söndag 12 februari 2012

Veckan som gick #14

# Ödestimme för Grekland. Samtidigt som detaljerna om ett nytt räddningspaket till Grekland slås fast pågår de största demonstrationerna hittills i Aten. Grekerna, som börjat inse att de inte kommer att komma undan mycket kännbara åtgärder, har fått nog av sina politiker och vänder sig emot både dem och hela EU.

Det är svårt att se någon bra lösning på krisen för Grekland. Parlamentet borde ha enats om kraftfulla åtgärder för flera år sedan. Nu är krisen så djup och misstron från folket så fullständig att det inte spelar så stor roll vad politikerna gör. De har alltid folket emot sig.

# Fortsatta protester mot Acta. Protesterna mot Acta-avtalet fortsätter runt om i Europa. Under lördagen den 11 februari demonstrerades det i ett dussintal städer. I Tyskland samlades över 40 000 personer. Detta är en mycket positivt tecken i en tid när medborgarna alltför sällan engagerar sig i de frågor som verkligen påverkar vårt liv och i förlängningen även vår demokrati.

# Homs jämnad med marken. Mördandet i den syriska staden Homs är inne på sin andra vecka (minst). Satellitbilder som publicerats av CNN visar jämförelser mellan augusti förra året och februari i år. Kontrasten är tydlig. Homs är en stad som snarast liknar den efter ett luftbombangrepp. Syriens regering får nu mycket skarp kritik även från skurkstater som Saudiarabien. Arabförbundet föreslår nya inspektioner, men varken kritiska tal eller inspektörer på plats kommer att stoppa dödandet. Bashar al-Assads regim har bestämt sig för den blodiga vägen. Senaste uppgiften är att regimen använder civila som mänskliga sköldar på sina stridsvagnar.

Inga kommentarer: