söndag 6 oktober 2013

NSA och GCHQ har försökt knäcka Tor


The Guardian har avslöjat att NSA och GCHQ har försökt knäcka anoymiseringstjänsten Tor, men att de hittills inte har lyckats.

I en hemlig presentation med det bevingade namnet "Tor stinker" hävdas att NSA aldrig kommer att lyckas avanonymisera alla Tor-användare hela tiden. Däremot verkar myndigheterna ha haft vissa framgångar med att blottlägga delar av tjänsten.

Tor används dagligen av journalister och aktivister i såväl USA och Europa som Kina och andra stater som kränker yttrande- och informationsfriheten hos sina medborgare. Den är ett viktigt verktyg särskilt i länder med hård interncensur. Trots detta uppges alltså NSA och GCHQ ha gjort betydande ansträngningar för att komma åt tjänstens användare.

NSA och GCHQ vill givetvis knäcka Tor för att komma åt alla som surfar anonymt. Målet är den totala övervakningsstaten där allt vi gör kan ses hela tiden. I denna strävan finns egentligen ingen fundamental skillnad mellan Iran, Kina, USA och Storbritannien. Alla strävar efter kontroll.

Ladda ned Tor gratis här (fungerar med Windows, Mac, Linus/Unix och Android).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Spelade inte knäckning av Tor en avgörande roll när amerikanska myndigheter häromdagen stängde ned Silk Road och arresterade libertarianen Ross Ulbricht?

http://www.businessinsider.com/meet-ross-ulbricht-the-brilliant-alleged-mastermind-of-silk-road-2013-10

Amnexis sa...

De knäckte aldrig TOR. De fångade in herr Ulbricht pga andra misstag. Bl.a. en försändelse med falskleg från Canada adresserat till honom. Ihop med en rad andra misstag han gjorde när SilkRoad var under uppstart. Kopplat alias som gjort reklam för SR till han personliga epost osv... men mycket är iofs höjt i dunkel ännu.

Micke sa...

Han är inte libertarian.Han är knarkhandlare som utnyttjar korkade högerextremisters behov av gudar.

Anonym sa...

Vaddå högerextremist?
Libertarianerna är ju dom nya kommunisterna, Micke.