torsdag 16 februari 2012

Vänsterns primalskrik

Debatten om hatdebatten fortsätter. Anna Ardin et al gör en Maria Sveland i Aftonbladet, det vill säga bort sig. I den artikel som skrevs för Göran Hägglunds räkning jämförs vänsterns ständiga liknelser mellan Breivik, nazismen och Sveriges politiska höger vid ett brandlarm som ingen till slut tar på allvar.

Debattörerna tar mordhotet mot Turteatern som satte upp pjäsen om SCUM som ett exempel på det "hat" som de upplever sprids i samhället. Ett hat riktat mot vänstern och feministerna i stort. Detta enskilda hot mot teatern - som väl ska tas för vad det är, det vill säga sannolikt inget reellt hot - räcker för att många på vänsterkanten ska gå över alla tänkbara gränser i försök att bygga monster av sina politiska motståndare.

"Hur många fler Breivik finns det i Norden? I Sverige?" undrar debattörerna. En intressant fråga. De frågade sig inte hur många fler Taimour Abdulwahab som finns i Sverige efter bombdådet i julhandeln 2010. En sådan fråga hade tolkats som på gränsen till hets mot muslimer. Men det går tydligen alldeles utmärkt att hänga Brevikporträtt på Göran Hägglund, Timbro, Axess och alla som inte delar de radikal- eller statsfeministiska övertygelserna, eller åsikten att andra än med vänsterns överensstämmande övertygelser är att likställa med hat. Denna hållning blir förstås lätt absurd. Jag tror att de flesta medborgare kan skilja mellan Anders Behring Breivik och Jimmie Åkesson. Jag tror att ytterst få ser några paralleller mellan Alliansens politik och massmord.

Erik Helmersson jämför i DN den nutida vänsterns frustration med 1970-talets höger. Jag tror att det ligger mycket i den jämförelsen. Då var Sverige i socialdemokratins grepp. Innan det borgerliga segervalet 1976 hade Socialdemokraterna styrt Sverige i 50 år, sannolikt ett rekord i den demokratiska världen. Undra på att Marita Ulvskog såg valförlusten som "en statskupp".

I dag ser Sverige annorlunda ut. Den socialdemokratiska hegemonin har brutits. En ordförande för arbetarepartiet har inte längre en rak väg till statsministerposten. Vänsterns kris började dock mycket tidigare än Alliansens valseger 2006. 1989 föll kommunismen slutligt i Europa. Hemmakommunisternas världsbild skakades i grunden. Sedan dess har de inte återhämtat sig. Och de socialdemokratiska partierna ute i Europa har krisat länge. I dag huserar sektvänstern i obetydliga ytterlighetspatrier - och på DN Kultur och Aftonbladet Kultur. De vinner inte längre något gehör för sina klasskampsideal - trots den potentiella grogrund för vänsteridéer som finanskrisen skapat. Undra på att de känner sig frustrerade och beter sig som småbarn.

Jag förstår således vänsterns frustration och behov av att skrika ut den i upprepade primalskrik. Men det vinner dem inga debatter, det vinner dem ingen respekt och det lockar framför allt inga nya sympatisörer till de röda sekterna. Extremvänstern är på utdöende. De desperata debattinläggen ska läsas i den kontexten. En primallåda vore kanske en bra present i all välmening.

15 kommentarer:

Micke sa...

Erik Helmersson jämför i DN den nutida vänsterns frustration med 1970-talets höger.
--------------------------
Ja det stämmer nog och den nutida höger du själv och Helmerson representerar hade innan Reinfeld blev vald samma position som den vänster som Jan Myrdal företrädde 1972.

Det är rätt roande.Extremvänstern är på utdöende
-----------------
Nja det kommer alltid att finnas några som speglar sig i den högerextrema ståndpunkt (ni är väldigt extrema i förhållande till den vanliga högern) som t.ex libertarianer intar och presenterar dess diametrala mosats och bägge utgör extrema ståndpunkter.

Därför är underhållande när libertarianer grinar om andras extremism.

Micke sa...

Sekthögern samordnas av Timbro och får under valrörelser pengar av Svenskt näringsliv och dess närstående för att bedriva hatpropaganda i syfte att skita ner motståndaren.

Det gjorde ni förra valet och dessutom i hopp om att revolutionen skulle genomföras vilket självklart inte skedde till stor sorg för er alla.

Nästa val kommer ni att göra exakt samma sak igen därför att ert hat är starkare än det förnuft som borde säga er att ni kommer att blåsta EN GÅNG TILL.

Micke sa...

. De frågade sig inte hur många fler Taimour Abdulwahab som finns i Sverige efter bombdådet i julhandeln 2010.
-----------------------------
Nu är du ute och fiskar i grumliga vatten.

Micke sa...

Men det går tydligen alldeles utmärkt att hänga Brevikporträtt på Göran Hägglund, Timbro,
---------------------------
Jag såg aldrig en enda av dom mest rättrådiga som hade några problem överhuvudtaget med att Svenskt näringsliv i helsidesannonser med bild påstod att Göran Persons fru representerade den organiserade brottsligheten.

Saken är den att ERT hat är så stort att er utgångspunkt är att ni ska kunna uttrycka det och sen förväntar ni er att dom ni hatar ska tacka er.

Det är ett tankefel.

Det fungerar inte så.

Micke sa...

Göran Hägglund (KD): Plockar billiga poäng på att jämföra motståndare med Breivik och Hitler
----------------------------

Och ni har inte under hela den tid som vänstern dominerat svensk politik jämfört dess företrädare med Stalin, Chrustjov, Bresjnev och hävdat att Sverige utgjort en satellitstat till Sovjetuninen?

Ni gör det ju för fan fortfarande!

Micke sa...

Fråga Hägglund varför han tror att Per Gudmundson funnit det för gott att radera hela sitt kommentarsfält och varför Hägglunds egen pressansvarige funnit det för gott att stänga ner sin blogg för allmän insyn så att ingen kan läsa vare sig hans eller hans supportklacks altruism.

Micke sa...

Ser att Johan Lundberg OCKSÅ blev tvungen att göra sitt kommentarsfält osynligt och även där torde hans supportklack ha blivit en lika stor belastning som dom vänsterinlägg han släppte förbi modereringen.

Listigt.

Sen är det bara att vänta och skylla på den av djävulen kontrollerade vänstern.

Micke sa...

Göran Hägglunds pressekreterare hävdade för inte så hemskt länge sedan att det som skilde ut barn till "miljömuppar" var att dom hade fula kläder och var skitiga.

Dick Erixon har påstått att alla som röstar på vänster vill att Israel ska utplånas.

Är det bra exempel på att högern har en annan inställning till hur man argumenterar etiskt rimligt?

Anonym sa...

Är du full nu igen Micke? ;-)

Anonym sa...

Micke: Gå och lägg dig, sov av dig ruset och börja om. Men tänk till någon gång innan du skriver.

Anonym sa...

Micke: Två tips!

1. Starta egen blogg med alt vad det innebär

2. Häng dig!

Mvh Jan Saxman

Micke sa...

Tack för att du ÅTERIGEN understryker det jag sagt.

Micke sa...

Helmerson som uppenbaröigen är medveten om högerns extrempunkter i Svensk och Europeisk politik säger i sin artikel att den Brommahöger han växte upp i betraktade Dagens Nyheter som en kommunisttidning.

Det gör man fortfarande även om Helmerson tillhör det fåtal som är uppvuxna i denna tids höger som klarar av att säga satt Olof Palme inte var en marionett till Sovjet.

Anton sa...

Micke!!
Seriöst!!!
Du behöver medicin!!!!

Micke sa...

Tack än en gång!