måndag 17 januari 2011

Porrmoralismen

DN:s nya vänsterfeministskribent på ledarsidan, Lisa Bjurwald, har fått för sig att porr är PK i Sverige. Jag gav tidigare några exempel på att så verkligen inte är fallet.

Debatten om porren i TV fortsätter. Anställda hoppar av i protest och SSU, som bara nyttjar porrfria hotell (men gärna bajsar ned hotellrummen), tycker att TV4 genom att sända porr i Canal Plus ställer "många etiska frågor till sin spets". Det är parodiskt. Men så här ser det ut i Sverige. Så här inskränkt är det. I vilket annat sekulärt land (förutom Norge) skulle lite porr i en TV-kanal orsaka en sådan debattstorm?

TV4-chefen Jan Scherman försvarar beslutet på ett ganska bra sätt när han konstaterar att "i den moraliska debatten får ofta de som är emot automatiskt ett övertag, men erotik fanns ju redan i grottmålningar och hieroglyfer." SSU-ordföranden Jytte Guteland gör ett halvhjärtat försök att hävda att inställningen till porr inte handlar om moral. Det är klart att det är en fråga om moral - precis som sexköpslagen handlar om moral. Och en outsläcklig vilja att bestämma över andra vuxna människor.

Jytte Guteland behöver inte titta på porr när hon bor på hotell. Hon behöver inte titta på Canal Plus heller. Hon får tycka vad hon vill om pornografi. Men i egenskap av politiker räcker inte det. Hon vill bestämma vad du och jag ska se på TV. Det är så inskränkt. Så förutsägbart. Och så tröttsamt.

Inga kommentarer: