söndag 17 april 2011

Folkhälsoextremisterna slår till

Jag gillar inte cigaretter. Jag tycker att rökning är både äckligt och meningslöst. Men den hets som drabbar rökare i dagens samhälle är inte acceptabel.

Så länge cigaretter är tillåtna, och det kommer de alltid att vara, måste de få saluföras på rimliga villkor. Att förbjuda smaktillsatser i tobaken och varumärken på paketen samt kräva att cigaretterna måste döljas under disk är rent trams. Så bör en laglig produkt helt enkelt inte få behandlas.

Vuxna människor måste få fatta sina egna beslut. Information om tobakens skadeverkningar saknas inte. Det är dessutom jättedyrt att röka eller snusa. Ändå väljer många att göra det. Låt dem göra det då. Samhällets ingrepp i vårt privatliv måste ha någon gräns. För folkhälsoextremisterna finns det inga gränser. Allt handlar om att fostra så friska renlevnadsmänniskor det går så att de kostar så lite som möjligt för statskassan. Detta perspektiv säger en del om folkhälsoextremisternas människosyn.

Förbud, regleringar och restriktioner får dessutom alltid konsekvenser på marknaden. De allt högre tobaksskatterna har gjort cigarettsmuggling till en allt mer lönsam verksamhet. Straffen är mycket lägre än för narkotikasmuggling och det går att göra stora pengar. Intresset för cigaretter avtar således inte, affärer och kunder köper in dem illegalt.

Det är klart att det går att hitta gott om sympatisörer till hårdare tag mot tobaken, precis som det går att hitta folk som vill kastrera pedofiler, avrätta våldtäktsmän eller förbjuda fotboll på grund av huliganismen (hej, Hasse Aro). Det är inget argument att hänvisa till opinionsundersökningar.

Folkhälsopolitiken har inte varit fullt lika rabiat under Alliansens tid vid makten som den kanske hade varit under ett rödgrönt styre. Men även borgerliga politiker tycks ha ett begränsat motstånd mot att straffbeskatta sådant som anses ohälsosamt och tala om för människor hur de ska leva sina liv. Så länge folk accepterar detta, kommer det givetvis att fortsätta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

För att rökarna ska få behålla sin sk FRIHET så ber jag er att inte söka vård den dagen ni får KOL eller plågsam lungcancer. Vi andra vill ha våran frihet att slippa betala skatt för detta SKIT.

Hans Li Engnell sa...

Så: drick inte alkohol, ät inte fet mat och idrotta inte (skaderisk). Vi andra ska ju behöva betala skatt för dig.