måndag 9 januari 2017

Putin den allsmäktige


Efter att företrädare för den amerikanska underrättelsetjänsten - däribland James Clapper, som ogenerat ljugit om massövervakningen tidigare - pekat ut Ryssland för intrång och otillbörlig påverkan på det presidentval som vanns av Donald Trump har alltfler i Sverige insett att det i dessa osäkra tider med cyberspionage går att anklaga fientlig makt för det mesta.

Om Vladimir Putin genom fejkade nyheter och på andra sätt kan påverka valprocessen i världens supermakt, vad kan han då inte göra med ett svenskt val? Det svenska riksdagsvalet är över 18 månader bort, men i vissa medier börjar valanalysen redan bli klar. Om Sverigedemokraterna växer ytterligare kommer det ha skett genom yttre påverkan. Kort sagt: ett större SD är Putins fel.

Konspirationsteorier av det här slaget är inte bara löjeväckande, de riskerar att leda till groteska felanalyser av varför människor röstar som de gör. Fortfarande sprids på många håll en uppfattning om att den exempellösa sverigedemokratiska tillväxten beror på växande rasism i samhället. Att blanda in Putin i denna analytiska soppa gör knappast saken bättre.

Vi ska inte vara naiva inför ryska (eller kinesiska, amerikanska och brittiska) intrång. I stort sett alla länder spionerar på andra, och det finns från många håll ett intresse att inte bara hålla koll på den politiska utvecklingen bakom kulisserna utan även ägna sig åt rent industrispionage (vilket Snowdendokumenten visade att USA gjort i många år). Detta är en realitet vi behöver tugga i oss och agera utifrån.

Att däremot skylla valframgångar för anti-etablissemangspartier och -personer på fejkade nyheter är att underskatta det missnöje som finns med dagens elitpolitiker. Ändå har såväl Brexit som Trumps seger kommit att förklaras med att många läste osanningar på nätet. Som om några struntartiklar avgör vad vi röstar på. Som om den som röstar mot det sittande etablissemanget inte kan göra detta av en inre övertygelse. "Experterna" sade ju annorlunda.

The Guardian sätter fingret på kärnan i problemet:
Our elites are having none of it. Their fake news narrative is itself fake: it’s a shallow explanation of a complex, systemic problem, the very existence of which they still refuse to acknowledge. The ease with which mainstream institutions, from ruling parties to thinktanks to the media, have converged upon “fake news” as their preferred lens on the unfolding crisis says a lot about the impermeability of their world view.
Genom att skylla egna misslyckanden på alternativmedier, fejkade nyheter och populistiska lögner visar det mediala och politiska etablissemanget precis hur förstockade och tappade bakom en vagn de faktiskt är. De kan känna att människor håller på att röra sig bort från dem. De kan se hur förtroendet och maktbasen sjunker. Men de verkar inte ha en aning om varför.

Eliterna famlar i mörker. Just nu är det Putin de har klängt sig fast vid i detta mörker, redo att använda den auktoritäre ryske ledaren som slagträ i snart sagt varje situation.

Vi kommer få höra mer om Ryssland ju närmare nästa val vi kommer. Vänta bara tills public service plockar upp denna tråd i valdebatterna.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Också i lilla Sverige finns det tidningar som visar ryggrad och lite hjärna.
Sållsynt javisst men ändå.

"Inga bevis för rysk inblandning"
http://www.skd.se/2017/01/08/inga-bevis-for-rysk-inblandning/

Fd moderat sa...

DN är experter på att sprida fake news. Sandivken-rapporten, Carema och nu seanst om att avregleringen hade lett till höjda priser på apoteket. Likväl framhärdar de och säger att de skriver sanningen.

Anonym sa...

Man känner andra genom sig själv. Etablissemanget har ljugit och konspirerat så länge att de tror samma sak om alla andra. Den desperation de nu uppvisar gör dem farliga. De vill montera ned demokratin- och yttrandefriheten för att själva kunna behålla och utöka sina privilegier. Rösta bort dem 2018!

Lotta Trouble sa...

Ja, det är ju ganska stor skillnad mellan att ljuga om att Hillary Clinton håller barnprostituerade på en pizzeria jämfört med att ljuga om att Irak har massförstörelsevapen...
Men om lögnerna är tillräckligt stora blir de nästan till sanning. (Religion som politisk gren är väl det tydligaste exemplet i världshistorien.)

Anonym sa...

Att hålla fram Putin som en störnit för den demokratiska processen kan komma att bli ett utmärkt argument fär PKisterna i Sverige (7-klövern) kommer att ställa in valet 2018. Redan idag förs sådana diskussioner mellan S och M.
Putin kan stå för alibit: Vi kan inte hålla val för närvarande, Putin kan påverka processen.
Tack för det.

Anonym sa...

@ Lotta Trouble

Men ju större lögn desto lättare att komma undan med den brukar man ju säga...

Lögnen höll förvisso inte men f.d. vice presidenten Dick Cheney har åtminstone kommit undan från åtal för lögnen om massförstörelsevapen som kostade 10-tusen tals amerikanska soldaters liv, flera 100 tusen irakiska dito samt massor av civilas liv i Irak.
Det har avgående demokraten och presidenten lovat officiellt nämligen.

Somliga är mer värda än andra tydligen.

Anonym sa...

Och så var det ju det där med våra kunniga och pålästa journalister...

"I söndags gick Försvarets radioanstalt, FRA, ut och kommenterade cyberhotbilden mot Sverige i en intervju med SVT. Nyheten: 100 000 nätattacker har skett mot Sverige, från utländska spioner, under 2016.

När Computer Sweden ber FRA reda ut vad de till synes dramatiska siffrorna egentligen visar, understryker FRA:s talesperson Fredrik Wallin att han inte talat om attacker. Siffran gällde antalet "it-aktiviteter" som man kunnat spåra till utländska statliga aktörer.

Och aktiviteter är inte samma sak som attacker – bara det sker någon form av nätkommunikation mellan en känd angripares ip-adress och en ip-adress i Sverige räknas det som en aktivitet."http://computersweden.idg.se/2.2683/1.673256/spioner-natattacker-sverige?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ComputerSweden20SenasteNyheter+%28CS%3A+Computer+Sweden+20+senaste+nyheter%29

Anonym sa...

Glöm inte brandmannen från Boden!

Anonym sa...

"Putin kan stå för alibit: Vi kan inte hålla val för närvarande, Putin kan påverka processen."

* Vi kan inte hålla val för närvarande, Löve'n var lite krasslig i halsen på talet i Köping i våras så några längst bak kanske inte hörde allt. *

* Vi kan inte hålla val för närvarande, för länderna i mellanöstern har skrivit lite negativt i utländska pressen om Sveriges regering sedan utrikesministerns senaste klavertramp. *

...eller universellt för all framtid:

* Vi kan inte hålla val för närvarande, folk kan ha missförstått och därför rösta fel. *


Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Väldigt bekvämt att kunna skylla egna misslyckanden på någon påverkan utifrån, vare sig det är Putin eller något/någon annan. Löfven var ju snar att friskriva sig från ett eventuellt misslyckande i nästa val, genom att redan i förväg skylla på Putin. I själva verket är det nog så att SDs bästa valarbetare är sittande regering, med god hjälp av Kinberg Batra m.fl.

Kap Horn sa...

Hej Hans

Tack för din balanserade röst...fortsätt att göra den hört!

Jag har tagit del av den helt gratis en längre tid...en blygsam uppskattning i form av ett bidrag är redan på väg för att hjälpa till !

Manfred

Anonym sa...

Hej.

Sådan tur vi har, att det vid Wolodarskis rådslag i den ännu för ondskans furste skyddade dälden Södermalm, fanns nio frivilliga att föra kampen!

En ledare för detta henaskap, gammal i gården och grånad i färgen: trollkarlen och besvärjelserabblaren Schyffert.

Två män, snara likväl till dryckenskap som till skickligt smidda dimslöjor som liksom snärja sig själva kring sin egen axel; Virtanen och Lindberg - den ene vilken ärvt sitt furstendöme och den andre en ställföreträdande vasall.

En alv, eller älva, med förmågan att skåda både från sitt glada förflutna som en förflyktigandets glada gamäng, men också mot framtidens mörker vare sig henaskapet segra eller falla: Bah-Kunke.

En dvärg, från bergen kommen och som berget kallad, komplett med tvenne klaners makt från sina furstar Hilda och Ruben; Anne Ramberg.

Och till sist, och minst: en spjuver som man aldrig vet var man har - en riktig Fridolin; en ständig vapendragare med närmast prästerligt lugn hans kamrat Schulman; en som odlar på sikt vad som snårigt skall bli med sådan optimism som endast den verkligt fåvitske bettlaren kan ha; Betnér; samt till sist den som själv belagt sig med den ytterst tyngande bördan att bära den sannaste sanna sanningen såsom den ses av örnen i skyn; Arnstad.

Tillsammans draga dessa nu åstad mot den mörke herren i öst - Putin. En gång blott en handgången tjänare åt en än större ondska, men stor nog för dagens godaste goda förkämpar.Om jag ändå skall matas med amsagor av sådana typer som namnges ovan kunde de väl ändå sockra lögnerna en smula.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Kap Horn sa...

Hej Hans

Du har en lika sällsynt förmåga att sätta tummen på de ömmade ställen så som "Anybody" i sina tankar har och som hon förmedlar på sin blogg.
Ni kompletterar varandra för min del!

Tack ska ni ha båda två.

Anonym sa...

det blir inget val 2018, sossar och moderater bildar samlingsregering pga "ryska hot", samtidigt kommer det rapporteras om att sd-politiker kommer utredas för spioneri.
det politiska och ekonomiska etablissemanget( s+m + i bakgrunden wallenbergarna) kommer inte tillåta någon maktförskjutning från nuvarande läge.

Kap Horn sa...

Lite OT Hans men vet ej hur jag annars kan meddela mig med Rikard.


Hej Rikard

Oavsett nu innehållet...jag njutar av din språkförmåga...och tar till mig (tysk som jag är med en önskan att förstå svenskan än bättre).

Jag har hört, eller bättre, läst ord, satsmeningsbyggnad och dessutom innehåll av dig som inte är precis vardagliga, men (ack) så träffande och så rika.
Inte ens "vart och var" har samma mening nuförtiden även i P1.

Tack för det!

Kamratliga hälsningar

Manfred

fd sjökapten

Roffe sa...

Det är med stort nöje jag följer vår inkonsistenta hackerdebatt. Eftersom vi förväntas vara för Hillary Clinton måste hacken mot hennes kampanj och dess medarbetare fördömas samtidigt drabbas vi regelbundet av "avslöjanden" i våra största kvällstidningar. Dessa avslöjanden förvändas vi uppskatta eftersom det som avslöjas är sådant som vi förväntas tycka illa om, i varje fall om vi läser dessa kvällstidningar. Då uppstår frågan om ändamålen får helga medlen. Är vissa former av dataintrång legitima medan andra är illegitima? Hade någon svensk journalist ondgjort sig över hackers som hackat Trumps kampanj och detta lett till att han förlorat valet? Vi får inte nedlåta oss till att acceptera brott som stöder våra åsikter!
Jag anser att det är hög tid att vi börjar diskutera cybersäkerhet och att det oberoende av om det är journalister eller andra som hackar eller använder sig av hackat material så skall det vara straffbart. Men framförallt måste vi ha effekttiv lagstiftning kring cybersäkerhet. Vi skulle aldrig acceptera att främmande makter lät sina stridskrafter köra omkring på våra vägar, men vi släpper in vem som helst i våra nätverk. Vi måste införa säkerhetslagstiftning för cyberrymden. Idag ser vi hur våra hem fylls med utrustning som ansluts till internet, jag har exempelvis en elpanna som kommunicerar med tillverkaren. När IoT slagit igenom kommer varje hem att ha utrustningar som är potentiella dataintrångsobjekt. En främmande makt som vill bedriva cyberkrig mot Sverige kan göra detta från ett kylskåp i ett svenskt hem som kommunicerar med tillverkaren i Långtbortistan. Bedragare som vill åt våra bankkonton kan koppla upp sig mot vår TV. Förr i tiden fick vi inte ansluta utrustning till våra elnät om inte utrustningen var S-märkt. Det finns inget sådant krav för nätverksansluten utrustning.
Det som "modiga" journalister ser som scoop är egentligen brottslig verksamhet. Inbrott, stöld och häleri är inte tillåtet för journalister, varför skall då dataintrång vara tillåtet?

