fredag 27 november 2009

Sex på svenska

"Jag tycker att vår frigjorda syn på sexualiteten är det."

Vad är svenska värderingar? Jo, vår frigjorda syn på sexualitet är något typiskt svenskt, tycker den miljöpartistiska kommunpolitikern Sofia Bothorp. Att ha oralsex på kvällen eller morgonen och få ha sex med vem vi vill - det är tydligen så långt den svenska synen på frigjord sexualitet sträcker sig om vi får tro Bothorp, vars orala inlägg i kommunfullmäktige har blivit något slags skandal och givetvis lagts upp på YouTube.

Det är förvånande att en uppfattning som finns i stora delar av västvärlden skulle betraktas som typiskt svensk. Ibland känns det som att svenskhet är de mest positiva delarna av den västliga kulturen. Russinen i kakan. Det som är negativt i den västliga kulturen vill vi inte kännas vid, det anses snarast typiskt för andra länder. Inte Sverige. Lite inskränkt, kan tyckas.

Att en politiker i landet Sverige, där vår sexualitet regleras av riksdagen, tycker att en frigjord syn på sex är något typiskt svenskt är ganska pinsamt. Synen på sex i Sverige är bara så fri som radikalfeminismen tillåter. Således inte alls särskilt fri.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Miljöpartiet är ett egendomligt parti för egendomliga människor (som fått det mesta om bakfoten?). Taskigt nog verkar det som om detta inte dämpar väljarnas entusiasm - det borde det ju faktiskt göra. Var det Aschberg som tolkade partiprogrammet som: Dom vill att vi skall stanna hemma i mörker och frysa och svälta oss till döds för att därigenom rädda "naturen".

Anonym sa...

Det är konstigt hur folk i Sverige tror att Sverige är världens bästa land.

Troligtvis tror många andra människor från andra länder samma sak om stället där de bor.

Svenskar (och säkerligen många andra) är nötkreatur och bör behandlas därefter.

Frilansande Memetiker sa...

Jag tror du lyckades hitta definitonen jag letat efter länge: det som många vill se som "svenskt" är egentligen positiva saker som finns i de flesta västländer.

Och den frigjorda svenska sexualiteten är i stort en myt.

Anonym sa...

Jag tycker att du ganska tydligt har visat den mest vanliga (och negativa) "svenskheten" - jantelagen...