tisdag 1 oktober 2013

Tänk om övervakningsstaten visats samma avsky

Registreringen av romer har väckt ilska och upprördhet. Svensk media har följt upp händelseutvecklingen varje dag. Så sent som i går var det fortfarande en toppnyhet i SVT:s Rapport. I dag ställs krav på en sanningskommission på DN Debatt.

Även om polisens hantering varit känd för många, och också har förekommit inom Socialtjänsten (fast då i syfte att bättre hjälpa den romska gruppen), är det bra att uppgifterna kommer upp på bordet och diskuteras.

Men det går inte att undgå att fundera över vilka möjligheter till förändring vi hade haft om NSA:s och FRA:s övervakning av alla människor hade väckt samma upprördhet hos medborgare och journalister. Om drevet hade gått. Om ministrar krävts på svar och utredningar tillsatts.

Inget av detta har skett och bara några månader efter Edward Snowdens första läckor har den blåst som i Sverige endast var en lätt bris, lagt sig. Av alla synnerligen graverande uppgifter, som att FRA är en nyckelspelare i det globala övervakningsnätet, blev det noll och intet. Svensk media tappade inte bollen - den plockade över huvud taget aldrig upp den.

Det finns sannolikt flera orsaker till att registrerade romer är av intresse men ett svensk-amerikanskt övervakningssamarbete inte är det. Dels ger i princip hela det politiska etablissemanget övervakningsstaten grönt ljus och tummen upp. Det saknas en politisk kraft att ta frågan på allvar. Dels handlar det om ideologi. Vänstervinklad svensk media är mycket mer intresserad av att äntligen få möjligheten att rapportera ur ett etniskt maktperspektiv - "förtryckt minoritetsgrupp registreras av rasistisk polis" - än av integritetsfrågorna per se.

Frågan om registrering av romer handlar således i den svenska kontexten om rasistiska samhällsstrukturer och diskriminering av en enskild grupp. Chansen att föra en bredare debatt om samhällsutvecklingen i stort när det kommer till människors privatliv, och om värdet att inte behöva oroa sig för att bli registrerad hur rent mjöl i påsen man än har, gick om intet. Ingen var intresserad av de större perspektiven.

20 kommentarer:

Micke sa...

I dom större perspektiven styrs vi av kapitalet och det har diskuterats länge. Eller?

Anonym sa...

Den ende som verkar ha lite sans och balans i denna ztory förefaller vara Peter Springare.

Amnexis sa...

Måste vara något fel här! Zigenare begår väl inga brott, det är bara en myt! Registret har bara med etnisk registrering att göra, svenskarna är misstänksamma o elaka. Jag har iaf hört från folkpartihåll, tror kvinnan heter Maria, att denna grupp är förföljd för vilka de är och inte för vad de gör, hon är ju politiker och måste ju har rätt, vi i verkligheten kan ju inget.
Jag tror henne till 100%

Micke sa...

Jag ska svara på båda dina inlägg samtidigt Hitman.Den ende som verkar ha lite sans och balans i denna ztory förefaller vara Peter Springare.
-------------------------

Andelen fascister inom polis och militär var högre än i allmänhet även på 30 och 40 talet.Måste vara något fel här! Zigenare begår väl inga brott, det är bara en myt!
---------------------

Ja det är något som är fel eftersom vi inte har några andra register som uteslutande är baserade på etisk tillhörighet.

Vi har dock register som är baserade på extrem politisk tillhörighet oavsett om det handlar om dina vänner, islamister eller vänsterextremister och det är rimligt.

Anonym sa...

Micke gör rätt i att kalla etnisk tillhörighet för "etisk"

Micke sa...


Fascistisk etik vet vi vad det är Hitman.Vi vet.

Amnexis sa...

Är det någon som förstår vad Micke gafflar om? Vad vill Micke egentligen?

Brooke sa...

Själv tycker jag att Micke är ovanligt saklig här. Det kanske är på dig som det är något fel på, Amnexis?

Anonym sa...

Det är säkert freudianskt att Micke kallar etnisk tillhörighet för etisk tillhörighet i samband med en spaningsfil över Romer.
Välkommen till den höjda högerarmens parti Micke.

Micke sa...

Nu når ditt trollande oanade höjder av infantilitet Hitman trots att det följer det vanliga mönstret "tala med sig själv under olika signaturer"

Amnexis sa...

Brooke:

Vill Micke och du att vi inte ska registrera brottslingar om de råkar tillhöra en etnisk folkgrupp allihopa? Får man frikort då? Brottsligheten består dessutom i skottlossningar och våldsbrott mellan olika zigenar-klaner. Ett register över släktförhållanden blir då relevanta då efterlysta kan gömma sig hos i övrigt laglydiga släktingar. Döda personer i registret var orsaker till nuvarande fejder osv, osv...

Att det inte funnits register på andra folkgrupper säger mer om zigenare än det säger om svensk polis.

Micke sa...Att du kräver register baserat på etnicitet enligt samma modell som du omfamnar BÅDE Mises och Akesson säger mer om dig än andra rasister.

Hitter sa...

Micke är själv zigenare. Därav hans motstånd mot en datafil över zigenares brottslighet.

Micke sa...

Hitman når kostant nya höjder.

Amnexis sa...

..och Micke når konstant ned till nya lågvattenmärken.

Amnexis sa...

I Sverige försöker man kriminalisera jakten på kriminella. Omvärlden skakar på huvudet och tycker synd om oss svenskar, eftersom vi har korrupta politiker och journalister.

I Sverige skär vi ned på välfärden för svenskar, så att islamisterna och zigenarna skall få allt vad de behöver. Svenska politiker anser sig därmed vara mer humana än politiker i andra länder.

Det kommer en dag, då svenska familjer med ca 1,3 barn i snitt, där båda föräldrarna jobbar, tröttnar på att försörja islamistiska familjer med ca 8 barn i snitt, där ingen jobbar. Stora klaner, som samtidigt spottar på oss och anser att vi är sämre, eftersom vi klär oss fel och har fel religion.

Anonym sa...

Visst har du rätt. Amnexis. Förr eller senare kommer myten om den påstådda nyttan för Sverige av muslimska getaherdar som inte kan klockan och deras månghövdade familjer att spricka.

Amnexis sa...

Ja anonym jag håller med mig själv.Speciellt om att Mises det går att kombinera Mises liberalism med Åkessons fascism.

Amnexis sa...

Micke (fejk-amnexis): det där med att sno folks nick funkar bara på Hax blogg... Här ser man det orangea B:et framför den äkta signaturen.

Trodde det här med rätt signatur var viktigt för dig? Men du har ju varit ute och slirat förut så...

Amnexis sa...

Allt försvåras av att romer ofta tar avstånd från det svenska samhället. Man har egna lagar, egna rättegångar, egna straff. Barn gifts bort i mellanstadieåldern och flickor får inte gå ut skolan utan blir mammor vid 13-14 års ålder. Skola och vård anmäler inte av rädsla för att bli rasiststämplade - en rädsla som tydligen är befogad av de aktuella reaktionerna över polisregistren att döma.

Om målet är att få slut på "den strukturella rasismen mot romer" vore nog det bästa sättet att kräva att föräldrarna låter barnen gå ut skolan och sätta stopp för den utbredda kriminaliteten genom att kräva att romer följer samma lagar som alla andra.

Jag som "helsvenne" kan naturligtvis inte under eget namn ens antyda det du skriver trots att jag annars är mycket frispråkig. Eftersom jag är blond och blåögd är jag exkluderad från att diskutera samtliga frågor som rör kriminalitet, etnicitet, invandring och islam - i alla fall om jag vill behålla jobbet. Det är Sverige av idag, men inte ser jag journalisterna skriva om det..?