onsdag 6 april 2011

Dagens fåntratt

Sverige ska få nya sedlar. Det dröjer visserligen några år men redan i dag offentliggjorde Riksbanken vilka storheter som får äran att pryda allt från 20-kronorssedel till tusenlapp. Det är en studie i politisk och kulturell korrekthet. Dag Hammarskjöld (politiskt korrekt), Birgit Nilsson (kulturellt korrekt), Ingmar Bergman (dito) och slutligen Greta Garbo, Evert Taube och Astrid Lindgren (i stället för Nobelpris?). Jag kan hålla med Herman Lindqvist om att det är en smula populistiskt. Framför allt tråkigt.

Som ett försenat första april-skämt tycker en knäppfeminist att det är en skandal att Taube får pryda 50-kronorssedeln eftersom han ju skrev sången "Flickan i Havanna". Ska vi legitimera sexturism, liksom?

Ibland vet idiotin inga som helst gränser...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du glömde det politiskt korrekta i att det är lika många män som kvinnor. HBTQ-profilerna lyser dock med sin frånvaro så vitt jag vet.

Hans Li Engnell sa...

Naturligtvis! Annars hade någon självfallet skrivit en debattartikel om den ojämställda Riksbanken.

ne sa...

Jösses amalia. Tänk vad otippat att de svenska sedlarna ska prydas med ansikten av svenskar vilka anses vara "korrekta". Verkligen förvånande, och upprörande. Och synnerligen något som förtjänar att diskuteras och kommenteras.

Man undrar ju vilka personer Hr Framstående Bloggskribent och Redaktör anser vore passande att pryda nya sedlar med. Observera "passande". Inte "personer jag personligen, utifrån min begränsade ideologiska och intellektuella horisont, gärna skulle gå till sängs med".

ne sa...

Förresten. Vad innebär "kulturell korrekthet"? "Politisk korrekthet" handlar ju, som man kan tycka att du som svingare av begreppet borde ha känsla för, inte endast om korrekthet inom en definierad politisk arena.

Hans Li Engnell sa...

Det finns som bekant ett antal untouchables i kultursfären, Ingmar Bergman är definitivt en av dem. Man kan kalla det korrekt inom kultursvängen, väldigt slarvigt uttryckt "kulturell korrekthet".