lördag 28 november 2009

Vilken klimattyp är du?

SVT, ni vet den oberoende statstelevisionen, har ett finfint test på sin sajt där man kan svara på ett tiotal frågor och sedan snabbt få veta vilken klimattyp man är. Det låter väl skoj? Ett omdöme får man också.

Så... Jag gjorde testet ärligt först och fick detta svar:

Klimatförnekaren. Du avfärdar forskarnas slutsatser. Klimatförändringarna är ett resultat av naturliga variationer. Du anser att klimathotet i huvudsak är en teori och en myt.

Därefter gjorde jag testet och svarade så som jag förväntades svara för att få ett positivt omdöme och mycket riktigt fick jag följande positiva utlåtande:


Den klimatambitiöse. Du har till fullo insett allvaret i klimathotet och har förändrat hela din livsstil för att personligen bidra till ett bättre klimat. Du kan uppfattas som överambitiös och det finns en risk att du uppfattas som en orimlig rollmodell.

Klimatförnekaren avfärdar forskarnas (konsensus!) slutsatser och vet bäst själv. Den klimatambitiöse har tvärtom "insett allvaret". Ibland blir jag bara så trött. Är det inte skit samma vad ett litet strunttest på SVT:s hemsida säger? Jo, egentligen. Men problemet är att det sammanfattar hela SVT:s bevakning av den så kallade klimatfrågan. Till skillnad från DN och Aftonbladet och i viss mån SvD har statstelevisionen helt struntat i att följa upp Climategate. Det var visserligen fullständigt väntat att SVT skulle välja att tiga ihjäl historien, men det skulle ha varit trevligt att bli överraskad. Sådant händer dock inte hos SVT.

Gör testet själv om du orkar.

5 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Hörde du Vetenskapsradion igår?

Unikt dinosaurieskelett, LHC-krock och Climategate

Det är i alla fall en start...

Hans Li Engnell sa...

Inte illa. Men jag vill höra Claes Elfsberg avslöja klimatbluffen i TV! :-)

Johan sa...

Tror de seriöst att vanliga människors liv kretsar kring klimatet? Hur många kommer att bry sig mer om det kommande klimatmötet mer än att läsa om det i tidningen efteråt?

Gjorde testet, blev klimatförträngare:

"Du vill helst inte höra talas om klimathotet. Du väljer att blunda för klimatnyheter och orkar inte aktivt förändra ditt liv för att bidra till ett bättre klimat."

Anonym sa...

"Är det inte skit samma vad ett litet strunttest på SVT:s hemsida säger?"


Nej, inte när man med tvång måste betala för skiten SVT.

Det är större problem än många tror, tror jag.

Anonym sa...

Det vore också kul om svt (och all annan media) kunde tala lite om Peak Oil som trots allt, klimatförändringar eller inte, är ett akutare problem och vars realitet inte kan förnekas. Men nej det fortsätts tjatas om klimatet och de flesta bloggarna instämmer eller fortsätter att bråka i klimatdebatten. Detta skapar osäkerhet i klimatfrågan vilket i sin tur skapar passivitet i energifrågan. Det samtidigt som Peak Oil (och Coal och Gas) ignoreras av de flesta när vi borde satsa på energieffektivisering och förnyelsebar energi vilket som sagt kommer att behövas oavsett.