söndag 8 november 2009

Kina VS väst

De kulturella skillnaderna mellan öst och väst i världen är stora. I Europa har vi länge och väl, och det gäller inte minst Sverige, låtit oss inspireras och påverkas av amerikansk kultur. Ibland har det varit till det positiva, ibland till det negativa. För att ta några exempel har jag personligen inte mycket till övers för amerikansk matkultur och egentligen inte så mycket för dess TV-kultur heller. Jag anser, generellt, att det produceras bättre, mer genuin TV-underhållning i Europa än i USA och klarar över huvud taget inte av skräp som CSI och alla "fråga experterna"-program. Ändå är det så tydligt att alla vägar bär till USA i en svensk TV-tablå.

Det som inspirerar med Asien är att det är så annorlunda jämfört med västvärlden. Maten, dofterna, människorna, tankesättet - nästan allt är annorlunda. Ibland kan man bli galen, men ofta är det bara fascinerande. Det får en också att inse att alla faktiskt inte är som vi, tänker som vi eller vill vara som vi.

Någon har tagit sig tid att illustrera några grundläggande skillnader mellan kineser och folk i västvärlden. Och det är faktiskt ganska talande.


Transportmedel, 1970-talet och i dag

Relationer

Punktlighet

Ledare

Livsstil

Kösystem

Fashionabelt på restaurangen

Decibelnivå på restaurangen

Bot för magont

På stan på helgen

Skönhetsideal

Ego

Problemlösning

Alla exempel finns här.

Inga kommentarer: