onsdag 13 augusti 2014

Sverige behöver ett liberalt protestparti


Den som läser denna blogg har säkert märkt att jag har en svag punkt för UKIP:s Nigel Farage.

Han är en ovanlig politisk ledare som står ut. Inte bara tack vare sina underhållande populistiska angrepp på EU:s ledargarnityr utan för sitt försvar för demokratin och länders självbestämmande i ett post-demokratiskt Europa.

När jag lyssnar på Nigel Farage och hans vision för Storbritannien tänker jag på gamla Moderaterna. Det var ett parti som stod för låga skatter på arbete, ett bra företagsklimat, krävde sänkta bensinskatter och såg självförsörjning som en dygd. Reinfeldts moderater är ett sossigt mittenparti.

Som tidigare konstaterat är Sverigedemokraterna det enda protestpartiet i höstens val. Men dess ledare beskriver sig som nationalist och socialkonservativ, och detta är epitet som många som ser sig som borgerliga men inte känner sig hemma i Alliansens fyrklöver kan ha svårt att relatera till.

Nigel Farage kallar sig libertarian. Även om det finns vissa skäl att ifrågasätta den definitionen av hans politiska tillhörighet, råder inga tvivel om att Farage är genuin i sin strävan att återupprätta demokratin, att skapa frihandel med resten av världen och att göra livet för hårt arbetande medborgare lite friare och trevligare.

Sverige skulle behöva ett protestparti som UKIP med en färgstark ledare som Farage. Ett parti som säger nej till höga skatter och förmynderi. Som bejakar ett gott företagsklimat framför skadliga arbetsmarknadsregleringar. Ett parti som inte är klimatalarmistiskt. Ett parti som tar individens rätt till frihet på allvar genom att ge medborgarna förtroendet att styra sina egna liv.

Att Farage personligen tagit ställning för en legalisering av droger, trots att hans eget parti snarare kräver hårdare tag, säger mycket om honom som politiker.

Men kanske skulle en politiker av Farages snitt inte fungera i Sverige. En politisk talang som röker cigarr, dricker öl på den lokala puben och överlever flygkrascher framstår nog som alltför våghalsig för det svenska kynnet.

Så vi får Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt i stället. Två politiker som kan få tickande klockor att verka spännande, och som egentligen är överens om allting.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Drömmen vore naturligtvis att kunna rösta på Farage men något sådant är tyvärr inte möjligt.

Därför en pungsparksröst på SD.

Och Reinfeldt et al har verkligen bett om det.

Aaaah! Njutning.

Amnexis sa...

Anonym 11:42 och Hans:

SD samarbetar med UKIP och Farage i EU. Närmare än så kommer vi inte i Sverige just nu. Först måste som sagt ett par rediga pungsparkar delas ut, tydligen, så att inte våra gammelpolitiker tror att de har frikort att göra precis som de vill utan att informera eller lyssna på folket.

Håller med dig anonym, kommer verkligen njuta i fulla drag av att utdela en pungspark på det stelnade och lögnaktiga etablissemanget i september.

Jan E sa...

En kille som uttryckt beundran för Putin och som beskrivit Putins hantering av kriget i Syrien som "briljant”. Som bara vill ha invandring med ”kvalitet” och som känner obehag när folk på tåget inte talar engelska. Skön kille. Och som har partimedlemmar som sagt att EU-vänliga britter borde hängas för landsförräderi.
Skönt liberalt protestparti..

Anonym sa...

Aaah! Njutning ,den var bra

Amnexis sa...

UKIP attracts extremists!

http://youtu.be/s8rlP4PJ0HQ

Anonym sa...

Det kommer en pungspark mot De Nya Moderaterna från mig också... :-)

Anonym sa...

Seriöst, vilken roll spelar röstande i en centraliserad stat som Sverige?

”Politiska val att jämföra med Eurovision Song Contest”, skriver statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

http://www.svt.se/opinion/vara-valmojligheter-ar-mycket-begransade

”Partierna är utskott på statsapparaten, de fordom folkrörelsebaserade verksamheterna är nu inlänkade i den offentliga sektorn, OCH de bestämmer vilka kandidater vi har att välja på när det är val.”

Anonym sa...

Visst, Sverige skulle må gott av ett sådant parti. Återstår att se huruvida UKIP kan få fäste. De har dykt upp som en sol över en mörk horisont. Hoppas de inte faller ned platt som en pannkaka.

Jag unnar dig vurmandet inför UKIP.. alla måste få ha sin lilla godispåse.

/ Magne

Anonym sa...

Tilläggas kan väl att Jimmie Åkesson var med i Moderata ungdomsförbundet (Muf), sedan övergick han till Sverigedemokraterna när han insåg att den viktigaste frågan för landet är migrationspolitiken. SD vinner flest väljare som tröttnat på moderaterna.

Jag ser härmed inte hur SD inte skulle gå att föra till en gammelmoderat-politik. Jimmie Åkesson kommer nog sitta i 20-30 år för Sverigedemokraterna. En ledare med ett förflutet i moderaterna runt 1995 kan mycket väl föra den politiken.

SD 2014, snart kommer chocken och Pascalidous födömande (och hela SVT), att c:a 15 % av Sveriges befolkning röstat på ett främlingsfientligt och rasistiskt parti. Vi SDare jublar för fullt och klappar händerna! Låt etablissemanget dö ut, in med nya och fräscha Sverigedemokrater! För frihet och rätten till egendom... låt Sverige få en ny agende - PÅ RIKTIGT!

/ Magne

Micke sa...

Farage och Assad?

Där ser man.

Micke sa...

Liberalt?

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/10733446/Brilliant-Putin-is-the-leader-I-most-admire-says-Nigel-Farage.html

Micke sa...

Jimmie Åkesson kommer nog sitta i 20-30 år för Sverigedemokraterna
-----------------
Ja det tvivlar jag inte på.Hur ska han annars tjäna pengar?

Det som är en möjlig begränsning i tid är ju vad Ekroth berättar om Åkesson den dag partiet blir tvugna att göra sig av med honom.

Micke sa...

Skönt liberalt protestparti..
---------------------------
Hur blir ett partiledare som hyllar en någon som i praktiken är en diktator och dennes marionettklan i Syrien sedan 70 talets sovjet vara liberal?


Kan man vara liberal och hylla Chevez ocksa?

I så fall är möjligheterna att klä sig i olika kläder politiskt sannerligen oändliga och politik som verktyg för förändring därmed fullständigt meningslös.

Det kanske är bra?

Eller är det bara så att du menar att fascism är liberalism och tvärtom? I så fall har du fel.

Anonym sa...

@ Magne

Hur harmonierar SD:s beskrivning av sig själva som socialdemokrater när det gäller välfärdsstaten, konservativa i sociala frågor och nationalister när det gäller globalisering/frihandel och invandring, med frihet och rätten till egendom?

Snart hävdar Magne väl också att SD är för jämtlänningars, bohusares, skåningars rätt till utträde ur Sverige :-)

Anonym sa...

Finns ju ett liberalt parti redan som står för alla de värderingarna: Liberala partiet som alla vet även om de är små.

Finns däremot inget gammelmoderat i SD överhuvudtaget då partiet är folkhemskramare.

Enda realistiska chansen som har en möjlighet är att proteströsta inom Alliansen på en liberal kandidat. För mig blir det nog Sofia Arkestål i Centerpartiet. Kan inte komma på något som är oliberalt i henne.

// Arg liberal EU kritiker

Anonym sa...

Vi har Framstegspartiet! Kanske inget att lägga sin röst på denna gången med 2018 kommer dom!