onsdag 25 november 2009

Lev upp till orden, Hägglund

"Jag tycker att vi politiker måste lära oss att stå ut med att människor gör sina egna livsval inom väldigt vida ramar, även om de inte faller just oss i smaken."

KD-ledaren Göran Hägglund fortsätter att överraska. Han skriver (eller får skrivet åt sig) riktigt frihetliga debattartiklar och talar som om han vore liberal. Man kan tappa hakan för mindre. Men är det ärligt menat, är han en riktig gambler. Varje stavelse om mänsklig frihet riskerar nämligen att stöta bort alla kärnväljare som vill ha mer moralism och som ser förbud som en möjlighet, inte en kränkning.

Både Reinfeldt och Hägglund talar om att möta människor i deras egen vardag, att se medborgarnas vardagsbekymmer och bygga politiken utifrån dessa. Men medan det i Reinfeldts fall leder till en helt oförutsägbar vindflöjelpolitik, försöker Hägglund provocera, skapa debatt och faktiskt vara lite ideologisk. Han anser att människor ska få göra sina egna val, även när vi inte gillar dem.

Ska en politiker verkligen behöva åka landet runt för att komma till denna insikt? Det är inget fel per se i att lyssna på folks gnäll vid köksbordet, särskilt inte om man jobbar i förtroendebranschen, men rimligare vore att komma till slutsatsen att det är principiellt fel att reglera människors liv och begränsa våra rättigheter att fatta egna beslut i våra liv. Ett sådant ställningstagande rymmer emellertid stark kritik mot stora delar av välfärdsstatens uppbyggnad och den kampen är nog inte Hägglund beredd att ta. Även moralfrågorna lär bli svåra att förändra.

Tyvärr räcker inte dessa vackra skrifter och tal för att övertyga mig. Jag vill se Hägglunds parti agera i frihetlig riktning. Jag vill se Kristdemokraterna göra sig av med sin förbudsmentalitet och kasta av sig sitt moralistiska ok i tydliga och konkreta sakfrågor. Sluta försvara Systembolaget. Våga tänka om nytt i narkotikapolitiken. Ge tusan i att moralisera över om människors sexuella relationer inbegriper pengar. Lev upp till de fina orden i konkret handling så ska jag fundera på saken.

Tyvärr har Hägglund startat sin kampanj alldeles för sent. Partiet har nämligen ingen möjlighet att hinna med att förändra sin politik på några viktiga områden innan valet nästa år. Diskussionen om allas rätt till sina egna livsval skulle ha börjat för två år sedan.

Inga kommentarer: