fredag 14 augusti 2009

USA mot censuren

Den amerikanska regeringen testar en teknik i Kina och Iran som mojliggor for invanarna att kringga regimernas Internetcensur, berattar SVT Text. Tekniken kallas FOE (Feed Over Email) och levererar nyheter, podradiosandningar och annat via Hotmail, Yahoo och Gmail utan att censuren kommer at informationen. Tanken ar att systemet ska anvandas aven i andra yttrandefrihetsfientliga stater som Burma, Uzbekistan och Tadzjikistan.

Detta later faktiskt riktigt spannande. Hackers i Kina har retat censuren tidigare, duktiga och engagerade personer kommer alltid runt regimers forsok att censurera och undanhalla information. Men for den stora massan ar all slags censur en stor bromskloss. Den kranker inte bara yttrandefriheten utan forhindrar aven spridning av korrekt information vid allvarliga situationer (som under sarsepidemin i Kina). Mest av allt uppratthaller den forstas system som sedan lange borde ha reformerats.

Det vore fantastiskt om vi kunde se yttrande- och informationsfrihetsvanliga (hrm, naja) stater i varlden samarbeta med internationella foretag for att motverka censuren i vissa delar av varlden. Innan vi har sett effekterna av FOE och hur det egentligen fungerar i praktiken (samt vilken motreaktionen blir), forhaller jag mig skeptisk men forsiktigt hoppfull.

2 kommentarer:

Oscar sa...

Skulle inte du vara i Thailand och ta semester! Vila nu istället för att blogga! :)

Hans Li Engnell sa...

Med bloggande kommer plikter. :-)

Annars ar det lugnt och skont har. Inga feminister eller gnalliga sossar nagonstans...