söndag 27 oktober 2013

Övervakningen bygger på en lögn


Äntligen tycks även svensk media ha fått upp ögonen för omfattningen av den övervakning som avslöjats av Edward Snowden. De stora morgon- och kvällstidningarna skriver mer än bara notiser om saken nu. Jag hoppas att bevakningen fortsätter - kopplingen till FRA och Sverige ger förutsättningar för ett fortsatt intresse.

Europeiska toppolitiker har börjat reagera när det nu visat sig att inte bara deras väljare utan också de själva utsatts - enligt uppgift har Merkels telefon avlyssnats sedan 2002 (i så fall sedan innan hon blev förbundskansler).

Mediernas bevakning är välkommen och helt nödvändig för att människor ska få upp ögonen för de övergrepp som staten begår. Utan ett folkligt tryck kan vi aldrig stoppa detta. I USA har det faktiskt hållits en del välbesökta demonstrationer mot massövervakningen, även om amerikanerna verkar strunta ganska högaktningsfullt i att USA övervakar resten av världen. Det är viktigt att det sker reaktioner även på övervakningsstatens hemmaplan.

Enligt The Guardian visar dokument att den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ försökt hemlighålla för allmänheten hur pass omfattande övervakningen är. GCHQ ska ha velat undvika en "skadlig allmän debatt" och länge kämpat mot att tillåta att avlyssnat material används i brottmål eftersom det då skulle bli uppenbart hur mycket material myndigheten samlar in.

I klartext är det alltså så att underrättelsetjänsterna hela tiden har vetat att det de gör inte nödvändigtvis är med lagen överensstämmande och att de därför gjort allt för att förhindra att allmänheten får kännedom om detta. De har helst velat arbeta vidare i det tysta.

Övervakarna står alltså inte själva för vad det gör. Detta är själva motsatsen till demokrati. När medborgarna inte får veta vilka befogenheter myndigheterna har befinner vi oss på ett mycket brant sluttande plan. I praktiken har staten kunnat göra precis som den behagat utan att vi fått veta något om det.

Mot bakgrund av hur mycket allmänheten nu fått veta är det inte så konstigt att NSA-chefen Keith Alexander vill få ett slut på mediernas rapportering. Varje nytt avslöjande - och de börjar bli rätt många nu - är bestickande för en myndighet och en regering som dyrt och heligt har lovat att den inte övervakar och avlyssnar vanliga medborgare och att befogenheterna är nödvändiga för att bekämpa terrorism.

Men ingenting vi fått veta det senaste halvåret har handlat om annat än övervakning och avlyssning av vanliga medborgare och deras folkvalda. Argumentationen är således falsk. Den vilar på en lögn. Övervakningen skulle inte alls behöva vara så omfattande om dess syfte endast var att spåra terrorister. Ty vad har Angela Merkels telefon med antiterrorarbete att göra?

Fler avslöjanden om andra länders samarbete med de amerikanska och brittiska underrättelsetjänsterna är att vänta. Eftersom Sverige utpekats som en nyckelpartner, "det sjätte ögat", är det inte osannolikt att en del kommer att handla om FRA. Spänn fast säkerhetsbältet.

Läs även:
HAX, Anna Troberg, Christian Engström
Glenn Greenwald: As Europe erupts over US spying, NSA chief says government must stop media

12 kommentarer:

Anonym sa...

Mediebilden de senaste dagarna ser rätt lovande ut. Om medierna blåser upp ett drev så tenderar folk att svepas med och inse (eller anse) att en fråga är viktig. I bästa fall röstar folket därefter också, så att förtjänta politiker får sig en näsbränna och hämnas på sina myndighetschefer genom att ställa dom till svars.

Själv önskar jag att även våra svenska medier skulle börja sätta press på FRA et al på samma sätt som dom t ex gjorde med Skånepolisens romregister härförleden. I detta fallet behöver dom inte ens gräva utan det räcker med att skriva ledare etc baserat på vad deras utländska kollegor gräver fram.

Tills dess följer jag med gläjde de initierade bloggare som gör vad den "professionella" presskåren borde ha gjort.

Rick Falkvinge (pp) sa...

Bra! Den här poängen plockar jag över språkbarriären till min engelska blogg...

Micke sa...

Övervakningen bygger framförallt på att dom företag som styrde Usa under Bush la grunden för enorma profiter genom att själva via sina positioner låta regeringen beställa lagar och övervakning och sedan dess rullar det på.

Micke sa...

Övervakningen skulle inte alls behöva vara så omfattande om dess syfte endast var att spåra terrorister.
----------------------------
Syftet är att generera pengar.

Anonym sa...

Ja när köp och försäljning regleras i lag, då är lagstiftare det första som köps och säljs, micketrollet.

Anonym sa...

Micketrollet har inte en teori om hur det ligger till. Han bara vet.

Micke sa...Ja när köp och försäljning regleras i lag, då är lagstiftare det första som köps och säljs, micketrollet.

-----------------------------
Hitman.Återigen visar du exempel på din avsaknad av begåvning genom att prestera ett inlägg som saknar all logik.

Det finns igen lagstiftning i Usa som tillåter att företag styr presidentämbetet på det sätt som var fallet under Bush eran.

Att det vara möjligt för t.ex Cheney och Rumsfeld att sko sig själva genom att ge kontrakt på utveckling och tillämpning av övervakning var en konsekvens av korruption och underförsådda hot mot dom som motsatte sig ordningen.

Micke sa...

Micketrollet har inte en teori om hur det ligger till. Han bara vet.
-----------------------
Ja till skillnad från dig så gör jag det.

Anonym sa...

Återigen visar micketrollet exempel på sin avsaknad av begåvning genom att prestera ett inlägg som saknar all logik.

Problemet är inte maktmissbruk, utan makten att missbruka.

Anonym sa...

Nu börjar även Spanien reagera på USA:s avlyssnings metoder, verkade rätt sura enligt va jag såg på TV idag..!

T Lindholm

Micke sa...


Problemet är inte maktmissbruk, utan makten att missbruka.
------------------------
Stämmer men jag och dom flesta andra diskuterar inte frågan utifrån ditt högerextrema perspektiv där Cheney och hans vänner hade sluppit köpa in dom företag dom representerar i regeringen utan köper makten att övervaka bl.a ditt trollande direkt på marknaden i en stat där det valda parlamentet inte har någon makt.

Vi som inte är högerextrema diskuterar detta utifrån att det vara vara omöjligt att köpa parlamentarisk makt i en demokrati.

Det är en av skillnaderna mellan fungerande ickekorrumperad demokrati och den kapitalistiska marknadsdiktatur du förespråkar i kombination med etniskt och kulturellt ren nationalstat.Anonym sa...

Micketrollet lever i en stalinistisk värld där den enda lobbying som är tillåten är för det älskade partiet och den dyrkade ledaren.
I västerländska demokratier är lobbyverksamhet hos lagstiftare och regering för olika intressen helt legitim.
Det är klart att demokratihataren Micketrollet har svårt att förstå hur en demokrati fungerar.