torsdag 19 januari 2017

Prisa Sverige - eller håll käft


Det finns inga frågor eller utspel som är för små för att riksmedier och toppolitiker ska ha en åsikt om dem. När sexrådgivaren och barnboksförfattaren Katerina Janouch i tjeckisk TV berättade om hur otryggheten sprider sig i Sverige till följd av ett växande tillskott av män samt hur välfärden är ansträngd på grund av en stor invandring, tog det hus i helsike.

En barnboksförfattares intervju i tjeckisk TV blev en riksnyhet. Plötslig stod människor i kö för att ta avstånd. Längst i sitt avståndstagande gick DN som inte bara uppmärksammade Janouchs uttalande utan gick till våldsamt motangrepp i DN Kultur. Janouch har svarat för sig, även i ett längre inlägg på Facebook. Men det räcker inte, ty nu är motståndarna ute efter blod. Det vill säga Janouchs försörjning. Det är så här det går till numera: det räcker inte att skälla ut någon offentligt, personen ska straffas även privat.

Vad har då Katerina Janouch gjort? Hon gjorde en personlig reflektion om tillståndet i Sverige. För detta har hon blivit ifrågasatt och fått envisa frågor om källhänvisningar. Nog är detta lite intressant, i vårt postmoderna tidevarv där alla har rätt till sin egen upplevelse. En samtid där rikskändisar som Jonas Gardell, Henrik Schyffert, Malena Ernman och Alexandra Pascalidou kan häva ur sig vad som helst i sociala och andra medier utan att en enda journalist ber dem om källor. De får i stället jobb i public service.

Janouchs intervju nådde till slut den politiska toppen i form av ett uttalande av Stefan Löfven. Såklart. Det är ju hos statsministern sådant här måste hamna, det begriper alla. Löfvens omdöme är att Janouch gjort ett "väldigt konstigt uttalande". Carl Bildt uttalade sig generellt om problemet i att det sprids en "bekymmersam bild" av Sverige. Vad kungen tycker i frågan är ännu oklart, men det finns tydliga indikationer på att ärkebiskopen håller med Löfven och att Sametinget förmodligen gör det också.

Att landets statsminister helst skulle vilja att alla pratar gott om Sverige är visserligen inte så konstigt. Löfvens retorik går sedan valet ut på att visa på att regeringen har vänt den negativa utvecklingen och att den nu "investerar" (läs: höjer skatterna) för att få landet på rätt köl. Men minnet är uppenbarligen kort. Socialdemokraterna gick till val på ett Sverige som var på dekis. Löfven hävdade då att "Sverige håller på att gå sönder". Många tyckte att det var ett väldigt konstigt uttalande.

Exakt vad som höll på att gå sönder i Sverige fick vi heller aldrig veta, men så här i efterhand framstår den dåvarande oppositionsledarens beskrivning av landet nästan som en profetia av vad som väntade. Och fortfarande väntar.

Åren 2018-2022 kommer bli mycket kämpiga för välfärdslandet Sverige. Kommunerna sliter med finansieringen av välfärden, polisen sliter med att över huvud taget fungera och en ny etnisk bidragsunderklass växer fram med konsekvenser ingen i dag kan överblicka. I detta läge bekymrar sig alltså landets politiska elit mer om "bilden av Sverige" än om Sverige som land.

Alla medborgare bör emellertid akta sig för att tala om dessa problem. Ty nåde den som sprider en negativ bild av Sverige.

Läs även:
Ann-Charlotte Marteus, PJ Anders Linder

21 kommentarer:

Anonym sa...

Den som vill veta mer om den offentligt godkända bilden vänder sig som alltid till Aftonbladets Anders Lindberg som idag förkunnar att Sverige är bra på integration.Varför Lindberg låter det räcka med bra är svårt att förklara.Troligen för att vi behöver göra mer för att bli världsbäst? Då måste vi nämligen höja skatten och det meddetsamma.Parat med Anders Ygemans berättelse om alkoholens skadliga inverkan på utomhuskoncerters manliga besökares tafsbenägenhet kan den nya berättelsen skönjas.
Skatten måste höjas och folket hållas nyktra.Det är den svenska modellen.Om någon har invändningar utdöms livslångt bidragberoende och allmänt utanförskap.Det är den också svenska modellen.

Utlandssvensk sa...

"Men det räcker inte, ty nu är motståndarna ute efter blod. Det vill säga Janouchs försörjning. Det är så här det går till numera: det räcker inte att skälla ut någon offentligt, personen ska straffas även privat."

Så har det varit mycket länge, minst 10 år. Men det var MYCKET värre tidigare, för då blev det noll stöd för den som angreps. Många människor har fått sina liv förstörda för att de talade ut om problemen i Sverige och den sannolika utvecklingen. Upp till för 1-2 år sen var det nästan ingen som reagerade.Anonym sa...

Det är inte riktigt så enkelt att den godkända bilden serveras av Aftonbladet som helhet.Visst, Lindbergs linje är S:s linje men den egna undersökning sätter SD som Sveriges näst största parti.
Må vara att det presenteras som om Annie Lööf går framåt och tanken bakom det nog är ett S + C som en lämplig lösning.Men faktum kvarstår, tidningen med Lena Melin som varnar för ett blodbad, ger SD som näst största parti.Dessutom tillkommer Aftonbladet Kulturs resor i Putin-land.En något splittrad bild kan man tycka.Precis som partiet i övrigt.Löfven, Johanssonarna, Ygeman, Andersson och vad de heter har problem att övertyga varandra och större väljarskaror.Det är troligen därför lögnerna eskalerar och maktfullkomligheten blir tydligare.Den betalda "oppositionen" kan dessutom inte bry sig mindre.

Fd moderat sa...

I Sverige skäller många journalister på de nya medielagarna i Polen. Till viss del är det korrekt. Emellertid behövs inga sådana här lagar i Sverige eftersom journalisterna numera har lierat sig med makthavarna.
Det visar de med all tydlighet i det här fallet. DN:s förföljelse av KJ står inte långt efter media i diktaturer. PJ Anders Linder har frågat om det finns fler fall där media har kontaktat förlag för att fråga vad de tycker om en författares politiska åsikter. Han kunde inte komma på ett enda.
Parollen för svensk media borde vara:
Vi granskar inte makten. Vi stödjer den.

Anonym sa...

Det börjar visst brinna i AKB:s soffa som hon suttit och gonat i så länge.Samma dag som Aftonbladet/Inizios undersökning.Det bör innebära att det ligger något i den.Varmt om stussen är det i varje fall och nu står AKB upp och är tydlig.Eller tydligare.Men vädjar gör hon till Annies stöd och stänger dörren för Jimmie.Jaha har så mycket egentligen hänt då?Kanske,kanske inte.Insikten om att KD förmodligen inte finns med efter 2018 och att SD förmodligen vuxit än mer har förmodligen nått den moderata reptilhjärnan.Mest verkar det som om tanken är att elda lite i Stefans soffa.I något hörn eller så..

Anonym sa...

Hej.

Tänker alltmer på hur Jaroslav Hasek beskrev Österike-Ungern i 'Den tappre soldaten Svejk' och hur man jagade de som likt en viss krögare hade ett porträtt på kejsaren vilka flugorna skitit på; majestätsbrott och misstänkt spionage.

Den gode Svejk är ett gott föredöme för hur medborgaren bör agera i kontakt och konflikt med överheten.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Formellt sett är Sverige en s k "demokrati", i praktiken är Sverige en korporatistisk (fascistisk) stat där sossarna med extremvänstern tillsammans med Wallenberg dynastins storföretag styr landet.
Den demokratiska fernissan har alltid varit tunn i Sverige och demokratin som sådan är en chimär vart 4:e år.

Utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

"PJ Anders Linder har frågat om det finns fler fall där media har kontaktat förlag för att fråga vad de tycker om en författares poitiska åsikter. Han kunde inte komma på ett enda."

Han ljuger! Han var chef för ledarredaktionen på SvD länge och utan tvekan måste han känna till att det finns många fall. Att Expo, som i högsta grad är en del av svensk media, ringde upp alla som på något sätt bidrog till försörjningen av en känd dissident var länge standard. Självklart ringde de förlag och bokaffärer om någon författare uttryckte sig kritiskt om invandring eller mångkultur.

Stellan Bojerud var en av landets mest etablerade militärhistoriker när han gick över från M till SD (cirka 2009). Direkt försvann alla uppdrag från tidningar och TV och förlagen slutade att ge ut hans böcker. Hur tror ni att det gick till?

Det finns massor av andra exempel och det vet PJ Anders Linder, precis som han vet att hans egen tidning, SvD, glatt deltog i demoniseringen och förföljelsen samt aldrig skrev ett ord om de människor som media krossade, när de väl var utslagna.

Svensk media har varit helt unikt hänsynslös mot dissidenter. TV och tidningar har glatt arbetat med ResearchGruppen (gamla AFA dokumentation) som spårade upp och hängde ut vanliga människor för "rasistiska kommentarer". Många förlorade sina jobb.....

Gamla etablerade journalister som PJ Anders Linder kan sitta och ljuga hur mycket de vill. Internet glömmer aldrig......

Utlandssvensk sa...


I detta sammanhang är det även värt att minnas att Katerina Janouch för inte så länge sen ställde sig öppet positiv till metoder som är snarlika de som nu används mot henne, fast enligt min uppfattning ännu grövre.

Från 2014:

"En grupp brevbärare har startat kampanjen "Brevbärare mot rasism", som går ut på att vägra dela ut Sverigedemokraternas valsedlar inför EU-valet."

"Expressen har talat med en av dem, som säger att han ska kasta bort valsedlarna.

– Jag tänker slänga skiten. Jag vet inte hur andra kommer göra. Det finns många sätt att vaska på utan att det märks av, säger han.

En av dem som är starkt positiva till att potentiella SD-väljare nu kan gå miste om sina valsedlar är Katerina Janouch, som är journalist och sexrådgivare på Expressen.

"Idag 14/5 stolt över Brevbärare Mot Rasism som vägrar dela ut SD:s valsedlar. Bra jobbat postiljoner!", twittrade Janouch tidigt på onsdagsmorgonen."

http://www.friatider.se/expressen-profil-hyllar-brevb-rare-som-sl-nger-bort-sd-valsedlar

Att uppmana brevbärare att slänga betalda försändelser med valsedlar är väl rimligen minst ett snäpp värre än att ringa upp en förläggare, eller vad tycker panelen?

Utlandssvensk sa...

Ett tillägg:

Det här med valsedlar var ingen liten sak. SD hade länge enorma problem med att AFA gick runt och systematiskt avlägsnade deras valsedlar från vallokalerna. Detta skedde helt öppet och AFA berättade stolt om det på sina sajter. Polisen lyfte inte ett finger.

Mot bakgrund av detta satsade man en ansenlig del av den lilla partikassan på att skicka ut valsedlar med post. Men då kom, som sagt, nästa problem. Många brevbärare kastade försändelserna! Detta är grova brott, men polisen gjorde....gissa 3 gånger...ingenting!

Som framgår ovan tyckte en del skribenter i svensk MSM att det hela var jättekul.

JohJoh sa...

Apropå dettat med bokhandeln som valde bort hennes böcker:

"Jag vill inte tjäna pengar på hennes produktion, säger Läslusens vd Eija Lietoff Schüssler till TT."

Svårt att tolka det på annat sätt än att hon står bakom det som skrivits och sagts av alla andra författare hon tjänar pengar på...?!

Vilket låter lite intressant.... ;)

Måste vara en riktig fallgrop att driva en bokahandel och ta personligt ansvar för vad alla författare, vars böcker man tjänar pengar på, tycker privat. Då har man nog valt fel yrke...

