell till följd av Expressens avslöjande. De kan inte avsluta alla eftersom det då knappast skulle bli några kvar. Men de "tar avstånd från all form av prostitution och ställer krav på att alla hotellen också gör det."

Den svenska moralismen i ett nötskal. Låt oss vara tydliga här: de tycker att det är ett problem att vuxna människor utbyter sex mot betalning. De tycker att det är fel och omoraliskt när vuxna individer, utan tvång, ingår överenskommelser som inbegriper sex och någon sorts ersättning.

Den svenska moralismen och puttenuttigheten är så påfrestande. Den ger människor rätten att låta sin moral gälla för alla andra. Den tar ingen hänsyn till att alla inte tänker och tycker lika.

Denna moralism sammanfattas väl av en svensk turist på plats i Thailand:
Jag tycker att vi måste vara goda förebilder, för vi tillåter inte sånt hemma. Så varför ska vi göra sånt här? Vi måste ha samma moral som vi har hemma. 
Just så resonerar regeringen när den föreslår att den svenska sexköpslagen ska följa med svenska medborgare utomlands, oberoende av hur det landets lagstiftning ser ut.

Till alla moralister och nypuritaner där ute som anser att deras eget äckel och inskränkta moral väger tyngre än vuxna människors livsval har jag en alldeles speciell julhälsning:


10 kommentarer:

Amnexis sa...

Svenska polischefen hade en annan syn på det där med att Knulla i Bangkok i sin ungdom...

http://youtu.be/Juy57GIprWA

Anonym sa...

Julhälsningen var suverän,tack och GOD JUL från en Hammerdaling...

Anonym sa...

Fyfan för det svenska moralistiska "puritan"-tänket. Blir rakt av illamående. Vill rent utav göra en facebookstatus där jag deklarerar stolt att jag köpt sex flertalet gånger utomlands och ser det som mycket mer väl spenderade pengar än att gå på krogen. Om inte annat blir det en antagligen en automatisk rensning av vännerlistan från puritaner :)

Hans Li Engnell sa...

Säkert. Men det vore kanske mödan värt. :-)

Anonym sa...

Som vanligt blandar Sverige ihop "hur världen är", med "hur världen borde vara". Människan mår ju bra av Sex, inte att vara utan Sex. Varför då inte ge en betalning för Sex, om båda parter är överens? Mår inte respektive part bra efteråt? Sedan finns ju filosofiska diskussioner om hur människan skapar mening i sitt liv, vilken situation denne är i osv., men det bör vara allmängiltigt att människan njuter av Sex. Annars har denne person det psykiska symtomet anhedoni (oförmåga att känna lust och tillfredsställelse), motsatsen till hedoni (förmåga att känna lust och tillfredsställelse).

/ Magne

Anonym sa...

Har bott utomlands för många år sen i ett land var prostituerade är fackanslutna och betalar skatt. Och var det är lagligt för två vuxna att ingå ett avtal om sex mot betalning.
Jag har då även varit kund några gånger. Detta var för många +15 år sedan, och jag har sen dess gift mig och flyttat tillbaka till Sverige. Här tänkte jag fortsätta med den goda gärningen att ge blod. Men en av frågorna var om man Någonsin köpt sex, alltså inte inom någon tidsram utan någon gång i livet. Jag svarade ärligt att så var fallet. Inte hade jag väntat mig att bli svartlistad för livet, och inte får ge blod. Undrar vem som förlorar mest på den moralen?

Magnus sa...

Det vore intressant att höra ett par vettiga juristers synpunkter på den geggiga tanken att speciella svenska lagar ska följa svenska medborgare utomlands som en fotboja. Juridiskt är det givetvis pantat, grundprinciperna för juridik i västvärlden är fortfarande 1)inget brott utan lagrum och 2)lagen följer territoriet hos den stat som upprätthåller lagen.

Lag är inte på något enkelt sätt lika med moral; det är rätt grundläggande - men förmodligen ses det som inopportunt att påpeka detta i öppen debatt i massmedia. I varje fall i Sverige.

Melmac sa...

Om svensk lagstiftning ska följa svenska turister, ska då andra länders lagar följa turister i Sverige? Det betyder att t.ex. homosexuella inte ens kan känna sig säkra i ett annat land utan att riskera straff när de kommer hem! Eller att vissa länders dödsstraff också då gäller indirekt i Sverige. Det kommer ju att bli en ohållbar situation!

Tror man på fullaste allvar att svensk polis har tid att åka t.ex. till Thailand och kolla alla beer-bars? Dessutom måste Thailändsk polis följa med för en svensk polis får inte gripa någon utanför svensk mark. Någon har inte tänkt till alls!

Anonym sa...

Melmac: svenska polisen har en filial i Bangkok om jag inte missminner mig. Om det blir nog livat på sociala medier / aftonbladet kan polisen mycket väl filma misstänkta svenskar för att samla bevis och åtalet väcks vid hemkomst.. Vill inte polisen det lär vi nog se aschberg rusa runt i red Light i jakt på sexköpare...

Magnus sa...

Anonym 12-05: Tja, jag skulle nog säga att straffrätten är ganska tydlig på den här punkten: om brottet inte har förövats på svenskt territorium, inte har något brottsoffer med koppling till Sverige och det inte finns ens en tänkbar målsägande som är baserad i Sverige - inget av dessa tre - så kan det inte falla under svensk lag. Inte för den här typen av brott och penaliserade handlingar. Att t ex sossarnas kvinnoförbund och FI tjötat om att sexklöpslagen borde gälla svenskar utomlands, över hela världen, säger mera om deras dåliga koll på juridiken än om verkliga intentioner hos något statsråd eller ens socialdemokratiska VU. Och regeringen lär inte köra över Lagrådet (som skulle slå bakut direkt) eller andra tunga jurister i en sådan fråga.

De svenska poliserna i Thailand sysslar säkert mera med spaning på misstänkt narkotikasmuggling eller trafficking, inklusive "hustruköp" - alltså fall där det är troligt att brottet kommer att fullbordas i Sverige.