tisdag 14 februari 2012

För din egen säkerhet...

Regeringen lägger fram en ny strategi mot terrorism. I planen hävdas att det har uppstått "en verklig risk för terrorattentat" i Sverige. För att bemöta detta påstått växande hot vill regeringen att Säpo, Must och FRA ska få utbyta information.

Nå, vi hade den misslyckade självmordsbombaren på Bryggargatan i Stockholm 2010. Bortsett från denne ensamme knäppis är risken för terroristattentat i Sverige mycket liten. Sverige har ingen historia av terrordåd, vi saknar sekteristiska terrorgrupperingar som ETA och deltar inte i utlandsoperationer som avsevärt ökar risken för terrordåd. Insatsen i Afghanistan har säkert ökat risken, men vi måste påminna varandra om att risken att drabbas av ett terrorattentat i Sverige är mindre än att få en istapp i huvudet. Frågan är när regeringen ska ta tag i istappsproblemet.

Det är svårt att släppa tanken att regeringen och Beatrice Ask utnyttjar Taimour Abdulwahabs dåd i julruschen för att bygga ut övervakningsstaten ytterligare. Den sittande regeringens track record i integritetsfrågor är synnerligen avskräckande. Därför måste vi vara på vår vakt varje gång det pratas om att underrättelsemyndigheter ska "dela information" eller "moderniseras". Detta måste följas mycket noggrant.

Inga kommentarer: