tisdag 5 augusti 2014

I värmen


Att det är varmt i Sverige just nu har nog inte undgått någon. Långvarig värme får en rad följder. Dels ökar brandrisken. Dels blir det en plåga att åka kollektivt i Stockholm.

Så här är det varje gång värmen slår till. Att åka längs tunnelbanans gröna linje är närmast en hälsorisk. Vid rusningstrafik är det lätt att få panik. Luften står stilla. Svetten rinner på människor, som står hopträngda. Ingen luft. Man vill bara kliva av, trots att man inte är framme.

Nu ska tågen byggas om. Säten ska tas bort för att göra plats för fler. Beslutet är bra, vagnarna kommer rymma fler. Men i miljardsatsningen ingår inte att fixa luftkonditioneringen. Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm svar på frågan är att det inte är värt pengarna, för "det är bara så här varmt några dagar om året".

Ja, det är möjligt. Men det råkar vara den delen på året när Stockholm tar emot mängder av turister. Vi boende ska samsas med dessa i extrem hetta. Jämfört med den luftkonditionerade och moderna tunnelbanan i både Beijing och Hongkong är Stockholms pinsam.

Det wennerholmska resonemanget går igen även på annat håll. Regering och riksdag har bestämt att Sverige, med all dess skog, inte behöver egna flygplan som kan vattenbomba vid en omfattande skogsbrand som den i Västmanland. Det brinner ju inte så ofta, var nog kontentan av försvarsminister Karin Enströms klena förklaring i kvällens Rapport.

Ursäkta, men har dessa människor ens en hemförsäkring?

9 kommentarer:

Amnexis sa...

Vet inte Wennerholm att Sverige är ett rikt land? Ullenhag kanske kan berätta för honom att Sverige har råd.

Anonym sa...

Jag bor visserligen i Stockholms närområde, men har inte uppfattat värmen som irriterande när jag åkt tunnelbana. Kanske bara är dessa extremt varma dagar? Är inte det primära problemet att Stockholms lokaltrafik stannar så fort det blir minusgrader? Det är iaf så jag uppfattat problematiken.

/ Magne

Anonym sa...

Det kanske är därför vi inte heller har något försvar - Det är ju inte krig så ofta...

För övrigt går T-Banan ganska tom under sommaren.

Hans Li Engnell sa...

Har du åkt den gröna linjen mot Farsta/Hagsätra sommartid?

Och jodå, trafiken har problem året om. För kallt på vintern, för hala spår på hösten, för varmt på sommaren. Det är väl några veckor där på våren det är OK...

Anonym sa...

Ja, Hans, du har nog rätt. Jag ser gärna att du bloggar om denna tågtrafiks-dekadens, som nu bekänner färg i Sverige. Mig veterligen gör regering eller privata företag inte nämnvärt för att få smidig lokaltrafik.

Ullenhag kanske kan få posten som infrastrukturminister? Han tycks vara generös med skattefinansierad verksamhet. Då lär det aldrig bli varken förseningar, varma tåg eller dylikt.

/ Magne

Anonym sa...

"Har du åkt den gröna linjen mot Farsta/Hagsätra sommartid?"

Att deras AC inte är rätt dimensionerad håller jag med om. Men det är på en nivå så de fungerar för mig.

Jag åker Gröna Linjen genom stan och söder ut dagligen. På sommaren upplever jag den som nästan tom. Alltid sittplats. Åker under rusningstid.

Mike Rotch sa...

Så staten vägrar att göra vad som måste göras. Vad skall en liberal göra i det läget?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_pansarb%C3%A5tsf%C3%B6reningen

Anonym sa...

För en gångs skull håller jag med miljömarodörerna i MP.

1. Ett AC ALLTID värt namnet.

2. Förebyggande åtgärder vilka skall förhindra skogsbränder och dyl.

Mvh Janne Saxman

Anonym sa...

Någon annan som känner att "spårfel" är ett ofta förekommande problem i Stockholms lokaltrafik? Kan de inte bara skriva "resursbrist"? Då hade gemene man fått korrekt information.

PS

Hans, du har väl vant dig vid kinesisk standard. Här i Svealand är vi nöjda om vi kommer fram överhuvud taget.

/ Magne