onsdag 17 september 2008

Ett lögnaktigt kukhuvud

Det är inte kul att kallas "tomhylsan", särskilt inte när man är försvarsminister, men Sten Tolgfors skulle bli kallad värre saker. När komikern Magnus Betnér tog ton på FRA-demonstrationen på Sergels torg i går förmiddag gav han Tolgfors vad Expressen beskrev som ett "könsbeskrivande öknamn". Han sade vad de flesta nog skulle vilja säga men som bara någon som Betnér kan säga: Sten Tolgfors är ett lögnaktigt kukhuvud. Tolgfors borde tacka Betnér. Hans tal visar nämligen att den anemiska försvarsministern faktiskt kan väcka känslor hos folk...

Det var agitatoriska tal, som Kalle Larssons, det var hoppfulla tal, som Birgitta Ohlssons, det var analyserande tal, som Henrik Alexanderssons. Det var en bra bredd på talarlistan och såväl Mona Sahlin som Lars Ohly syntes till i folkmassan, även om de själva inte talade. Det var frihetsfrontare, centerpartister, miljöpartister, moderater, sossar, vänsterpartister, piratpartister, kristdemokrater, programledare, komiker och helt vanliga engagerade medborgare. Gammal som ung. Det är inte alltid nyliberaler står och applåderar en vänsterpartist och tvärtom, men denna dag lyckades folk lägga sina politiska skillnader åt sidan för att förenas i en enda viktig fråga. Det visar styrka.

Hoppet lever om att lagen ska kunna rivas upp. Hoppet finns framför allt inom folkpartiet. Men först måste man enas om en motion - och våga hela vägen fram den här gången. Det har bara börjat.


DN, SvD, Expressen, Aftonbladet

Inga kommentarer: