måndag 23 november 2009

Wetterstrand har inget förstått

Miljöpartiet har plötsligt seglat upp som ett alternativ för liberala väljare som blivit besvikna på Alliansens FRA- och IPRED-svek och vill markera mot Moderaternas häftiga vänstersväng. Johan Norberg är en av flera som tidigare har lyft frågan. Men är det så klokt?

Nog för att Miljöpartiet har vissa gemensamma drag med Alliansens politik. Men så särskilt många är de inte. SvD:s Sanna Rayman listar förändrad Las samt inställningen till friskolor och arbetskraftsinvandring. Las är för det första det största borgerliga partiet en försvarare av, så det kanske går bort. Då återstår synen på friskolor och arbetskraftsinvandring. Är det tillräckligt stora frågor för att byta politiskt block vid valurnan? För det måste ju också påpekas: en röst på Miljöpartiet är en röst på Mona Sahlin och Lars Ohly. De går till val gemensamt och det enda som möjligtvis skulle kunna få Miljöpartiet att byta sida är om den sittande regeringen behöver MP-stöd för att stänga ute Sverigedemokraterna efter nästa val. Men det är synnerligen spekulativt eftersom det förutsätter att inget block får majoritet och att Sverigedemokraterna, av alla olyckor, når riksdagsstatus.

Dessutom finns det alldeles för många tossiga idéer kvar i Miljöpartiet. Det är i grunden ett tillväxtskeptiskt parti som anser att människor ska få betalt för att inte jobba under ett helt år. Vilken liberal ställer upp på dessa värderingar? Maria Wetterstrand kallar det "livsstilspolitik". Mindre fokus på den materiella glädjen i sökandet efter den existensiella eller "mer genuina" lyckan, månne. Hellre en latte och mer tid för sig själv än en extra resa till Thailand, tycker Wetterstrand. Det kan låta ofarligt. Men parat med en tillväxtfientlig politik, klimatalarmism och en uttalad fientlighet mot att resa i världen, kan det bli en farlig isolationistisk politik.

Maria Wetterstrand ska dessutom ge tusan i att tycka så mycket om vad som är bäst för oss medborgare. Någon prioriterar tid med vänner på krogen, andra lägger pengarna på utlandsresor. Låt oss göra de valen själva utan att få reaktioner från er politiker. Det är vad liberalism handlar om.

Liberaler gör bättre i att hålla sig hemma än att hoppa i säng med Miljöpartiet.

Inga kommentarer: