torsdag 26 november 2009

S är pinsamma populister

Socialdemokraterna tycker att det är ett slöseri med skattemedel att låta medborgarna få behålla mer av sina intjänade slantar varje månad. I stället vill de lägga pengarna på att köpa ett skuldtyngt amerikanskt företag som gjort 27 miljarder i förluster under 2000-talet. Ett företag som socialdemokraten Tobias Eneroth, företagets konkursmässiga tillstånd till trots, anser är världsbäst på det det gör.

Om nu Saab är världens bästa bilbyggare, är det rimligen även världens sämst drivna företag. Att vara världsbäst på något och endast lyckas göra vinst under ett av de senaste 21 åren tyder inte på något strålande sinne för affärer.

Socialdemokraterna är världsbäst på att höja skatter. De anser tydligen att det är en god investering att kasta skattemiljarder på ett dödsdömt företag som ägs av ett amerikanskt bolag och som svenska skattebetalare över huvud taget inte har något med att göra. Jag förstår inte oppositionens kritik mot näringsminister Maud Olofsson. Det kan inte och ska inte vara regeringens uppgift att rycka ut och med skattemedel rädda privata företag. Mona Sahlin kräver "nationell samling kring fordonsindustrin". Vad denna "samling" ska bestå i, vete tusan. Det berättar hon nämligen inte. Något säger mig att Mona Sahlin kan ungefär lika mycket om näringspolitik och företagsekonomi som Tobias Eneroth kan om bilindustrin.

Sahlin säger att något statligt ägande i Saab inte är aktuellt för Socialdemokraterna, ty "[d]et har jag aldrig förespråkat och tänker inte göra nu heller." Den med gott minne kan emellertid påpeka att Sahlin för ungefär ett år sedan ville "se om staten bör vara med och gå in som ägare tillfälligt, i väntan på att den här krisen vänder." Mona Sahlin underskattar antingen väljarnas intellekt eller lider personligen av en grav minnesproblematik.

Regeringen har agerat helt rätt från början till slut och värnat om skattebetalarnas pengar. Socialdemokraterna är just nu pinsamt desperata att utnyttja nedläggningshotet som hänger över Saab, den stigande arbetslösheten till följd av den globala finanskrisen, den påstådda globala uppvärmningen - ja, allt! - och skylla det på regeringen. Jag tror att väljarna är något mer intelligenta än så. I de socialdemokratiska leden verkar det emellertid inte saknas intelligensbefriade företrädare.

Jag förstår inte varför inte fackföreningsrörelsen ser sin chans nu. Den har äntligen fältet fritt att skapa ett arbetarstyrt företag. Seså, LO, lägg ett bud på Saab. De är ju trots allt världens bästa bilbyggare.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Därför att vi måste få världen att inse att Saab är världens bästa bil. Den är ju trots allt sprungen från världens bästa land.

Vi måste lägga ner energi på att få andra att öppna sina ögon och förstå hur bra allt från Sverige är, inte bara SAAB utan även vår politik rörande, prostitution, droger.

Anonym sa...

Appropå svenskhet.. klassiskt att inte kunna sälja och förstå utifrån-perspektivet. Sätt dig i en modern bil och sedan i en nybyggd SAAB. Inse att körglädjen och känslan i kupén är 10 år efter i SAABen.

Den är säkert full av fiffiga tekniska lösningar... Som ingen vill ha, annat än ingenjörerna. En parallell till svensk politik och sossarna... Konkurs nästa.

Anonym sa...

Du har så rätt så! Dock är många svenskar så dumma att dom går på det oppositionen säger..