söndag 3 april 2011

Om ändå religion inte fanns...

Pastor Terry Jones hotade i fjol med att bränna Koranen lagom till den 11 september (som om själva islam hade något med terrordåden att göra). Efter protester och inblandning av självaste presidenten avstod knäppskallen med sitt tilltag. Han gjorde det i mars i år i stället. Koranbränningen har föga oväntat retat upp muslimer och resulterat i både döda och skadade människor.

Jag är för yttrandefrihet (yttrandefrihetsfundamentalist skulle vissa hävda) och är motståndare till hetslagstiftning. Pastorn har förstås rätt att bränna religiösa böcker om han vill det. Men det är både oerhört korkat, olämpligt och så förbannat onödigt. Vidare säger det en del om hans mentala tillstånd. Bokbål sysslade nazisterna med. De brände böcker vars författare de inte gillade. En pastor, som ska predika om förlåtelse och försoning och skäggiga män på kors, bränner en religiös bok han inte gillar. Säkerligen fullt medveten om att folk kommer att skadas och dö i de tumultartade protester som följer.

Ibland är det skönt att inte vara religiös.

5 kommentarer:

NP sa...

Min låtsaskompis är mycket bättre än din låtsaskompis ... Och så var bråket i sandlådan igång ...

Anonym sa...

Tänk om Pastorn hade rätt i att koranen är en uppföljare till Hiters Mein kamp ? skulle du ta illa vid om någon bränner den boken ? jag bara frågar !

Hans Li Engnell sa...

Jag tycker inte att man ska bränna böcker över huvud taget. Om någon vill göra det är det förstås upp till dem, men i detta fall är det bara ett bisarrt försök att få uppmärksamhet och stämpla muslimer som extremister.

cfr sa...

Pastorn är en knäppskalle, ungefärligen som de flesta gravt religiösa.

Samtidigt kan jag förstå den helt centrala fråga som han indirekt ställer:

Exakt vad inom islam är det vi vill skall få spridning i västvärlden?

Jag har ännu aldrig hört någon värna förekomsten av islam utan att använda orden respektera, acceptera, fördra, tolerera, godta eller någon variant av dessa hukande begrepp.

Aldrig att något objektivt gott om islam eller dess verkningar framhålles.

Anonym sa...

Den som vill kan bränna sin egen koran, http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_l8ln852eJ21qav3uso1_1280.jpg?AWSAccessKeyId=AKIAJ6IHWSU3BX3X7X3Q&Expires=1302000047&Signature=1eZEIrTm1Yq8pWOCqX5WhEVrSn4%3D