torsdag 27 augusti 2009

Ett skott inifrån

Det är inte bara partilösa liberala bloggare som är kritiska mot Moderaternas politik för ungdomar. Inför partikongressen i Västerås sågar MUF-ordföranden Niklas Wykman sitt moderpartis politik och hävdar att en skärpning krävs om inte partiet ska fortsätta att locka endast elva procent av väljarna under 30 år.

Nu är Moderaterna så pass stora i andra åldersgrupper att det kan räcka till en valseger ändå. Men att partiet har stött bort "en hel ungdomsgeneration" (för att använda statsministerns egna ord), måste ändå betraktas som ett problem på sikt. Precis som Wykman konstaterar har Moderaterna i stället för att betrakta internet som "en arena för frigörelse där kunskap och affärsmöjligheter sprids och skapas" i stället har kommit att misstänkliggöra det som "en mötesplats för terrorister, mobbning och spelberoende." Han skulle kunna lägga till pedofiler. Detta gäller visserligen inte bara Moderaterna utan i nästan lika hög grad även övriga riksdagspartier. Och det är i ärlighetens namn rätt symptomatiskt för hur politiker brukar reagera mot saker de inte kan kontrollera. Politik handlar om kontroll och internet har blivit den hala tvålen som är stört omöjlig att få grepp om. Därför kommer en strid ström av lagförslag från både EU och den svenska riksdagen, alla i syfte att ge politikerna kontrollen åter. Men vissa av oss hade en gång i tiden uppfattningen att Moderaterna var ett parti som tog individens parti mot den stora stygga staten.

En MUF-ordförandens ord brukar inte tas på för stort allvar i moderpartiet. I partiets ögon är ungdomsförbundet, för att citera en tidigare ledande moderat, en samling "testuggare" utan verklighetsförankring. Opinionssiffrorna och regeringsinnehavet har dessutom gjort Reinfeldts nya moderater styva i korken.

Det ska bli intressant att se om någon enda moderat vågar höja rösten mot den riktning som partiet färdas just nu. Bråk är det sista Reinfeldt vill ha så här ett år före valet. Jag vet att det finns tänkande människor kvar i partiet. Men vågar de yttra sig?

Inga kommentarer: