onsdag 24 september 2008

Märklig diskussion kring dödsskjutningen

Det är lite märkligt att se medias vinkling av vad som orsakade den senaste tragedin i Finland då tio människor och gärningsmannen själv avled av skottskador. Genast lyfts Finlands vapenlagar in i diskussionen. Felet måste ligga i lagstiftningen! Och varför häktades han inte, bara sådär? Gammelmedia visar sig från sina allra mest simpla sida.

Sådana här dåd beskrivs av experter inte sällan som "utvidgade självmord". Människor som mår väldigt dåligt psykiskt begår handlingarna för att de är utanför, känner sig oälskade, bespottade, längst ned i hierarkin. I stället för att bara ta sitt eget liv gör de det hela till en hämndaktion mot samhället, skolan, klasskamraterna. Det kanske är lämpligare att diskutera vad föräldrar kan göra, vad skolan kan göra, vad psykiatrin kan göra i stället för att tro att skärpta vapenlagar löser allting. Och samtidigt bör man vara medveten om hur oerhört svårt det är att förutse och förhindra sådana här händelser.

Normalt sett brukar man titta på gärningsmannens motiv för att söka förstå varför ett brott har begåtts. Vid den förra skolskjutningen i Finland visade sig gärningsmannen vara ekofascist. Han hatade människor och mänskligheten utifrån ett ekofascistiskt perspektiv. På filmerna bär han en tröja med texten "Humanity is overrated". Det finns saker som tyder på att den senaste gärningsmannen också hade liknande tankegångar. Det kanske är dags att fokusera lite på detta i stället?

Om gärningsmannen hade varit nazist hade det genast uppmärksammats och kanske hade det till och med föreslagits någon liten statlig kampanj. Men lite sunt hat mot mänskligheten för naturens bästa är tydligen inte lika illa.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Finsk media hintar om att de båda kom från samma politiska kretsar.

I Svensk MSM har det blivit att han hade "extrema åsikter".

Anonym sa...

Åtta av de dödade var flickor. Jag undrar om han hade problem med det motsatta könet?

Hans Li Engnell sa...

Genusperspektiv på skolmassakrer? Tja, vad vet vi. Allt är bara spekulationer än så länge. Min gissning just nu är i alla fall att det inte handlar om något särskilt hat mot kvinnor och att det skulle ha varit detta som triggade gärningsmannen.