Björn i Bromma sa...

Lyckligtvis så har vi våra egna sociala medier samt en uppsjö av internationell media för kritisk granskning och behöver därför inte gå på allt politiskt blaj.
Ärligt talat så tror jag inte att de ansvariga politikerna riktigt har greppat det hela utan kör på i samma gamla utslitna ullstrumpor.

Anonym sa...

Det blir aldrig som han tänkt sig.Inte den här gången heller.

"Sverige spionerar på Ryssland – med USA
Ryssland pekas ut som cyberangripare av både Sverige och USA och det pratas ofta om att det pågår ett cyberkrig.

Men Ryssland har hackats i högre utsträckning, och mer avancerat – av Sverige.

Det framgår när tidskriften The New York Review of Books går igenom Sveriges övervakning tillsammans med amerikanska NSA."

http://www.expressen.se/nyheter/sverige-spionerar-pa-ryssland--med-usa/

/Åker Expressen i fängelse nu p.g.a desinformation?

Anonym sa...

Sverige med en sosses ögon,så länge han nu får vara sosse.Om cheferna i bananrepubliken och en Allians som väntar på att tåget ska ha gått.

http://ledarsidorna.se/2017/01/krisen-i-polisen-det-ar-bara-att-gilla-laget/

Anonym sa...

Om vi nu säger att ryssarna sysslar med hackning dvs köper att fejk-konton på Twitter och planterade nyheter på Facebook är ryska hacks och om vi köper att Aftonbladet/SvD:s kamp mot pedofiler inte är hacks.Lika lite som Researchgruppens gräv är hacks.Om vi på det köper att FRA inte för en sekund hackar något precis som samarbetskollegorna i NSA osv inte gör det.Om vi gör det och läser artikeln nedan, samtidigt som vi minns att Calle Bildt skötte sin korrespondens via sitt gmailkonto så har vi nog en aning om varför Hillary hamnade i skiten och det helt utan Putin.Lägger till Putin så blir det liksom inte lättare att förstå att Hillary hade mailservern hemma utan att vara godkänd.

"14 hårresande saker som Google vet om dig"
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.672776/google-data-integritet

Anonym sa...

Så pass.
Beskjutning i Danderyd och våldtäkt på Östermalm.
På Söder sitter hönorna och längtar.
Özz Nûjen håller goda tonen på Expressen.
Och Schyffert på Cancerfondens gala.
Anders Lindberg gör samma på bladet.
Expressen trumfar med Kumlabunkerns dömda
som sköter sitt via media.
Reinfeldt däremot får underkänt som journalist.
RPC sitter kvar - Hurra hurra - med hundraprocents förtroende
och Löfven ska höja övervakningskompetensen.
Tre av fyra som ska utvisas slipper bara för att.
Annars är det mest Trump och Streepan som intresserar.
Vem behöver fejkade nyheter och desinformation?

Anonym sa...

Hej.

@Kap Horn: jag bockar och bugar.

Jag har länge känt att svenskan berövats sitt arv som språk i och med 'anglifieringen' som fullständigt galopperar från och med fyrtiotalet och framåt.

Som student läste jag ofta tidningar och dokument från artonhundratal och nittonhundratalets första tre årtionden - det var must och märg i svenskan då! Inte dagens urvattnade och ordfattiga lättmargarin till språk.

Det tyska språket kan jag inte mer än att jag kan beställa mat & dryck samt ordna logi, tyvärr. Å andra sidan är det ett sant poetiskt språk, där mycket av skönheten i det skrivna manifesteras via skribentens kunskap och känsla i och för grammatik, ordförråd samt tempo och ton.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

"Men de verkar inte ha en aning om varför."

Dom vet.
Etablissimangets publika förnekanden är i sig maktens påverkansoperationer mot vanligt folk.