onsdag 17 september 2008

Reinfeldt: "Ignorera frågor om FRA"

Jag är nog en av många som brukar anta att folk på höga positioner inom såväl privat som offentlig och politisk verksamhet vet vad de gör. Att det finns en plan någonstans. Att de har i alla fall lite koll. Men gång på gång får vi bevis på motsatsen och det gäller allra främst inom politiken.

Johan Ingerös källa inom moderaterna beskriver hur Reinfeldt försöker hantera pressen kring FRA-lagen. Att partiet är dåligt på krishantering har vi sett tidigare, men i FRA-frågan har inkompetensen nått nya höjder. Det påverkar naturligtvis allas vår bild av regeringschefen. Först informationen om vad Reinfeldt sade till Karl Sigfrid inför omröstningen om FRA-lagen och nu detta. Bilden av statsministern har inte direkt blivit ljusare:

"När det närmade sig slutet på mötet frågade en ledamot: "Men, hur ska vi göra med FRA?"

Reinfeldt: Ni har två val med FRA, antingen pratar ni om det och då kommer frågan att leva till 2010 eller så pratar ni inte om den och då är frågan förhoppningsvis borta till 2010.

Riksdagsledamoten: Men det är det enda vi får frågor om, vad ska vi svara?

Reinfeldt: Ignorera frågorna bara, svara ingenting, och ni verkligen måste svara så svara något tekniskt."


Det är lätt att förstå vad Reinfeldt försöker göra. Han hotar med att FRA-lagen, om den fortsätter att ligga högt på dagordningen hos media och väljare, kommer att sänka regeringen i valet om två år. Genom detta svär sig statsministern fri från eget ansvar. Han ger råd till sina riksdagsledamöter och om någon inte följer dem, har vi genast en syndabock. Det blir riksdagsmöterna som bär ansvaret om det går åt pipan.

Självklart är det galet, knäppt och rent ut sagt korkat att tro att FRA-frågan bara kommer att dö om moderata företrädare håller käft eller svarar god dag yxskaft till alla oroliga väljare. Det stärker endast bilden av ett arrogant parti som leds av en arrogant ledning. Hur tusan har Reinfeldt tänkt sig förena detta med bilden av honom som en lyssnande ledare som vandrar sida vid sida med med det folk vars förtroende han bär...? Han kanske helt enkelt inte bryr sig om att hålla uppe fasaden längre.

Regeringsförklaringen är ett sömnpiller, bystigt men fullt av plattityder. Det är 13 sidor blaj. Retoriken är många gånger borgerlig och rent av frihetlig, men den betyder ingenting när vi kan se att politiken i praktiken är tydligt socialdemokratisk och inte verkar ändras. I regeringesförklaringen hittar vi förutom vissa vackra ord även trams som jämställdhetsbonus, vårdnadsbidrag och propaganda för det hemska klimathotet.

Frihet, javisst, men inte frihet för frihetens skull utan för välfärdens, tycker alliansen. Samtidigt som regeringen monterar ned integriteten, samtidigt som Reinfeldt har kastat alla principer och frihetliga ideal överbord och samtidigt som han mobbar sina egna och uppmanar dem att hålla käft om de tycker annorlunda, har han mage att i sin regeringsförklaring påstå att regeringen har "människan som utgångspunkt och värderingar som grund". Det finns ingen skam i den kroppen.

1 kommentar:

Björn Felten sa...

Om man sedan länge har slutat fråga sig om man skall skratta eller gråta, vad återstår då?

Den fjärde lådan verkar närma sig mer och mer såsom varande det enda återstående alternativet.

Det känns inte bra för en fanatisk våldsmotståndare och diplomatiförespråkare som jag, men vad annat återstår? 60 års vandring i denna jämmerdal och så är detta allt jag kan peka på att jag varit med om att åstadkomma?

Skämmes tammefan, Reinfeldt, skämmes sju gånger sjuttio gånger!