söndag 10 augusti 2014

Ett Stockholm större än Sverige


Stockholm är snobbigt, hippt och självmedvetet. Stockholmare har väldigt höga tankar om sin stad, och fick de välja skulle Stockholm bli mer som New York (hur det nu skulle gå till). Eller kanske som London.

På fester och mingel består kallprat inte av väder och vind. Bostadsbristen i Stockholm har gjort bostadsköp till det stora diskussionsämnet. Ska du köpa radhus? Har du köpt en tvåa i innerstan för fyra miljoner? Då är det läge att berätta det. Gärna med tillägget att oj, vad sjukt dyrt det är. Egentligen. Men det är det ju värt för lägets skull.

Stockholmarna ser på sig själva och sin stad med stor stolthet och självsäkerhet. Detta slår igenom även i nyhetsrapporteringen. Svenska riksmedier är oerhört stockholmsfixerade, och det får konsekvenser. När saker händer ute i landet, och i synnerhet i Norrland, blir det notiser. Och ibland uppstår problem. Stockholmsjournalisterna har nämligen svårt att uttala ortsnamn och att placera dem rätt på kartan om de ligger för långt norrut. De är ofta storögt oinsatta i hur livet på landet ter sig.

Jag bodde 19 år i Jämtland och minns hur stockholmsjournalister kämpade med att uttala ortnamn som Vaplan, Brunflo och Alsen. Det var svårt att tolka det som annat än ett genuint ointresse. Efter snart tio år i Stockholm har journalistikens smygförakt för landsbygden blivit än mer uppenbart.

Det råder inte bara en Stockholmsfixering utan en innerstadsfixering. Det har faktiskt gått så långt att även Stockholms närförorter börjat bli exotiska i journalisternas ögon. Ty det är ju så att journalisterna inte bara bor i Stockholms län. De bor i Stockholms innerstad. Allra helst på Södermalm (alla vill bo på Södermalm).

Ett annat tecken i tiden är att det bland årets sommarpratare i P1 var fler från Södermalm än från söder om Södertälje. Sommarpratet är personligt och inte direkt beroende av bostadsort, men det visar ändå på var människorna som ges en medial plattform bor. I Stockholm. På Södermalm.

Fundera ett slag över hur det påverkar nyhetsbevakningen och människors bild av Sverige. Vi vet redan att Miljöpartiet är det överlägset största partiet bland journalister. Gissa om de är stora på Södermalm.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ja vad skall man då säga om södermalmsbor miljöpartister,kejsare utan kläder,är de kanske landsortsbor som med lånta fjädrar stoltserar med sin antirasism...

Anonym sa...

Det finns ett massmedialt talesätt i det centraliserade Frankrike: ”If it doesn’t happen in Paris, it doesn’t happen at all”.

I Sverige säger man: ”Om det regnar på Segels torg, regnar det i hela Sverige”.

Men det är förvånande, att du som liberal och jämtlänning inte alls berör grunden till detta fenomen?

Den moderna enhetsstaten skapades genom den franska revolutionen. Dessförinnan bestod Europa av federativa statsformer.

Också i Sverige blev ursprungsnationerna till provinser (”landskap”, en engelsk term för ett naturområde), dominerade av huvudstaden och av territorialstatens centrala organ.

Begreppet land övertogs av staten, som började driva tesen ”ett land, ett folk, ett språk, en historia”. Med denna monokulturella ideologi sökte man forma en enhetlig ”svensk” identitet av alla folkgrupperna inom statens gränser.

Mangan sa...

Stämmer verkligen, tidningar som DN och Atonbladet men även SVT är idag pinsamt mycket av lokalblad för Stockholm, långt mer än de var för tjugo år sedan. Vem minns inte den där artikeln om att ”vi svenskar har ett speciellt förhållande till Brooklyn” uttalat av några knivsöder-hipsters som gjorde siog till tolkar för hela Sverige? Hela tonfallet har blivit den storögda lokalblaskans, om än på ett ”urbant” språk.

Och det sprider sig också till hur Svrige presenteras utåt. BBC World hade förra året en serie program, ”My city” på temata en storstad eller huvudstad presénteras av dess invånare – oftast unga och hippa invänare. Programmet om Stockholm dominerades förstås av personer av samma typ som DN Kultur och På Stan brukar skriva om/intervjua: designers, rappare (som flyttat in från förorten), surdegshotellvärdar och nyuppklädda studenter, allt kryddat med litet Stieg Larsson. Mitt i alltihop stod en ”ung å independent” klädmärkeschef från Stureplan eller Söder och sade med glittrande vita tänder ”it is part of the lifestyle here to look good and dress nice”. Citatet fanns med redan i trailern för just det här avsnittet och det var så över-stockholmskt att jag bara kunde skratta.

