måndag 16 januari 2017

Tänk om det inte blir bättre än så här?


I en scen i klassikern Livet från den ljusa sidan frågar sig Jack Nicholsons neurotiska karaktär bittert: "What if this is as good as it gets?" Kanske är det den frågan svenska folket borde börja ställa sig.

Sanningen är nämligen att svensk välfärd krisar. Ja, ni har hört det förut. När befann sig välfärden inte i kris? undrar någon. När var alla någonsin nöjda samtidigt med vården, skolan och omsorgen? frågar en annan. Det har väl alltid klagats över resursbrist. Så är det nog, och så kanske det ska vara i ett högskattesamhälle med världsfredsambitioner.

Vi har redan pratat om polisens kris. Låt oss titta ett ögonblick på vården. Ty när förlossningsvården lägger ned och ABF Sollefteå som en reaktion bjuder in till en studiecirkel i "bilförlossning" har det hänt något i det stolta folkhemmet. Något har, för att använda statsministerns ord, gått sönder.

Vi har även hört om hur mammor till följd av fullbelagda neonatalavdelningar i Uppsala tvingats flyga till Åbo för att föda. Och Danderyds sjukhus i Stockholm, som under senare tid haft uppemot en 125-procentig beläggning, har tappat nästan var femte sjuksköterska det senaste året. Kompetens sprids för vinden.

Dessa brister drabbar vanliga människor, men framför allt drabbas de som är i sitt livs mest utsatta situation. Kvinnor som ska föda för tidigt. Multisjuka som inte får den tillsyn de skulle behöva. Människor som lämnas i korridorer eftersom det är fullt överallt. Brist på vårdplatser, brist på erfaren personal och en aldrig sinande ström av nya patienter är vardag för de som arbetar i vården i dag. I synnerhet på akutmottagningarna.

Alla som känner någon som arbetar någonstans inom välfärdens vårdkomplex, oavsett om det är äldrevården, akutvården, psykiatrin eller på en vårdcentral, känner igen bilderna. Kaoset. Underbemanningen. Saker som glöms bort. Stöket. Patienter som inte får den kontakt de skulle behöva. När någon ringer sig sjuk börjar en desperat jakt på ersättare, men ofta slutar det med att personal på plats får jobba dubbla pass i stället.

Personalen gör ofta ett heroiskt arbete under mycket svåra förutsättningar. Men det finns gränser även för de bästa, och när den gränsen är nådd står vi inför en ännu svårare situation. Vem vill egentligen utbilda sig till undersköterska, sjuksköterska eller annan position inom vården när arbetsmiljön ser ut som beskrivet ovan?

Krisen inom vården kommer säkert bli föremål för många debatter fram till valet. Politikerna kommer buda över varandra i "satsningar", sprida populistiska slogans om "vinsttak", allt samtidigt som undersköterskor byter blöjor på patienter i sjukhuskorridorerna och psykiskt sjuka skrivs ut för att de är för svåra att hantera för den personal som finns till hands.

Den som har råd bör se till att ta privata vårdförsäkringar för sig och sina barn omedelbums. Att betala två gånger om är egentligen inte acceptabelt, men det finns få andra val eftersom en ljusning i vårdkrisen inte är i sikte.

Jag frågar mig ständigt varför politiker är så krisstyrda. Varför de saknar förmågan att förutspå händelser och arbeta preventivt. Varför de alltid agerar först när situationen blivit akut. Kanske har det med enkla incitament att göra.

Vårt demokratiska system belönar helt enkelt inte långsiktigt och preventivt arbete, ty vem tackar den som förhindrat en kris? En kris som förhindras har ju aldrig uppstått. Det är den som tar krafttag när krisen väl är ett faktum som får applåder och röster.

Jag kan helt ärligt och uppriktigt ge alla ett tips i dagens Sverige: bli inte sjuk.

Tidigare bloggat:
Ett välfärdsland i utförsbacke

Läs även:
I otakt

24 kommentarer:

Anonym sa...

"Det är den som tar krafttag när krisen väl är ett faktum som får applåder och röster."

Om någon svensk politiker tog krafttag i något sammanhang så hade vi ändå kommit någonstans. Tyvärr verkar de mer upptagna med att skicka signaler och positionera sig mot andra politiker än att faktiskt göra nytta.

Magne sa...

Såg på DR (Danmarks statstelevision) där de diskuterade invandringspolitik. Den kritiska sidan bestående av Dansk Folkeparti, Socialdemokraterna och de borgerliga ville inte ha en omfattande asylinvandring; de påpekade att de inte vill riskera välfärdsmodellen och det land Danmark är, genom massiv import av lågutbildade analfabeter. Den andra sidan menade att vi måste hjälpa, det är vår skyldighet att ta hit dem och hjälpa dem på plats.

Tyvärr har Sverige haft alldeles för mycket av den där "vi måste rädda världen"-attityden, världsfreden och hela jorden kommer upp till vår nivå eller så kommer vi ned till deras nivå. Skitsamma har politiker tänkt, och svenskar har antingen tvingats eller snällt betalat skatt för att analfabeterna ska få komma hit - utan kriterier på vem det kan vara.

Jag tror inte på samhället, på den idé detta land är byggt på. För mig är det väldigt tydligt att Sverige fortsättningsvis förblir ett land med klyftor, taffliga skolresultat, kriminella som präglar stadsbilden och ghetton.

Utlandssvensk sa...

"Jag kan helt ärligt och uppriktigt ge alla ett tips i dagens Sverige: bli inte sjuk."

Det är nog ett utmärkt råd!

Föga förvånande är min gissning att läget snabbt kommer att försämras dramatiskt inom vården. Läkare och sjuksköterskor hör till de grupper som har lättast att få jobb i andra länder. Som beskrivs här i bloggposten är arbetsmiljön redan mycket dålig i Sverige och till detta kommer nu att det snart kommer att vara omöjligt att bo i ett område utan mångkultur. Många läkare och sjuksköterskor tittar sannolikt redan på alternativ i andra länder. Och de kommer att gilla vad de ser!

Den genomsnittliga läkaren i Sverige är 41 år gammal och tjänar 52 tusen SEK i månaden:

http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Lakare-1234

Som en jämförelse kan nämnas att en kassörska på Lidl i Schweiz tjänar cirka 40 tusen i månaden. En läkare med 10 års erfarenhet ligger kring 200 tusen i månaden. Och det är "brist" här också på en del ställen. Nu har jag inte tittat i detalj, men lönerna i UK och USA lär också ligga mycket högre än i Sverige. Danmark och Norge likaså.

Läkarna i Sverige bor ofta i de "finare" områdena, som tidigare var förskonade från mångkultur men nu får ett massivt inflöde. Många kommer att lämna landet......
Anonym sa...

"Jag frågar mig ständigt varför politiker är så krisstyrda. Varför de saknar förmågan att förutspå händelser och arbeta preventivt. Varför de alltid agerar först när situationen blivit akut."

Svaret stavas VÄRDEGRUNDEN.

Anonym sa...

@Utlandssvensk

Absolut, du har helt rätt. Strömhoppen till ffa Norge har pågått ett tag i vården. Ffa gällande ssk och läkare. En läkare kan jobba 1 vecka /mån till samma lön som en heltid i Sverige. Vad gäller min egen yrkeskår, psykologer, är det något svårstartat. Tyvärr består kåren till 90% av hjärntvättade godhetsfanatiker som vill hjääälpa... men med 150% högre lön samt lägre skatt så ser vi snart en utarmning även där.

/Opie

Anonym sa...

Nu är Löfven stolt över ,inte bara den svenska modellen, utan också den nordiska.
Jag som trodde danskarna var rasister.Precis som norskarna.Finnarna med om jag minns rätt?
Har Löfven en baktanke? Tänker han förhandla på dom andra lite ansvar?

Anonym sa...

"– Det har gjorts både i Sverige tidigare och det finns otaliga internationella studier som alla visar ungefär samma sak. Att minoritetsgrupper ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men när man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner det nästan helt och hållet. Så den politiska slutsatsen som jag ska dra, den kan jag redan dra med de internationella och svenska studier som finns, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter."

Faktum är att vi nått nollvisionen i trafiken om man rensar för trafikolyckorna.Samma gäller för Parisavtalet.Vi är redan där om man rensar för miljöförstörningen.Vi har världens största försvar per capita om man rensar för civilisterna.Det finns bara kvinnor i styrelserna om man...
Framgångarna är oändliga.
Make Sweden great again! Yes we can!

Utlandssvensk sa...

