fredag 25 oktober 2013

NSA-skandalen: USA bryter mot sin egen självbild


När ett antal EU-stater går samman och kräver svar från USA om dess omfattande övervakning och avlyssning, ställer sig Sverige demonstrativt vid sidan om. Fredrik Reinfeldt låtsas inte ens bry sig.

Det finns förstås förklaringar till det. Som nyligen framkommit är Sverige en av flera nyckelspelare i USA:s strävan efter internationellt informationsherravälde. FRA är en viktig del i NSA:s nät genom att tillhandahålla kablar som USA annars inte skulle nå. En knähund, som ju Sverige blivit, biter inte husse.

I Tyskland och Frankrike är upprördheten stor. Merkel ansåg saken utagerad men tände till när det visade det sig att det inte bara var 80 miljoner andra tyskars utan också hennes egen mobiltelefon som amerikansk underrättelsetjänst haft koll på. Då fick frågan relevans igen.

Carl Bildt, å andra sidan, "vet vilken värld vi lever i". Jag trodde att det var vi människor som skapade den värld vi lever i och att målet är att göra den bättre, mer uthärdlig.

Att EU reagerar värmer förstås en stukad integritetsvän. Men någonstans måste även vi inse att allt i slutändan handlar om politik och hur enskilda politiker vill framstå inför sina väljare. Det går att fråga sig hur sann Merkels och Hollandes indignation egentligen är - särskilt som det inom EU numera finns ett direktiv som kräver att all elektronisk kommunikation lagras i minst sex månader.

Det är lätt att bli fly förbannad på USA. Men man kan också med rätta fråga sig hur andra stater - som Frankrike, Kina, Ryssland, Tyskland eller Brasilien - hade agerat om de haft samma resurser att övervaka resten av världen som USA. Det cyniska svaret är att de hade agerat ungefär likadant.

Ändå är det värt att påpeka att USA medvetet har valt en synnerligen hög svansföring. Inget av ovanstående länder har tagit på sig någon hjälteroll i världen. Det har USA. Den grundas i den skeva självbild som amerikanerna byggt upp och som säger att USA är ett extraordinärt land som slåss för friheten i världen.

När ett land med den självbilden blir påkommet med att tortera, avrätta, mörda, avlyssna och övervaka finns det anledning att inte bara slå näven i bordet utan också helt ompröva sin relation till nämnda stat och omvärdera begreppet "allierad".

Läs även:
HAX

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tack gode gud för att vi har USA som världspolis och inte någon gummiryggad europeisk makt, Ryssland, Kina, Nordkorea eller Saudiarabien.
Den som inte är terrorist, är femtekolonnare för terrorister, handlar med knark eller är kriminell på andra sätt har inget att frukta och borde välkomna den amerikanska övervakningen liksom bekämpningen av terrorism.

Anonym sa...

Det där är så oerhört naivt att du inte kan tro på det själv.

Anonym sa...

Självbild och självbild.

George Washington varnade för detta:

"Government is not reason; it is not eloquent; it is force. Like fire, it is a dangerous servant and a fearful master."

Exceptionalismen du talar om, är mer signifikativ för "Yankees" i New England, som lustigt nog Tom DiLorenzo skrev en artikel om just i dag:

http://www.lewrockwell.com/2013/10/thomas-dilorenzo/the-bigots-guide-to-hating-southerners/

Micke sa...

Vem betalar Lew Rockwell?

Anonym sa...

LewRockwell.com är den överlägset mest internationellt lästa libertarianska sajten, micketrollet.

http://libertarianpapers.org/2012/the-most-visited-libertarian-websites/

Micke sa...Tja...det säger inget om vem som är hans husse.

Det säger bara vilka som ser honom på samma sätt som kommunister ser på Chavez.

Anonym sa...

Ja eftersom LewRockwell.com är en så populär libertariansk sajt måste det innebära en konspiration, micketrollet.