torsdag 14 augusti 2014

Att ställa krav är nödvändigt och viktigt


Jag har bloggat om kravlösheten i den svenska skolan och de katastrofala effekter vi ser av den. Men det är inte bara på detta område som Sverige sitter i denna kravlöshetens förlamande grepp. Den är utbredd i hela det svenska välfärdssamhället, och kanske en direkt effekt av det.

Detta gäller även i flyktingpolitiken. Att Sverige har Europas (världens?) mest liberala invandringspolitik är vida känt. Vi tar emot flest flyktingar i absoluta tal av alla EU:s medlemsländer. Liberaler tycks generellt positiva till detta. Det som gör att politiken gnager hos mig är att det inte tycks finnas någon plan för vad som ska hända med flyktingarna när de väl landat i Sverige.

Att öppna gränsen är en sak, men sedan då? Hur ska alla komma i arbete? Efter 15 år i Sverige har endast 60 procent av flyktingarna i åldern 20-64 en egen försörjning. Det är uselt. Diskrepansen i förvärvsfrekvensen mellan svensk- och utlandsfödda är gigantisk - 82 respektive 58 procent. Men när statsministern helt korrekt konstaterade att arbetslösheten inte främst är ett problem bland etniska svenskar, ropades "rasist!". Och där dog den diskussionen innan den ens kommit igång.

Sverige är väldigt dåligt rustat för att lotsa nyanlända in i samhället och ut till ett självständigt liv. Det svenska samhällsbygget vilar i hög grad på skyddande lagstiftning som är jätteskön att ha i ryggen för vissa, exempelvis den som redan har ett jobb, men fungerar som en skyddsmur mot alla andra.

Det kan utan överdrift sägas att Sverige har misslyckats kapitalt med integrationspolitiken, särskilt när det gäller vissa utomeuropeiska grupper som tycks dömda till utanförskap från första dagen. God integration handlar inte om att flyktingar ska lära sig att fira midsommar och äta surströmming utan om att bli självständiga människor i sitt nya hemland.

SFI fungerar inte. Arbetsförmedlingen, vars klientstock i dag till 40 procent består av utlandsfödda, är en av landets sämst fungerande myndigheter. Arbetsgivare ställer krav på utbildning, hyresvärdar kräver en allt högre inkomst i relation till hyran. Hur ser vägen framåt ut för en nyanländ? Varken regering eller opposition har några svar.

Till detta kommer synen på försörjningskravet vid anhöriginvandring. Här har regering och riksdag i någon sorts god tanke fattat ett beslut som leder till utanförskap. I teorin finns en försörjningsplikt för de som vill ta hit familj och släkt, men undantag görs regelmässigt. Lagt till att 4 av 10 beviljade uppehållstillstånd går till anhöriga får vi resultatet att många människor kommer till Sverige utan att någon kan stå för deras uppehälle. Annat än skattebetalarna.


Kombinationen av en generös flyktingpolitik utan ett genomtänkt mottagande och omhändertagande samhällsstrukturer som försvårar för människor att bli självständiga dömer i praktiken tusentals om inte hundratusentals människor till ett liv i utanförskap och bidragsberoende.

För dessa människor väntar oändliga kontakter med socialsekreterare på försörjningsstödsenheter runt om i landet, meningslösa kurser och praktikperioder som inte leder någonvart. Detta knäcker människors självförtroende och det tär på kommunernas resurser.

Anders Borg var förvånansvärt öppen med att tillväxten skrivs ned för de kommande åren delvis på grund av ökade kostnader för asyl och integration. Borg nämner en "ganska påtaglig ökning" av konstnaderna kopplade till detta, och menar att det handlar om "betydande miljardbelopp" som kommer att ackumuleras ytterligare under kommande år. SvD beslöt att stryka denna del av TT-nyheten, men Skånskan har den kvar, och Reuters var inte sena att citera finansministern.

