tisdag 21 februari 2012

Domedagsfantasier

Jackie Jakubowski skriver om Irans planer på att utrota staten Israel som om den antisemitiska regimens drömmar och den konkreta verkligheten vore en och samma sak. Det är ett otroligt världsfrånvänt resonemang.

En rad uttalanden tas som bevis för att president Ahmadinejad verkligen planerar att utplåna Tel Aviv, ja hela Israel, med en rad atombomber. Och Israel, utan något att förlora, skulle förstås slå tillbaka med enorma följder för Iran. Samtliga iranska storstäder skulle utplånas, menar Jakubowski, och ett stort radioaktivt moln skulle täcka stora delar av arabvärlden, oljeproduktionen stoppas och ekonomin haverera. Låter inte så attraktivt heller för en iransk president.

Det låter inte överdrivet sannolikt att ens en knasboll som Ahmadinejad skulle vara intresserad av att utplåna sitt eget land bara för att få nöjet att nita Israel. Risken för en kärnvapenattack bör anses som väldigt liten. Den iranska ledningen må vara mycket, men den är inte korkad. En iransk atombomb skulle ge dem ett starkare förhandlingsläge och göra dem lite mer untouchable, vilket förstås är eftersträvansvärt för alla regimer.

Om USA:s näste president heter Mitt Romney, Newt Gingrich eller Rick Santorum kan mycket väl sådana här domedagsfantasier vägleda den amerikanska utrikespolitiken gentemot Iran - och leda till krig. Iran är på många sätt en perfekt fiende. Men efter Irak och Afghanistan, och med de ekonomiska bekymren, skulle man kunna tro att krig var det sista USA önskade. Kanske är det Israel som är mest suget på pang-pang just nu.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Mkt bra och realistisk svar till en så radikal och paropangandistisk artikel. Hans artikel är en klar psykologisk förberedelser inför en attack mot Iran.

Gertkvist sa...

Frossandet i domedagsfantasier begränsar sig inte till Paul Erhlich och Al Gore, utan även säkerhetspolitiker.

En mindre anmärkning: Ingen är nog rädd för att den iranska ledningen ska vara korkad, utan för att den ska göra för oss obegripliga prioriteringar. Typ sätta livet efter detta högre än jordelivet. Eller att tillräckligt många i den iranska ledningen ska ha denna värdering.

Gertkvist sa...

Frossandet i domedagsfantasier begränsar sig inte till Paul Erhlich och Al Gore, utan även säkerhetspolitiker.

En mindre anmärkning: Ingen är nog rädd för att den iranska ledningen ska vara korkad, utan för att den ska göra för oss obegripliga prioriteringar. Typ sätta livet efter detta högre än jordelivet. Eller att tillräckligt många i den iranska ledningen ska ha denna värdering.

Anonym sa...

Ah...alltid skönt med människor som ser världen i fler nyanser än svart och vitt. Jag tycker personligen att det är mycket underligt att en av våra mest seriösa tidningar går med på att publicera ren och onyanserad propaganda...

Hans Li Engnell sa...

Tja, DN är väl tämligen pro-israelisk...

Evelina sa...

Tvärtom, Iran skulle tycka att det var värt att utplåna Israel för det har alltid varit deras främsta och viktigaste mål. Om dem måste välja mellan att ha kvar sitt land som det är och också då låta Israel existera eller att utplåna Israel med allt det negativa det också skulle betyda för Iran så skulle de välja att utplåna Israel. De ser judarna som ett gift som till vilket pris som helst ska bort.

Micke sa...

Irans mål är att uppnå samma strategiska styrka som Israel för att därigenom dels skydda sig själva och utöka sitt eget inflytande i regionen.

Anonym sa...

Visst finns det gott om knasbollar i såväl Knesset som i Iran:s sk församlingar men ingen vill nog på allvar kasta den första tändstickan. För Israels del gäller det framförallt det stöd man erhåller från främst väst, och för Iran sin egen existens. Vad skulle Ryssland och Kina säga om det börjar pangas och USA är med i leken, bara det?

Mvh Jan Saxman

Dr Evil sa...

Ni är rationella alla ni här va ?

Men det kan man ju säga om exempelvis
Ivan den förskräcklige, Adolf Hitler och Anders Behring Breivik.

Anonym sa...

Ja om muslimerna som styr i Iran vore rationella vore det ingen fara. Att Israel haft kärnvapen i många år är förstås knappast förskönande, å andra sidan har de bevisligen avhållit sej att utplåna sin fientliga muslimska omgivning - trots obefintlig risk för vedergällning.

Att hänvisa till rationellt handlande på rationella föresatser är inte applicerbart på de som agerar rationellt på irrationella (muslimska) grunder. Om nån tror att hans drömspöke ska komma fortare bara för att han trycker på en knapp, och offentligt uttalat att så ska ske, vågar du luta dej mot fantasier om rationella resonemang?

Anonym sa...

Jag orkar inte skriva om fantasier som läggs upp på DN utan citerar min vän Ron Paul. "The greatest threat to America, is not a nuclear Iran but rather an American overreaction to the perceived threat of Iranian nukes". Jag är så anti iran man kan vara eftersom jag är kurd från iran. Men vi måste komma tillbaka till verkligheten.

Micke sa...

Verkligheten är att både Ahmadinejad och Ron Paul kan kopplas till nazism.