tisdag 17 november 2009

Varför? Därför att de vill!

MMA sägs vara en av de snabbast växande sporterna i Sverige just nu. Att Riksidrottsförbundet (RF) har accepterat idrotten har väckt ilska hos många. Legaliserad misshandel! skriks det. Frågan har debatteras i SVT:s Debatt och det är alltid samma visa. Det bjuds in människor som inte gillar denna sorts sport, som anser att den är liktydig med "slagsmål", och utifrån denna magkänsla vill förbjuda den. Vi har sett exakt samma debatt om proffsboxningens vara eller icke vara i Sverige ända sedan förbudet tillkom. I dag är proffsboxning "tillåten" igen - med kortare ronder, kortare matcher och tjockare handskar. Det är således inte alls fråga om riktig proffsboxning utan något slags svensk mellanmjölksversion. Men MMA är tillåten och RF har accepterat MMA som medlemsförbund.

Är MMA en hård sport? Ja. Är MMA en blodig sport? Ibland. Borde MMA förbjudas av dessa anledningar? Nej. Om man frågar folkhälsofascister och hjärnforskare är det klart som korvspad att svaret blir att allt som är mer våldsamt än minigolf ska förbjudas eller kraftigt regleras. En hjärnforskare kan ha utsökta medicinska argument och få plats i både Uppdrag granskning och allehanda debattprogram.

Men det mest uppenbara argumentet framförs aldrig i debatten eftersom vi i Sverige är så förbaskat inriktade på att skydda individen hela tiden (förutom när det gäller droganvändning och sexköp, ty då gäller en viss högre politisk moral som över huvud taget inte tar hänsyn till verkligheten) att vi glömmer bort att fråga vad hon/hon egentligen själv vill.

MMA ska vara tillåtet eftersom det är vuxna människor som av fri vilja sysslar med det. Så enkelt är det.

Thiago Silva in action.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Men som nyliberal är du väl ändå emot statsstöd till deras frivilliga misshandel av varandra?
Ciao

Hans Li Engnell sa...

Jo. Men Sverige är ju inte riktigt den nyliberala utopin och ska MMA ha en chans att expandera måste den leva efter de förhållanden som råder.

Anonym sa...

Det där var nog det mest principlösa jag sett. Sysslar du med MMA själv? För nåt fel e det på resonemanget.
Ciao

Johan L sa...

Till anonym:
Då man är intvingad att ingå i detta sosselands olika organisationer genom skatt så bör man även använda dem. Detta tills stöden tas bort eftersom de är principiellt fel.

Till Hans:
Varför fattar inte folk det argumentet, varför är vi alltid så omyndingförklarade i Sverge?
Det vara samma sak när snowboarden var ny på 90-talet, då skulle den förbjudas för det var annorlunda osv.

Jag har blivit så trött på att vara omyndingförklarad att jag tänker flytta ur Europa till Australien, där kan jag i alla fall känna att det inte är mitt land och jag måste ta seden dit jag kommer oavsett vad jag själv tycker.

Annika B sa...

Visst kan man slå varandra och självklart skall inte "samhället" ha synpunkter på detta. Misshandel i galaform är helt OK.

Om man står kostnaderna själv.

Varje deltagare i sådana sporter skall vara försäkrad så att en eventuell grönsakstillvaro betalas av en försäkring, inte av våra skattemedel.

Banka gärna på varandra, bara jag slipper betala.

Eller menar Engnell att vi skall stå denna kostnad?

Frilansande Memetiker sa...

"Det är vuxna människor som av fri vilja sysslar med det"

Jag älskar den meningen, det är en så fantastisk debattstoppare. Inget mer behöver tilläggas, alla andra argument blir irrelevanta.

Hans Li Engnell sa...

Annika B: Det du framför är ett klockrent argument mot det generella välfärdssystemet. Bravo för det. Men när vi nu har denna universella välfärdsmodell i Sverige, bör det givetvis även omfatta eventuellt skadade MMA-kämpar. Och rökare. Och knarkare.

Annika B sa...

Då är vi i någon mening överens:

Välstånd före välfärd.

Anonym sa...

Ska det även omfatta fyllon, nazister, skäggiga sk "flyktingbarn" och nyliberaler om det går åt pipan?

/Ingo Johansson

Pastorn sa...

De är konstigt att vi inte vill betala för Kampsportanas skador men de går väldigt bra att låta skattepengar gå till vård av knarkare, alkisar och kriminella mm...