torsdag 24 oktober 2013

Detta är övervakningsstaten i praktiken

Der Spiegel har publicerat uppgifter om att NSA avlyssnat förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Merkels talesperson kallar det "oacceptabelt". Barack Obama ska ha ringt för att förklara sig. Det är noterbart att Obama uppenbarligen inte förnekade att Merkel har avlyssnats tidigare.

Han har fått ringa många samtal på sistone, Obama. Dilma Rousseff och Francois Hollande är två som sägs ha blivit uppröda (Rousseff blev det definitivt medan det är mer troligt att Hollande spelar teater) och krävt en förklaring till avlyssningen.

USA förnekar uppgifterna, men Obama har ingen som helst trovärdighet kvar längre. Han och hans administration har avslöjats med lögner gång på gång. Vi kan därför utgå från att NSA övervakar allt och alla, särskilt toppolitiker, myndigheter och företag i andra länder.

Från Danmark kommer uppgifter om att USA ägnat sig åt industrispionage - en helt logisk följd av den omfattande övervakning som NSA har kapacitet till, och självfallet också ett tecken på att den inte handlar om terrorismbekämpning i först hand utan om att skaffa USA så mycket information som möjligt om resten av världen för att gynna landets egna intressen i varje enskilt fall.

I slutändan kommer detta slå tillbaka på USA självt. Ingen, utom möjligen små lydstater som Sverige, kommer längre se landet som en trovärdig och pålitlig partner. När påstått nära allierade behandlas som smuts får det konsekvenser. Den amerikanska överhögheten måste få ett slut.

Vi förväntas bli lite extra upprörda när det framkommer att även regeringschefer avlyssnats. Men det är precis lika oacceptabelt att staten samlar in information om dina och mina mobilsamtal och vår kommunikation på nätet.

Integritetsfrågorna måste upp på agendan på allvar nu. Vi kan inte fortsätta se alla dessa avslöjanden som enskilda händelser, som små notiser i mediebruset. De är länkar i en lång sammanhållande kedja som leder till komplett och ständig övervakning av alla människor. Dit tror jag inte att vi vill komma.

2 kommentarer:

narran sa...

Du vet väl att det är ett amerikanskt företag som äger ett lager där dokument från bla svenska myndigheter och banker arkiveras? Varav många är sekretesskyddade

Anonym sa...

Protesterna mot USA's övervakning från dom europeiska staterna är helt enkelt avundsjuka för att dom inte själva har samma kapacitet för övervakning.