För det första koncentrationen på ”livsstil”, look och deras attribut, och hur livsstilen beskrivs på ett så här dockaktigt sätt (tacka vet jag 90-talets goth-kids och straight-edgare som åtminstone hade åsikter och en stadig förankring i att de inte trodde på samma saker som alla andra, och ”inte gick att köpa”!)

För det andra, hur (unga och halvgamla) stockholmare hela tiden hoverar sig med att de har säker smak och ”vet hur man ska se ut”. Nej, ni har inte bar smak och ni klär er inte bra. Ni är pinsamma, många av er, i era klyddiga jackor och klänningar med prickar, rynkade veck och band överallt där det inte ska vara några, era fula färgval och dåliga hållning. Möjligen är ni ängsligt trendmedvetna men absolut inte smaksäkra. Era blöhööö-iga studentflak och pridetåg där stassen ska visas upp ska vi inte tala om...

Unga stockholmare är ofta bonniga jämfört med vanligt folk i London, Nice, Zürich eller Paris; det gäller även de som har varit ute och rört på sig en del och som har gott om pengar. Och de kryllar (och knullar?) idag runt överallt i media.

Anonym sa...

@ anonym 10 augusti 2014 11:11

Ja hellre infödda nollåttor som stoltserar med sin rasism.

Anonym sa...

@ 10 augusti 2014 11:17

Ja, vi är införstådda (vilket vi redan varit innan du började babbla om secession) i att historiskt har stater formats av olika närliggande folkgrupper. Det är helt i sin ordning. Och det är nog enkom du som vill leva som en djungelmänniska utan civilisation... vi andra har faktiskt ett behov av en stat och ett civiliserat samhälle.

@ Hans

Du har så rätt: stockholmare är riktiga fåntrattar inom vissa områden. Bl.a. "innerstaden" är ett heligt ord för stockholmare. Det är inte ovanligt med stockholmare som inte lämnat innestaden och ens satt sin fot "utanför tullarna" (Stockholms förorter och Södertälje) under hela sitt liv.

Däremot är stockholmare trevliga. Det finns t.o.m. trevliga södermalmsbor. Fast mer generellt har Sverige en stor fixering kring Stockholm, eftersom medie-eliten har sin bostadsadress på Södermalm, Norrmalm eller Östermalm. Jag tror det också är därför jag gillar att läsa din blogg: du kan analysera Sverige bättre helt enkelt.

/ Magne

Anonym sa...

@ Magne

Den svenska statens gränser är resultat av militärt våld och makthungriga kungahus.

http://www.scania.org/activities/council2/illrep/large/Bild02.JPG

Men intressant att sverigedemokraten Magne provoceras så av mitt inlägg att det leder till halmgubbar som att jag:

"vill leva som en djungelmänniska utan civilisation"

Hävdar Magne att jämtar, gutar, skåningar m fl skulle befinna sig i ett sådant tillstånd utan centralmakten och överherrarna i Mälardalen? ;-)

Anonym sa...

Goda människor bor på söder, gillar lika, ser klichémässigt likadana ut. Störta bryderiet: val av restaurang från mellanöstern till middag o kvällsmat. För det är viktigt att barnen ser andra kulturer.. och ser människor som arbetar.

Anonym sa...

Du vill leva som en djungelmänniska utan civilisation, ja, exakt vad jag menade.

Jag anser staten vara nödvändig. Du anser att jämtar, gutar och övriga dåtida folkgrupper ska leva för sig... du har något slags psykisk störning - allvarligt - jag försöker inte ens beskriva dig med invektiv.

Och du ser mig som nationalist? Den största nationalisten är väl som du: dvs som vill leva med sitt ursprungliga genetiska arv. En människa som kommer 3 mil utanför ditt territorium anser väl du som att denne kommer från Mogadishu?

/ Magne

Anonym sa...

Jag håller inte med om premissen. Det är som all annan kvoteringslogik, att en person från grupp A inte kan ta till sig synpunkter från grupp B. Men människor kan faktiskt just det.
/B

Varangian sa...

"Anonym sa...
@ Magne

Den svenska statens gränser är resultat av militärt våld och makthungriga kungahus.

http://www.scania.org/activities/council2/illrep/large/Bild02.JPG"

Den bilden är ju ofullständig, bara halva landet är med. Vart är östra Sverige?

Anonym sa...

Man kan ju tilägga att bostadsort är en sån där sak som är lätt att räkna och mäta men innehåll och kvalitet är svårt och komplext.
/B