lördag 29 augusti 2009

Den "utsatte" studenten

Sakine Madon går åter igen till attack mot oss studenter, som hon anser är bortskämda. Det värsta är att hon till viss del har rätt.

Expressens fattigdomsserie (enligt kvällspressens helt egna definition) och Aftonbladets förfärliga fattigblogg... Det har blivit på modet att lyfta fram "det nya fattig-Sverige". Studenternas situation brukar ofta lyftas fram som ännu ett exempel på en grupp som har det riktigt knapert i samhället. Och visst är det ekonomiskt tufft att leva på studiemedel, inget snack om saken. Men är studenter därmed en utsatt grupp i samhället?

"Det är alltså, enligt retoriken, oerhört synd om dem som har kommit in på högre utbildning (grattis ni som har det!), som lever i ett land där utbildningen är avgiftsfri och som dessutom får 7 820 kronor per månad i studiemedel. Förlåt, men i vilken värld lever man om man tror att det är utsatthet?"

Först bör vi konstatera att av de 7 820 kronorna som CSN varje månad betalar ut (ungefär 2 000 kronor mindre i maj och december, lika mycket mer i januari och augusti) är över 5 000 kronor lån. Bidragsdelen är ungefär en tredjedel. Därefter bör vi göra klart att detta kan vara allt från en hygglig försörjning till ett liv på korv och makaroner, oftast helt beroende på hyran. Jag har upplevt båda.

Jag har bloggat tidigare om att det finns bortskämda studenter som anser att de bör ha råd att äta ute, dricka latte varje dag, handla dyra kläder, gå på krogen varje helg och ändå ha pengar över. Jag förstår att detta kan väcka anstöt hos vissa, särskilt hos ensamstående föräldrar som har svårt att få ihop pengar till nya vinterskor till barnen eller hos människor som av olika anledningar lever på försörjningsstöd eller sjukersättning. Att kalla fullt friska studenter för en utsatt grupp är trams. Jag gissar dessutom att studentlivet är betydligt mer stimulerande än att leva på försörjningsstöd. Att ha en lägre ekonomisk standard under studentåren hör till.

Som student ser jag båda ytterligheterna: å ena sidan de som lyckas leva på studiemedel och till och med spara pengar och å andra sidan de som köper lunch var och varannan dag, dricker latte och slösar på krogen. Var student får göra sitt val, men kom inte och klaga på ekonomin om alla pengar försvann på Stureplan förra helgen. Det är fanimej pinsamt.

Själv har jag alltid varit ekonomiskt disciplinerad, vilket underlättar när marginalerna är väldigt knappa. Jag tittar ut något jag vill ha och sparar sedan till det. Jag vardagsslösar aldrig. Eftersom resor är min stora passion, är det alltid en resa som finns i blickfånget och som jag sparar till. Denna sommar var det Thailand, i vinter är det (förhoppningsvis) Kina igen. Tricket är att dra in på nöjen i vardagen, laga mat i stället för att äta ute, ligga på och låna kursböcker i stället för att köpa (samordna i klassen så långt det är möjligt) och inse att man faktiskt inte kan göra allt man vill göra just nu.

På grund av heltidspraktik+halvtidsstudier kommer jag inte att ha tid att jobba under hösten (om nu ingen är villig att betala mig för att skriva, förstås), vilket gör att alla pengar får tas från studiemedlet och bostadsbidraget och inte från någon lön. Men det ska nog gå. Det blir inga klädinköp och väldigt lite latte och öl framöver helt enkelt. Men vet du? Man överlever det också.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar Sakine Madon, som jag för övrigt tidigare haft lite personlig kontakt över nätet. Hon är mycket intelligent, har skarp blick för det väsentliga och skriver skarpt på en utmärkt svenska. Helt klart den just nu bästa tidningskrönikören. Minst sagt lustigt att det är en invandrarkvinna! :o) Själva artikeln avslöjar ju en blick för detaljer. Nå, han kanske hade fått dendär skjortan i present. Hursomhelst är det många som har det kärvt, och man ska iaf inte ta diverse högröstade kravmaskiners rätt för given. Under alla förhållanden en nyttig motröst i det politiska snackandets vimmel.

Medan jag ändå är på tråden, en liten bonysartikel av undertecknad, något mot den entusiastiska strömmen:

http://newsmill.se/artikel/2009/08/28/frestelsens-demoninnor

Temat är Porr, vilket kanske kan behöva en motpol det med.

-Peter Ingestad, Solna

mammis sa...

Bäste Herr Egnell!
Helt uppenbart är att du representerar de människor som inte har insikt i en annan verklighet som råder parallelt med din
En verklighet där ungdommar tvingas in i studier mot sin vilja pga att inga jobb finns att få
Hur dessa skulle få "extrajobb" då är svårt att förstå
Om dom fått extrajobb kanske dom inte skapat dessa gigantiska köer till Högskolor o vuxenutbildningar som nu råder
Jag vet att du nu kommer att invända att det står platser lediga på utbildningar också
Till detta kan jag också ge en förklaring
Många har inte lyckats hitta boenden som dom kan betala Marknadspriser som ni hyllar gör att hyresvärdar helt skamlöst kan fråga hur mycket man är beredd att betala
Om man som förälder till dessa barn själv är sjuk,arbetslös eller lågavlönad hur mycket tror ni att man då kan betala under bordet för ett boende???
Men i din värld kanske det endast är de barn som har råd med lacostetröja,latte o ett omfattande nöjesliv på förmögna föräldrars bekostnad som borde få tillträde till högre studier???

Unknown sa...

Jag tycker Sakines artikel inte bara är ett personligt påhopp på en individ som hon med största sannolikhet inte vet någonting om.Ledaren diskriminerar studenter som grupp, genomsyras av avundsjuka, missunnsamhet, och faktafel.Artikel utgår från attribut av en bild, och citat tagna ur sitt sammanhang. Föreställer mig hur Sakines tankar när hon tittade på bilden från den tre år gamla artikeln. "Ooooj han har kammat sig". "Nej jag tror inte mina ögon han sitter där och dricker kaffe". "Det där var droppen han har ta mig fan en Lacoste tröja på sig". Jag studerar själv till journalist och tycker artikeln rent ut sagt är vidrig. De allra flesta i Sverige är privilgerade med att få LÅNA pengar för att kunna utbilda sig under en begränsad tid. För att kunna dra sitt strå till stacken. De vill utvecklas och bygga upp framtidens samhälle. De allra flesta av oss, lever under knapra omständigheter, där det jobbas på nätter och studeras på dagarna, i en ständig oro för vad som skall hända näst, eller vart man skall bo. Fritiden blir mindre och mindre, kampen om att orka hårdare.Förtjänar denna grupp människor verkligen detta resonemang? Med eller utan Lacoste tröja på sig. Från Stadsmission, Thailand, eller från NK. Kanske ihopsparad av de där pengarna från extrajobb. Kanske en gåva. Ska man behöva vara tandlös, dödssjuk, ha trasiga skor, och farfars urtvättade t-shirt på sig för att omfattas av yttrandefriheten och ge sitt perspektiv på sakfrågor? Han ser välmående ut! Det är så upprörande att man ens kan skriva så.

Hans Li Engnell sa...

Mammis,

Det känns som att du skjuter helt bredvid målet här och snarare kritiserar Sakines artikel än min bloggpost. Jag är själv student och har varit det i totalt över fyra år så jag vet precis hur villkoren ser ut.