onsdag 20 april 2011

Djuren vi äter

Något av det mest beklämmande man kan uppleva som turist i Kina är behandlingen av djuren. Djur betraktas först och främst som mat. Även om man inte tänker äta upp invånarna på djurparkerna runt om i landet är det tydligt att tigrarna, pandorna, elefanterna, girafferna och alla andra stolta djur betraktas som leksaker, inte individer. Jag har således slutat besöka djurparker i Kina. I Sverige går det att stå ut eftersom djuren trots allt behandlas med någon sorts respekt. Men egentligen ska de beskådas i vilt tillstånd. Se Planet Earth eller Wild China på din platt-TV i stället.

Det brukar sägas att sydkineser äter allt med fyra ben - utom stolen och bordet. Och visst, på gatorna i Guangzhou kan du plocka upp både det ena och det andra exotiska djuret till middag. Men även i norra Kina äter man vad vi i väst betraktar som oätligt - hund. Lite tveeggat kan tyckas eftersom antalet kineser som har en hund som husdjur växer stadigt i städerna. Det som upprör mest är dock behandlingen av djuren innan de blir föda.

Det finns personer som strider för djurens rättigheter även i Kina, även om de för en mycket ojämn kamp. Att köpa loss hundar som transporteras till restauranger är en metod. Djurtransporterna är förfärliga att se, men de skiljer sig egentligen inte från vad du ser i Sydeuropa där grisar står eller ligger sammanpackade på ett lastbilsflak under ett plåttak i den stekande solen. Avslöjanden om missförhållanden på grisfarmer i Sverige (som inte ansågs bryta mot någon lag) bör heller inte glömmas bort.

Syftet med de långa transporterna är förstås att hålla djuret levande så länge som möjligt. Det tar lite tid att vänja sig vid att höra skrik från köket när man äter på vissa restauranger i Kina. Vissa saker kommer säkert aldrig förändras och det finns förstås inget som säger att det nödvändigtvis är värre att äta hund än häst eller gris. Det vi kan göra är att försöka påverka kineserna, och sydeuropéerna för den delen, att bete sig anständigt mot djuren innan de hamnar på tallriken. Och ge fan i att besöka djurparkerna.

Djurparken i kinesiska Kūn​míng​.

1 kommentar:

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.