Samtidigt beräknar Migrationsverket att de kommer behöva ytterligare 48 miljarder kronor för att klara handläggningen av det växande antalet asylsökande under den kommande mandatperioden. För att betala detta skulle det svenska försvaret behöva läggas ned under ett helt år. Men några besparingsåtgärder har inte diskuterats vare sig hos regeringen eller oppositionen. Trots att alla utgifter i den nutida retoriken ska finansieras "krona för krona".

Det är förbluffande att det pratas så mycket om verklighetsbeskrivningar och så lite om lösningar på reella problem. Men det har kanske sin förklaring i att somliga inte ens vill erkänna problemens existens. Då behövs ju heller inga lösningar.

Integrationsminister Erik Ullenhag vill lyfta fram positiva exempel. Hans syfte tycks vara att visa att allt inte är nattsvart. Men det har heller ingen hävdat. Vad vi däremot bör prata om är att antalet så kallade utanförskapsområden har ökat från 3 stycken 1990 till runt 156 i dag och att så få utlandsfödda arbetar.

Det är inte fel att ställa krav. Det är snarare det enda sättet att ge människor frihet under ansvar och möjliggöra ett självständigt liv. Dagens politik är en motorväg i rakt motsatt riktning. Det är alarmerande.

Tidigare bloggat:
Flyktingar i arbete

Läs även:
Fnordspotting, Cornucopia

16 kommentarer:

Amnexis sa...

En Ypperlig text!

En stor del i varför det blivit så här har ju vår propaganda-media. Utan det ständiga ljugandet och under-mattan-sopandet så hade det inte sett ut så här.

Vi har en massa kontrollfunktioner kring den politiska makten, men när den tredje statsmakten, media, ballar ur och kör sitt eget race så är vi helt oskyddade och politikerna styrs idag till stor del av media och deras agendasättande journalistik. Det post-journalistiska propagandasamhället är det vi lever i.

Anonym sa...

Man kan ställa sig frågan hur en högutbildad kommer ställa sig inför att stanna i Sverige om 10 år. Kommer det vara lönt att stanna när skattehöjningar regnar från skyn, infrastrukturen brister etc.? Det är vanligt att högutbildade från Gredkland, Mellanöstern, öar på Karibien och Söderhavet arbetar där det är attraktivt, ja, i stort sett alla människor vill arbeta där det är attraktivt.

Denna utveckling är minst sagt alarmerande... och - det behövs krafttag integrationsmässigt och kulturellt.

/ Magne

Anonym sa...

Om de sociala systemen är ett problem och hinder varför inte bara göra det möjligt att välja stå utanför dem, som t ex Hax föreslagit?

Dvs göra dem frivilliga.

Självbestämmande och secession är en grundläggande liberal och demokratisk princip:
http://www.ofuss.se

Hans Li Engnell sa...

Absolut. Och jag tror nog att det så sakteliga är i den riktningen vi kommer vandra framöver. Det är den enda vägen på sikt.

Micke sa...

Vem ska skotta lik på gatorna åt er?

Amnexis sa...

Micke:

Skottar lik gör man i IS(IS). Varför skulle Sveriges gator behöva skottas från lik menar du?

Anonym sa...

Kan de inte passa på när de ändå är ute och skottar snö?

Micke sa...

Varför skulle Sveriges gator behöva skottas från lik menar du?
-------------------------
Det kommer du att upptäcka när alla alkoholister, narkomaner och psykiskt sjuka o.s.v som inte gjort ett "frivilligt val" för att göra överklassen och medelklassen rikare börjar dö därför att dom inte får vård då dom inte betalt för den.

Det är kanske lika bra att ni startar ett "eutanasiprogram" kopplat till frivilligheten så ni slipper lukten?

Amnexis sa...

"Det kommer du att upptäcka när alla alkoholister, narkomaner och psykiskt sjuka o.s.v som inte gjort ett "frivilligt val" för att göra överklassen och medelklassen rikare börjar dö därför att dom inte får vård då dom inte betalt för den."