@ Opie,

"Tyvärr består kåren till 90% av hjärntvättade godhetsfanatiker"

Är det inte liknande bland läkarna? Jag har träffat en del i sociala sammanhang och många verkar vara just "hjärntvättade godhetsfanatiker". Men det tror jag inte kommer spela någon roll, när de får mångkulturen in på livet. Alla do-gooders tenderar att vara helt skamlösa hycklare.

Fd moderat sa...

Vi har haft problem tidigare inom vården med köer på 80-talet. Emellertid behövdes det inte väktare på sjukhusen på den tiden. Idag kan det bli bråk på akuten om vem som skall få tillträde först.
Ingen skall säga till mig att inte den massiva invandringen vi har haft har förvärrat situationen.

Utlandssvensk sa...


Om man tittar på löneläget i olika länder, inser man också att det aldrig har kommit några läkare till Sverige via asylsystemet. Är man en äkta läkare med en riktig utbildning, har man nämligen hela tiden kunnat flytta till andra länder med högre löner, lägre skatter och enklare språk.

Men om man däremot har gått t.ex en sjukvårdskurs under militärtjänstgöringen i något MENA land, ja då kan man ju alltid fylla i "läkare" på MigVerkets blankett. Det är nämligen så de mäter utbildningen hos asylanterna, dvs frågar dem. Självklart är det sen helt omöjligt att kolla och det är det ingen som ens har försökt att göra, vad jag vet.

Anonym sa...

@Utlandssvensk

Nej, långt ifrån. Många läkare jag träffar ser hyfsat nyktert på situationen, men givetvis mörkar dom i större sociala sammanhang. Mellan skål och vägg däremot. Läkare är av tradition ett överklassyrke och majoriteten, iaf av de äldre, är borgerliga i grunden. Typiska gammelmoderater egentligen. Värst på skalan är socionomerna, ett totalt haveri av relativism, genusvansinne och postmodernism. Psykologerna står inte lång efter men psykologin står till skillnad från det "sociala arbetet" med ena foten i naturvetenskapen vilket fungerar som en barriär mot det värsta vansinnet.

/Opie

Anonym sa...

"– Det har gjorts både i Sverige tidigare och det finns otaliga internationella studier som alla visar ungefär samma sak. Att minoritetsgrupper ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men när man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner det nästan helt och hållet. Så den politiska slutsatsen som jag ska dra, den kan jag redan dra med de internationella och svenska studier som finns, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter."
Faktum är att vi nått nollvisionen i trafiken om man rensar för trafikolyckorna.Samma gäller för Parisavtalet.Vi är redan där om man rensar för miljöförstörningen.Vi har världens största försvar per capita om man rensar för civilisterna.Det finns bara kvinnor i styrelserna om man...
Framgångarna är oändliga.
Yes we can!

Anonym sa...

Hej.

Gamla media har alltid skrivit om system i kris, eftersom de letar efter system i kris (med mycket noggranna vinklingar och perspektiv).

De som argumenterat utifrån data har ofta gjort detta mot en vägg bestående av ansiktslösa öron och munnar som samfällt skanderar: "Men dom säger ju att..."

Varför?

Före internet var det en smula krångligt att få tag på sammanställd information; man var tvungen att veta rätt mycket mer än idag hur man skulle söka. Idag är det frågan om inte den snabbt försämrade kvaliteten på statistiska data är en följd av ökad tillgänglighet: behöver vi som inte anses förmögna att analysera och tolka data verkligen ha tillgång till den?

Sverige står idag inför valet att göra nytt, fräscht och spännande dynamiskt...

...gör om, gör rätt (i det här fallet nittonhundratalet från 1925 och framåt.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Shittes pomm frittes som man säger.
Är det möjligt att vända ut och in på sig själv?
Går det att göra?
DN som inte haft en lugn stund den senaste tiden
bevisar att Oj ja det är både möjligt och görligt.
I slutändan, när DN landat på fötterna igen,
kommer man att upptäcka att SD fick minst kritik
av alla.Frågor kommer att ställas.I vilka vatten fiskar
DN när man anser att det är rätt att granska
brottslingars nationalitet?

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ratt-att-granska-brottslingars-nationalitet/

Utlandssvensk sa...

@ Opie,

"Nej, långt ifrån. Många läkare jag träffar ser hyfsat nyktert på situationen, men givetvis mörkar dom i större sociala sammanhang."

OK! Jag är gammal finansman och har mest träffat kvinnliga läkare som är gifta med män jag känner. De verkar vara duktigt hjärntvättade! Och väldigt jobbiga.....De yngre är helt overkliga! Men det låter rimligt att det också finns en stam äldre, konservativa herrar.

Fast oavsett om de är höger eller vänster eller något annat, så sitter nog många av dem och funderar på att lämna landet.

Anonym sa...

Anders Lindberg fortsätter att på ledarplats tala mot bättre vetande.

"Den nya undersökningen visar att listan i dag toppas av helt andra frågor än strax före valet 2014.
Då tyckte väljarna att de två viktigaste frågorna var utbildning och skola och sysselsättning och jobb. Nu är det flyktingar och invandring och lag och ordning.
Då liksom nu hamnar sjukvåden på tredje plats på väljarnas viktigast-lista.
De som tycker att flyktingar och invandring är viktigaste frågan har ökat med hela 24 procentenheter sedan valet. De som tycker att lag och ordning är det har ökat nästan lika mycket, med 22 procentenheter."

Man tycker att han borde orka läsa sin egen tidning?
Det är till att vara faktaresistent så det räcker och blir över.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/08prg/totalsvangningen-valjarnas-nya-agenda-spelar-sd-i-handerna

Anonym sa...

Oanständigt att jämföra eventuellt utebliven vård för malliga svenskar när andra flyr för sina liv genom Europas länder!

Skäms!

Hans Li Engnell sa...

Oanständigt att jämföra eventuellt utebliven vård för malliga svenskar när andra flyr för sina liv genom Europas länder!

Ja, så länge vi inte har sönderbombade städer borde vi såklart betala vår skatt och bara hålla käften.

Utlandssvensk sa...

@ Hans,

"Ja, så länge vi inte har sönderbombade städer borde vi såklart betala vår skatt och bara hålla käften."

Nu har du fattat vad som gäller! Men eftersom Malmö nu ligger på samma trygghetsnivå som Damaskus, kanske även svenskarna snart har rätt att klaga? Eller kanske inte....

Här ser ni Malmö, med "crime index på 61:

https://www.numbeo.com/crime/region_rankings.jsp?title=2017&region=150

Och här är Damaskus, som också har 61:

https://www.numbeo.com/crime/in/Damascus

Som jämförelse kan vi notera att Zurich har 18 och där känns det ungefär som Stockholm på 70-80 talet.

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 9:16

"Oanständigt att jämföra eventuellt utebliven vård för malliga svenskar när andra flyr för sina liv genom Europas länder!"

Så folk flyr för sina liv från Italien till Tyskland och från Tyskland till Danmark och slutligen från Danmark till Sverige?

Är det alla nazister i Danmark som försöker mörda asylanterna? Finns det dödspatruller i Tyskland? Har de förintelseläger i Italien?

Du verkar ju sitta på unik information, så det vore vänligt om du berättade mer för oss okunniga högerextremister.

Anonym sa...

@ Utlandssvensk

Det är inte lätt att vara ironisk och jag inser att jag misslyckades.

Svenska politiker som låter värdegrundskrämen välla ur kakhålet brukar beskriva de nyanlända svenskarna (ironi!) just som att de "flyr för sina liv" och påståendet är direkt idiotiskt eftersom de - precis som du poängterar - på sin väg passerar ett antal europeiska länder som till vardags brukar beskrivas som tämligen fredliga.

Får försöka vässa min ironiska kompetens.

Utlandssvensk sa...


"Det är inte lätt att vara ironisk och jag inser att jag misslyckades."

Ingen fara! Jag misslyckas ofta själv med detta! Min uppfattning är att det dels är allmänt svårt på internet, dels är extra svårt just i Sverige, eftersom det börjar bli ärligt svårt att skilja satir eller ironi från verklighet.

Lotta Trouble sa...

@Anonym-Flyr-för-sina-liv: ha ha! Jag trodde oxå att du faktiskt menade det. +1 till dig.

@Hans: Blir det inte bättre? Nåväl, även om det är förskräckligt nu - och troligtvis kan bli ännu värre - så gäller det att inte deppa ihop fullständigt. Det är viktigt att försöka hålla en nyanserad bild av verkligheten - annars hamnar man i samma fake news kategori som DN etc. TROTS allt elände, så tuffar ekonomin på! Vad jag kunde få fram på SCB, så ökar BNP/capita.

Sven-Hassan sa...

Alla vet ju att som asylsökare hamna i Grekland eller Italien närmast är att jämföra med att som jude hamna i Treblinka.