fredag 15 april 2011

Hyllad böghatare

Varför hatar ni bögar? Kan man vara homosexuell i ert parti? Hur bögfientliga är ni, egentligen? Vill ni förbjuda abort?

Detta är frågor som Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund brukar få. Ständigt lyfts KD fram som ett närmast böghatande parti. Onekligen finns det tokstollar i partiet, i svensk kontext att betrakta som kristna extremister. Men Hägglund leder ett traditionellt svensk parti som knappast innehåller fler galningar än Vänsterpartiet.

Ibland tycker partiet dessutom helt rätt. När det gällde frågan om huruvida Svenska kyrkan skulle tvingas viga homosexuella var Kristdemokraterna faktiskt det enda parti som insåg det orätta i att tvinga ett fristående samfund till något. Låt alla registrera sig civilt och sedan bestämma vilken sorts ceremoni de vill ha, tyckte partiet. Och blev nedröstat.

Mot bakgrund av synen på KD i Sverige är det synnerligen märkligt att Tenzin Gyatso, mer känd som dalai lama, är så hyllad. Här har ni en person som minsann är hardcore när det gäller synen på homosexualitet, abort och livet i största allmänhet. Hans åsikter delas knappast av den demokratiska västvärlden i stort utan endast av religiösa knäppskallar. Ändå hyllas han oreserverat i väst.

Ett skäl är givetvis att Gyatso blivit en symbol för kampen mot Kinas kommunistparti enligt logiken att min fiendes fiende är min vän. Samtidigt är det sannolikt så att folk i gemen inte har en aning om vad denne andlige ledare egentligen står för.

Bloggat tidigare:
Laman på plats i Vita huset
Vurmen för laman förvånar

7 kommentarer:

Micke sa...

Religösa sekliberaler versus Buddha.
Det var bra.

Blir det mer?

Micke sa...

Varför skriver du att Dalai Lama hatar homosexuella?

Sara sa...

@Micke

Dalai Lama är helt beroende av västerländska media för att lyfta fram Tibetfrågan. Naturligtvis vill han inte stöta sig med våra frihetstankar. Därför har han uttryckt en viss tolerans mot handikappade, blinda och homosexuella. Denna tolerans ser man knappast bland icke-politiska utövare av tibetansk buddism.

Dalai Lama vet helt enkelt vad som är bra och dålig PR för sin religion.

Micke sa...

Varför vill inte Egnell styrka sitt påstående att Dalai lama HATAR bögar?

Stockholms Konfuciusinstitut (tidigare Nordiska Konfuciusinstitutet), som invigdes i februari 2005, är det första Konfuciusinstitutet i Europa och det andra i världen. Det är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Hanban (Chinese Language Council International) i Peking och Fudanuniversitetet i Shanghai.

I spetsen för institutet står en styrelse bestående av sex ledamöter, tre kinesiska och tre svenska. Ordförande är för närvarande professor Zhu Yongsheng vid Fudan University. Institutets verksamhet leds av en föreståndare – för närvarande professor Torbjörn Lodén – och en vice föreståndare dr. Wan Xinzheng.

Micke sa...

Dalai Lama är helt beroende av västerländska media för att lyfta fram Tibetfrågan.


Precis som baltiska oppositionella var beroende av väst för att lyfta frågan om sin självständighet gentemot Sovjet.

Denna tolerans ser man knappast bland icke-politiska utövare av tibetansk buddism.


Egentligen vill nyliberaler äta barn men dom uttrycker det bara i stängda sällskap.

Micke sa...

Jag är fortfarande intresserad av att få veta var Hans Egnell (som är associerad till Konfucius institutet som är ett samarbete mellan den kinesiska staten som är den diktatur som annekterade Tibet på 50 talet och svenska staten staten) fått uppgiften att Dalai Lama "hatar bögar" och om han vill vara vänlig att styrka detta påstående?

Micke sa...

Hade Sovjet nånsin ett samarbete där man till hälften tillsammans med svenska staten betalade kostnaderna för undervisning i ryska och rysk kultur på universitetsnivå?

Vad hade högern ansett om ett sånt samarbete ifall det skett undet t.ex Olof Palme?