torsdag 9 februari 2012

Det sprider sig...

Kan Kina, kan vi! Det tycks vara många makthavares devis när de ser hur den kinesiska regimen lyckas kväsa oppositionella krafter genom censur och blockeringar på Internet. Ett aktuellt exempel är Indien, vars domstol inte ens drar sig för att varna för nedslag "som i Kina".

Google har på inrådan från indiska myndigheter tagit bort material som ansetts stötande. Detta har bland annat drabbat Facebook som tillsammans med Google och ett 20-tal andra sajter har fått två veckor på sig att komma med åtgärdsförslag på hur filmer, bilder och text som är "antireligiösa" eller "antisociala" ska bekämpas.

I Indien är det religiösa föreställningar som är hotet mot Internets frihet. I väst är det upphovsrättsindustrins fanatiska kamp för en föråldrad affärsmodell som driver blockeringsivern. Inget är egentligen värre än det andra och konsekvenserna för användaren av nätet är desamma.

Tyvärr är Sverige långt ifrån något undantag i dessa sammanhang. Tvärtom för även Sveriges riksdag en enveten kamp mot piratkopieringen och i praktiken mot friheten på Internet. Historiens dom kommer att bli hård.

via InBeijing

Inga kommentarer: