torsdag 23 februari 2012

Regeringen som inget vill

Det har konstaterats tidigare men förtjänar att nämnas igen: Alliansen kan fortfarande förlora nästa val.

Under Håkan Juholts turbulenta tid som socialdemokratisk partiordförande blev Fredrik Reinfeldts lugn och professionella utstrålning en perfekt motpol. Per Schlingmann kunde ta ledigt, oppositionen gjorde jobbet åt honom. Nu har sossarna fått en ny ledare. Ingen charmknutte, direkt, men ändå en person som utstrålar något slags trovärdighet och lugn. Således en utmanare till Reinfeldt.

Den sittande regeringen har hittills levt på Socialdemokraternas kris och oppositionens oförmåga att formera ett politiskt alternativ. Nu när bitarna börjar falla på plats på vänsterkanten, S repa sig i opinionen och både MP och V förvandlas till starka stöttepelare, ökar risken för att den sittande regeringen får lämna Rosenbad.

Vi är mitt emellan två val, opinionsmätningar i dag betyder absolut ingenting för utgången 2014. Oförutsedda händelser kan driva väljarna tillbaka i Reinfeldrs famn. Men regeringens handlingsförlamning betyder något. Reinfeldt var, trots rekordresultatet för sitt parti, ganska dämpad på valnatten. Han visste att det nu var en minoritetsregering han skulle leda och att Sverigedemokraterna till råga på allt skulle bli vågmästare. På sitt sedvanliga manér "varnade" han för detta parlamentariska läge.

Sedan dess är det som om regeringen likt ett besviket barn som inte fått sin julklapp har suttit med armarna i kors och surat. "Tro inte att vi ska genomföra några reformer, titta nu hur det går när vi inte har majoritet!" Reformtakten har avtagit helt, regeringen pratar inte ens om framtiden längre.

Måhända tror Alliansen att svenska folket ska blicka ut över skuldkrisens Europa, känna tacksamhet för att vi har Reinfeldt & Borg vid rodret och ge de blå sin röst igen. Visst är ekonomin viktig när vi röstar, men lika viktig är känslan av att rösten leder till något, att politikerna vi röstar på faktiskt vill något med makten. Stefan Löfven har redan pratat om innovationskraftens betydelse hos framtidens företag. Fredrik Reinfeldt å sin sida varnar för att alls ha några visioner.

Om valet 2014 kommer att handla om vem som kan formulera en framtidsbild av Sverige har Alliansen, som den idéfattiga soppa den är just nu, inget att hämta. Man ska dessutom inte underskatta viljan till förnyelse efter att vi har sett Reinfeldts konhuvud i TV i åtta långa år.

4 kommentarer:

Micke sa...

Måhända tror Alliansen att svenska folket ska blicka ut över skuldkrisens Europa, känna tacksamhet för att vi har Reinfeldt & Borg vid rodret
------------------------
Det är ju svårt med tanke på att det var person som sparade ihop pengarna åt Borg.

Anonym sa...

Ja, en person var det förmodligen. Frågan är vilken.

Micke sa...

Göran.

Anonym sa...

Jag vet inte om det bidrar till att stärka S chanser speciellt mycket. Man vinner val på att pesentera politik, inte på att presentera politiker.

För det andra verkar de beskrivas som skuggregering. En möjlig slutsats är att S satsar på att gå till val som ett eget regeringsalternativ, utan MP o V.

Kort sagt, en upprepning av de två senaste valen.
/B