torsdag 20 januari 2011

Efterblivna moderater

Moderaternas narkotikapolitiske talesman Jan R Andersson får hård kritik på ledarplats i Expressen. Andersson vill nämligen inte göra något för att hindra smittspridningen bland injektionsmissbrukare utan tycker att injektionsheroinister gott kan röka sitt heroin i stället. Då slipper de ju nålarna.

Det är lite för enkelt att rikta all kritik mot Jan R Andersson. Den borde riktas mot Moderaterna som parti i första hand. Andersson säger nämligen bara vad Moderaterna alltid har tyckt i narkotikafrågor: en död knarkare är en bra knarkare och att minska lidandet är lika med en uppmaning att knarka. Partiet är hopplöst efterblivet i dessa frågor, vilket på senare tid tydliggjorts av dess ständiga försök att förhala införandet av sprutbyte i Stockholm.

Medan skadereduceringslinjen vinner allt fler anhängare och till och med Folkpartiet har accepterat sprutbyte i Stockholm (även om det satt hårt inne) biter sig Moderaterna fast i gamla repressiva irrläror. Hit har inte ens Reinfeldts ivriga förnyelsevurm nått. Moderaterna är och förblir ett blint betongparti i narkotikafrågor.

2 kommentarer:

Linus sa...

Något är konstigt med ett land där de som står för den mest liberala hållningen i narkotikafrågor befinner sig på vänsterkanten (V vill som bekant skrota konsumtionsförbudet).

Hans Li Engnell sa...

Så är det. Men det går ju inte att rösta på dem för det, tyvärr. Å andra sidan är Moderaterna omöjliga att rösta på för en sann liberal också - av många skäl.