fredag 25 januari 2013

The Great Escape


David Cameron var väldigt tydlig i sitt linjetal. Han upprepade sedan budskapet i Davos: Om EU utvecklas till en politisk union vill inte Storbritannien vara med längre.

De är inte ensamma. Enligt en ny undersökning vill 47 procent av danskarna omförhandla sitt medlemskap i EU. Det danska stödet för EU är 52 procent i samma undersökning. Majoriteten, med knapp marginal, vill alltså stanna kvar i unionen. Men EU-skeptikerna börjar få vind i seglen.

Det är utmärkt att Cameron har fört upp frågan om vilken makt EU ska ha över de nationella parlamenten på bordet. Kanske har bollen nu satts i rullning. Allt fler länder kan börja fråga sig vad EU egentligen ger dem och vilken överstatlighet som är rimlig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Cameron är inte värd spotta på! Nej, han är som medelsvensson här hemma. Man ska bara få och inget ge. EU är ett koncept man endera köper till fullo eller dissar totalt, så enkelt är det. Sverige ser alltid många fördelar men sen när vi inte får kränga snus hur vi vill blir det liv i luckan. Alkoholpolitik, flykiingar ja rubbet! Köp det eller köp det inte! Man kan inte gärna både ha kvar Martinin och samtidigt dricka upp densamma.

Mvh Jan Saxman

Anonym sa...

Slå upp ordet konfederation, Jan Saxman.

Hans Li Engnell sa...

Det är en märklig inställning att de som är medlemmar i en förening inte ska kunna ha synpunkter på den.

Anonym sa...

Det är ju en helt logisk följd av ditt eget resonemang om att inte tillåta federalism eller secession i nationalstaten Hans.