tisdag 5 april 2011

Vänsterrapport röstades igenom i EP

EU-parlamentet röstade i dag för vänsterpartisten Eva-Britt Svenssons rapport (utkastet kan laddas ned här) som föreskriver hur våld mot kvinnor ska förhindras. Det föreslås mängder av insatser och åtgärder, bland annat att våldtäkt alltid ska leda till åtal, att kvinnorna ska ha rätt till juridisk hjälp, att personal inom sjukvård och rättsväsende ska utbildas för att bättre kunna bemöta den sortens våld samt att EU ska föra statistik över "könsrelaterat våld". Överlag inget särskilt kontroversiellt. Men vad som avses med att våldtäkt "alltid" ska leda till åtal är lite oklart.

Svenssons text är utan tvivel skriven med de rosa genusglasögonen på. Rapporten gäller alltså åtgärder för att bekämpa våld mot kvinnor. Enligt Eva-Britt Svensson är emellertid även prostitution ett sådant exempel. Här slås an på samma strängar som i den kvinnofridsproposition som resulterade i den svenska sexköpslagen 1999 - en lag Svensson givetvis är en ivrig supporter av. Hon hävdar:
"Prostitution är våld och en kränkning mot kvinnors mänskliga rättigheter [...] Jag vill exportera den till andra länder och jag är övertygad om att förr eller senare kommer man att förstå att det är en form av våld mot kvinnor, att kvinnor tvingas in i prostitution. Det finns enligt mitt sätt att se ingen frivillig form av prostitution."
Alla håller dock inte med. Marije Cornelissen, holländsk ledamot i den gröna gruppen, tycker att "en kvinna ska ha rätten att välja att vara prostituerad om hon vill det." Detta är att ge kvinnan just den självbestämmanderätt och makt över den egna kroppen som stats- och radikalfeminister gärna pratar om men i själva verket vill förneka henne.

Även om det inte rör sig om en EU-lag kan det positiva svaret till rapporten ändå tolkas som en liten seger för de sexmoralister och vänsterfeminister som på sikt vill stärka den politiska kontrollen över vår sexualitet genom sitt korståg mot prostitutionen. Denna gång inte bara i Sverige utan i hela EU.

5 kommentarer:

apa tycka, apa skriva sa...

Vet man om hon även menar att det är våld att ha sex med en kvinna mot betalning om man filmar eller fotograferar det hela (eventuellt för senare publicering)?

Hans Li Engnell sa...

Ständigt denna knepiga gränsdragning mellan sexköp och porrfilmsinspelning... :-) Jag skulle tro att E-B Svensson anser att även porr är ett slags övergrepp på kvinnor och (egentligen) borde förbjudas. Men first things first.

Christoffer sa...

Du stavade hennes namn fel tror jag:

http://en.wikipedia.org/wiki/Marije_Cornelissen

För övrigt intressant att hon beskrivs som feminist och sitter med i olika jämnställdhetsgrupper. Tydligare än så kan nog inte sprickan mellan den frihetliga feminismen och radikalfeminismen illustreras.

Nypuritanska miljöpartiet måste känna sig lite utanför i det sällskapet.

Johan sa...

@Christoffer:

Det var feminister, hemmafruar, sexarbetare, och gröna/socialister som tillsammans drev fram legaliseringen av prostitutionen i Tyskland 2002.

Antalet traffickingfall har dessutom minskat i Tyskland sedan lagen ändrades, enligt tyska polismyndigheternas statistik.

Hans Li Engnell sa...

Christoffer: Tack för påpekandet. Ja, svenska miljöpartister är lite utanför i flera frågor i den gröna gruppen.