Det dör väl massor av alkisar, narkomaner och hemlösa redan, även under det tidigare rödgröna styret? (Sverige har dessutom väldigt höga antal självmord) Om inte de dör pga brist på vård så blir de våldtagna i analen till döds i p-garage av Reinfeldt och Fridolins importerade analfabeter. Sluta importera arbetslösa och obildade utlänningar så slipper du skylla på svenska skattebetalare när utlänningarna inte kan försörja sig själva.

Det är inte en mänsklig rättighet att få bo i Sverige och få uppehället betalat av svenska skattebetalare.

"Det är kanske lika bra att ni startar ett "eutanasiprogram" kopplat till frivilligheten så ni slipper lukten?"

Bättre att arbetslösa utlänningar återvänder till sina hemländer eller skaffar ett jobb istället för att dö på Sveriges gator då gratisfesten tagit slut.. Men det tror jag inte kommer hända, vem ska gå in i Angered och tala om för de som bor där att "nu är det slut med bidragsutbetalningarna"?

Har man vant sig att leva på svenska kuffars pengar och om dessutom ens heliga skrift talar om att det är rätt, varför då skaffa ett jobb som kan betala vård? Vem betalade vården för de svenskar som emigrerade till Amerika för över hundra år sedan? Behövde amerikanarna skotta svenska lik på sina gator?

Anonym sa...

Väl skrivet och väldigt sorgligt, utvecklingen är alarmerande.

Har själv börjat fundera över om det kanske är bättre att påskynda eländet än att försöka kämpa emot. Kanske det är listigare att lägga en röst på MP så att alla vallar rämnar snarast möjligt och därmed förhoppningsvis någon form av sjukdomsinsikt kan ernås.

Eller blir det svenska samhället då förstört för evigt och får en irreversibel karaktär av valfritt MENA-land?

MP eller SD?

Anonym sa...

@ 15 augusti 2014 06:50

"Eller blir det svenska samhället då förstört för evigt och får en irreversibel karaktär av valfritt MENA-land?." Det har det svenska samhället redan fått. Våra politiker vill nämligen att islam och kristendom ska leva sida vid sida. Vi ska bl.a. ha islamska högtider, t.ex. fira högtiden eid. Snart går väl Reinfeldt ut med att han minsann har konverterat till islam och vill att alla ska fira eid, kvinnorna ska ha niqab och de otrogna betala jizya...

Nej, men självklart ska du inte rösta MP för Guds skull! Tänk på allting som är flummigt i deras politik, klimatfrågan t.ex, som de överdriver - eftersom medeltemperaturen stigit med c:a 0.75 grader sedan industrialiseringen. Tänk på all feminism som skulle plåga Sverige med MP vid rodret. Nej, aldrig Miljöpartiet. M, KD, FP, C, S, V, för en tillräcklig dålig invandringspolitik redan, så röster på dem är redan att gå för långt.

/ Magne

Anonym sa...

Mångkultur är den direkta antitesen till assimilation.

De som kommer till Sverige kommer från mångkulturella samhällen som har spårat ur.

I Sverige uppmuntrar vi dem att behålla de kulturella manér som gjort att deras länder är skitländer.

Hur tänkte vi då?

Kanske Pall-Erik har något bra svar.

Micke sa...

Hur ska man assimilera nazister?

Micke sa...

De som kommer till Sverige kommer från mångkulturella samhällen som har spårat ur.
--------------------------

Dom kommer inte från mångkulturella samhällen.

Anonym sa...

Skulle nog påstå att det är typfallet när någon flyr, bristande kompatibilitet och slitningen blir så allvarlig att någon drar.

Anonym sa...

Problemet är inte att de inte har en plan. Problemen började uppstå när de bestämde sig för att ha en plan.

Centralplanering funkar inte, att ha en plan kan Jönsonligan ägna sig åt.
/B