onsdag 26 augusti 2009

Moderaterna inget för unga

Om de unga fick bestämma skulle Alliansen ryka all världens väg vid nästa val. Den rödgröna oppositionen har 60 procent av rösterna bland väljare under 30 år. Detta är något tämligen nytt.

Tidigare var Moderaterna och MUF populära bland unga. Vid millennieskiftet var lite coolt att vara MUF:are, trots att halva Jämtland avskydde en och skåpet i skolan kladdades ned med Vänsterpartiets klistermärken. I vår värld stod Moderaterna för det unga perspektivet, förändring, något nytt. Socialdemokraterna representerade den vithåriga generationen som mest pratade om hur mycket bättre det var förr. Att sossarna en dag skulle tappa greppet och nya, fräscha krafter ta över kändes förutbestämt. Sedan dess har det hänt en del.

I dag kan vi konstatera två saker: Moderaterna sitter vid makten och är populärast bland äldre väljare. Efter FRA-omröstningen förra sommaren pustade ledande personer inom både Moderaterna och Folkpartiet ut. "Äntligen kan vi ägna oss åt viktigare frågor" löd kommentaren. Den inställningen avslöjar det stora gap som finns mellan ungdomarna och de borgerliga partierna. Alliansen har inte begripit vidden av integritetsfrågorna och hoppas att det som hände i juni 2008 var en liten parentes.

"Det finns frågor som växer fram i Sverige, frågor som är viktiga för unga och där det finns anledning att fördjupa oss och utveckla partiet", säger Per Schlingmann. Det finns emellertid ingenting som tyder på att partiet är på väg att ompröva sin politik i frågor som rör unga. Ungdomsarbetslösheten pekas ut som den viktigaste frågan för unga inför valet 2010. Samtidigt vill Moderaterna inte göra några större förändringar på det arbetsmarknadspolitiska planet. Förutom en något ökad egenfinansiering av a-kassan försvarar partiet helhjärtat den socialdemokratiska arbetsmarknadsmodellen. Las ska vara kvar och någon flexicurity-modell verkar inte Schlingmann och Reinfeldt intresserade av. Således: om man gör som man alltid har gjort, kommer det att bli som det har varit. Den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige är som bekant ett gammalt problem.

Det är således bara tomt snack som Moderaterna ägnar sig åt. Partiet är taget på sängen av ungdomarnas flykt till de rödgröna och saknar motåtgärder. Vi får avvakta och se vad arbetsgrupperna i partiet kommer fram till. Men det finns i dag ingen som helst anledning att tro på någon större omprövning av Moderaternas politik vad gäller unga.

1 kommentar:

Sundevall sa...

Håller, tyvärr, med. Att Henrik von Sydow får leda gruppen som skall ägna sig åt integritet är om något en tydlig signal om vilka radikala omsvängningar vi kan vänta oss..

Varför inte sätta Karl Sigfrid att leda gruppen? Avvaktar med spänning resultaten.