måndag 9 november 2009

Lomborg och klimathysterin

Den svenska pressen har de senaste åren köpt klimatalarmismen rakt av. Helt okritiskt. Utan att ifrågasätta det minsta. Tvärtom tycks både kvälls- och morgontidningar och TV tävla om vem som kan göra de mest alarmistiska prognoserna vad gäller mänsklighetens framtid på jorden. Vi ska dränkas i havsvatten och gå under likt Sodom och Gomorra.

Kritiker finns det gott om, men de utpekas oftast som stollar och ges väldigt sällan något utrymme. Några enstaka artiklar från Stockholmsinitiativet har emellertid publicerats i SvD. Nu är det åter igen SvD som tillåter en sansad debattartikel i ämnet, denna gång skriven av dansken Bjørn Lomborg.

Lomborg är själv ingen förnekare av hypotesen om mänsklighetens roll i en global uppvärmning. Men han ifrågasätter att så oerhört mycket pengar satsas så fruktansvärt galet. Jag instämmer och hoppas därför att mötet i Köpenhamn blir ett misslyckande - för både våra plånböckers och framtida samhällens skull. Klimathysterin ger politikerna utökad makt. Att frågan har kidnappats av vänsterspöken betyder att vi kommer att få se inskränkt frihet och utökad statlig kontroll av medborgarna framöver. Var gränserna dras är det egentligen bara fantasin som kan avgöra. Allt med "planetens överlevnad" som argument.

Vi behöver sans och balans, transparens och debatt. Det vi har fått är tvärtom alarmism, fantasier och bindgalna utspel. Det är ett väldigt oseriöst sätt att bete sig.

Inga kommentarer: