söndag 23 augusti 2009

Stå pall

Bråket om Aftonbladet Kulturs idiotartikel om att israeliska soldater avsiktligt dödar palestinier och skär ut deras organ går vidare.

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel "kräver och förväntar [sig] ett formellt fördömande från den svenska regeringen". Även andra ministrar i den israeliska regeringen är sura. Finansministern hävdar att "vem som helst som är ovillig att fördöma sådant blodsförtal kan bli betraktad som icke önskvärd i Israel" och andra talar om kraftigt försämrade relationer mellan Israel och Sverige. So be it. Det finns ingen som helst anledning för den svenska regeringen att vare sig försvara eller ursäkta något som skrivs i fria svenska medier. Där har både Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt varit tydliga. Vilket är bra. Den svenska regeringen har inget som helst att göra med vad som skrivs i en privatägd kvällstidning. Det är Israel som fattar noll här.

Å andra sidan är Aftonbladet knappast någon yttrandefrihetsivrig blaska. Under Muhammedkarikatyrkrisen menade nämligen samma tidnings ledarredaktion (eller mer konkret Helle Klein) att "västerlandet kränkt muslimer med sina bilder". Då var yttrandefriheten inte alls viktig ty då stod inte Aftonbladet i centrum. Och då bad dessutom dåvarande utrikesminister Laila Freivalds skriftligen om ursäkt och Sverigedemokraterna, som valde att publicera en karikatyr, fick sin hemsida släckt.

Israel har uppenbarligen inte förstått någonting om hur yttrande- och pressfrihet fungerar i en demokratisk stat. Men så lyckas de ju heller inte skilja mellan politik och religion.

2 kommentarer:

Gabriel sa...

Nu gjorde du det lätt för dig. Aftonbladet publicerade nämligen också muhammedbilden och stod fast vid rätten att publicera den, även om menade att syftet var nedvärderande. Och det var det ju.

Att däremot beskriva hur palestier på västbank uppfattar israeliska övergreppär en annan sak.

Anonym sa...

Intressant att ingen verkar bry sig att ställa frågan om anklagelserna är sanna????

Istället har fokus hamnat på sidan om.