Anonym sa...

Enligt Agenda 2030 skall Sverige vara ett föregångsland.
Det är här som FN:s agenda skall genomföras. "Utrota fattigdomen"
och "ta bort ojämlikheter".
Bara folkets, inte politruckernas. Givetvis. Och allt detta
sker utan att fråga eller informera.

Åter till K.J
Då blir det "olyckligt" att bilden av Sverige är mord, rån och
rekord i våldtäkter.

Anonym sa...

Sveriges klimat är obehagligt, underdånigast regim-media vinner.

Och som i alla ickefungerande- bristande demokratier syns det även på kulturen; filmbranschen räknar lydigt kön, könskvoterar och kvar är snart bara identitetspolitiska pekoraler (som sen får köpas upp av svt iom att skräpet inte går att visa på biografer). Och i musikbranschen är de snart bara tillåtet med (statligt bidragsfinansierade) kvinnor med vänsteråsikter, åtminstone om de ska ges speltid i radio (statens radio). Idag hade nog öht inte killgrupper som Kent behövt göra sig besvär. Njet idag ska kultur vara statlig och gilla feministisk utrikespolitik.

Anonym sa...

Sveriges journalister kan illustreras med Expressens K-G Bergström.Han tycker att: Nu är alliansen mer splittrad än någonsin bara för att L och C vill ha en fortsatt samarbetsregering.
En konstig slutsats eller hur?
Alla vet att Alliansen inte vill regera så att påstå att den är splittrad för att den inte vill göra det är bara klick-bete och #FakeNews.Men K-G Bergström är ju också journalist på Expressen och det säger en hel del.Bara det att han trodde att det fanns en Allians att splittra t.ex...

http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/nu-ar-alliansen-mer-splittrad-an-nagonsin/

Anonym sa...

"en ny etnisk bidragsunderklass växer fram med konsekvenser ingen i dag kan överblicka."

Nya bidragsväljare till vänsterblocket.

Anonym sa...

Mycket JAG när AKB talar.Väldigt mycket JAG.Man kunde få för sig att JAG är partiet och partiet är JAG?

Fd moderat sa...

Dick Erixon är inne på samma linje som jag om att medierna står på maktens sida.

http://erixon.com/blogg/2017/01/socialjournalistik-som-skapar-polarisering/

Anonym sa...

@Anonym 14:52

"Nya bidragsväljare till vänsterblocket."

Blir nog inget långvarigt nöje.

När (inte om!) det etablerats ett muslimskt parti i Sverige så lär vänstern få titta i stjärnorna efter sina nya etniska bidragsväljare, och de gamla traditionella väljarna lär knappast komma tillbaka!

Anonym sa...

Hur långt är det mellan öppna era hjärtan och SD, joråvars, så pjåkiga är dom ju egentligen inte?

Men det är desto fler som inte vill vara med och svara.

Anonym sa...

@Anonym 17:48

"När (inte om! det etablerats ett muslimskt parti i Sverige....". Så tänkte jag också förut, men nu menar jag - varför ska de starta ett muslimskt parti, när det redan finns fyra, tre i riksdagen och F! som är på god väg att bli muslimska partier?

Anonym sa...

Sveriges klimat är obehagligt, som en hundflock, underdånigast regim-media vinner.

Och som i alla bristande- ickefungerande demokratier syns det även på kulturen; konformiteten, filmbranschen räknar lydigt kön, könskvoterar och kvar är snart bara identitetspolitiska pekoraler som sen får köpas upp av svt, iom att skräpet inte går att visa på biografer.

Och i musikbranschen är de likadant, snart bara tillåtet med (statligt bidragsfinansierade) kvinnor med vänsteråsikter, åtminstone om de ska ges speltid i radio (statens radio). Idag hade nog öht inte killgrupper som Kent behövt göra sig besvär. Njet idag ska kultur tydligen vara statlig och gilla feministisk utrikespolitik.