måndag 17 augusti 2009

Våldtäktsbegreppet urholkas

"En våldtäkt är alltid en våldtäkt." Så brukar det heta i våldtäktsdebatten när någon person har blivit frikänd (men som enligt somliga borde ha dömts) eller när någon inte har fått ett tillräckligt hårt straff. Vad som har skett i Sverige, är emellertid att våldtäktsbegreppet har urholkats.

Jag har skrivit om detta tidigare (men tänker vara lat och inte länka till alla tidigare bloggposter i ämnet så länge jag sitter pa ett segt Internetkafe i Thailand) och min poang kvarstår: skilj på våldtäkt och sexuellt utnyttjande! Skilj också på våldtäkt och sexuellt ofredande. Om allt är våldtäkt, är snart ingenting våldtäkt. Begreppet förlorar sin betydelse. Det finns en orsak till att vi brukar skilja mellan våldtäkt, sexuellt utnyttjande eller ofredande. Det är av samma orsak som vi skiljer mellan mord, dråp och vållande till annans död.

Det aktuella exemplet är en kvinna och en man som känner varandra. Kvinnan säger att hon inte har lust i dag, mannen genomför ett samlag ändå. Oschysst, tycker kammaråklagare Rolf Hillegren. Men inte värt två års fängelse. Det han menar, om jag tolkar honom rätt, är att vi bör skilja mellan (exempelvis) en överfallsvåldtäkt med inslag av hot och våld och ett fall i sängkammaren hemma där den ena partnern inte har lust just nu. Jag håller med honom. Tjatsex har nog de flesta "drabbats" av i någon mån utan att för den sakens skull uppleva sig ha blivit våldtagen. Man kan tycka att det var dåligt eller onödigt, men det är en ofantlig skillnad mellan det och att med våld ha blivit tvingad till något man inte vill.

Om vi likställer allt detta, förlorar våldtäktsbegreppet sakta sin betydelse. Ar det vad feministerna vill?

Föga förvånande är folk skogstokiga över kammaraklagarens uttalande.

6 kommentarer:

Ola Berg sa...

Fast grovt våld och skador borde kunna beivras i och för sig.

Övergreppet består inte i våldsamheten. Övergreppet består i att någon fortsätter trots ett nej.

Att fortsätta trots ett nej är att tvinga någon annan. Tvång är ett tillräckligt rekvisit för att kalla det våld.

Graden av fysiskt motstånd kan inte vara ett rekvisit, eftersom den graden påverkas av många andra saker (rädsla, bristande förmåga).

Övergrepp kan det vara utan att ett explicit "Nej" föreligger.

Malin Strid sa...

Jag håller med dig om att man inte ska späda ut våldtäktsbegreppet. Men Hilleberg ger ändå uttryck för talibanåsikter.

Tjatsex är inte våldtäkt, men den situation som Hilleberg beskriver är ju inte tjatsex! Tjatsex innebär rimligen att den först ovillige så småningom säger "åkejrå" (och menar det). Men i Hillebergs exempel säger ju kvinnan nej. Punkt.

Jag kan inte säga om våldtäkt inom en relation är mer eller mindre otäckt än en överfallsvåldtäkt (det är nog snarare otäckt i olika dimensioner), men det är knappast en förmildrande omständighet att den person som borde vara ens trygghet är den som står för våldet.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Vad blir det om den först ovillige så småningom säger "åkejrå" (och INTE menar det)? Det finns gränsdragningar och de finns där av en anledning, som Hans säger.

Men om man ger sig på att försöka nyansera våldtäktsbegreppet i media så är man antingen mycket dum, eller mycket modig. I det aktuella fallet lutar jag åt det förstnämnda...

Andreas sa...

Om den ovillige säger okej så är det okej, det spelar ingen om det är menat eller inte. Människor är inte tankeläsare.

Men det framgår rätt tydligt att det inte var tjatsex som Hillerberg menade, om det vore det så kan han ju inte rimligen mena att det skulle vara en ordningsförseelse, så jag tycker nog att upprördheten är befogad.

Man kan diskutera om det ska kallas våldtäkt eller sexuellt utnyttjande men nog tusan var det ett allvarligt brott han beskrev som förtjänar mer än två år i fängelse.

Malin Strid sa...

@Markus: Svårt, tycker jag, men det är mer en bevisfråga. Människor är iofs inte tankeläsare, men har man mer EQ än en kackerlacka kan man ju läsa lite kroppsspråk i alla fall.

Det behövs ju inte så stor fantasi för att föreställa sig en situation där någon säger "åkejrå" av rädsla, och där den andre mycket väl fattar det men spelar dum. Och det tycker jag är våldtäkt.

Openeyes sa...

Ni skjuter ju brevid målet helt och hållet!
Straffen ska vara höga för samtliga brott, dock inte värre en mord som en del verkar tycka...
Det som han menar är att man ska kalla något för nåt som det inte är, bara för att kunna ge ett hårdare straff.
Det är lagen som skall göras om, inte ords betydelse!