fredag 22 april 2011

Folkförakt

Under valrörelsen uttryckte socialdemokratiska valarbetare med illa dold bitterhet att "folk har fått det för bra". Därför röstar de inte på Socialdemokraterna i samma utsträckning som förr. Alla partier på vänsterkanten drabbas visserligen inte av detta. Till skillnad från V och S har MP lyckats attrahera medelklassväljare i storstadsregionerna. Det kostar ju att vara miljömedveten. Men för det gamla arbetarepartiet ser framtiden mörkare ut.

Endast 22 procent av den arbetande befolkningen röstade på Socialdemokraterna i senaste valet. En förklaring som folk på vänsterkanten vill peka på är att plånboksfrågorna dominerade debatten. Svenska folket har plötsligt gått och blivit intresserade av att få behålla de pengar de tjänat ihop. Dessa frågor har i och för sig alltid varit aktuella i någon mån, fast då har vänstern haft problemformuleringsinitiativet och debatten har handlat om hur mycket mer av det ena eller det andra vi kan få om vi bara är beredda att betala högre skatt. I det senaste valet tvangs till och med Socialdemokraterna föreslå stora skattesänkningar för att inte få en hopplös stämpel som högskatteparti (det gjorde i praktiken väljarna bara ännu mer förvirrade).

Visst finns en befogad kritik mot att endast plånboksfrågor dominerar svenska valrörelser. Jag skulle gärna se bredare perspektiv, mer ideologi. Här är Fredrik Reinfeldt huvudansvarig. Han är fullständigt ointresserad av ideologi och diskuterar hellre hur vissa tjänstebranscher bäst kan sponsras med skattepengar. Han vill lösa vardagsproblem, säger han. Då hamnar livsviktiga frågor som personlig integritet, friheten på nätet och rättssäkerheten på hyllan. Det är ett jättestort problem.

Samtidigt ska vi inte fnysa åt det som trots allt ligger människor allra närmast i vardagen, nämligen den egna ekonomin. Hur skattesystem, avdrag och inkomstskatter påverkar vår ekonomi är i allra högsta grad relevant. Det handlar inte om självgodhet eller egoism. Att påstå något sådant är inget annat än rent folkförakt. Det handlar om rätten att få bestämma mer över sitt eget liv. Den rätten har vänsterpartierna som bekant alltid velat inskränka.

1 kommentar:

NoBlog sa...

Folkförakt är att vara liberal och kräva att majoriteten kör över minoriteten.